Προβλέψεις για απότομη αύξηση κρατήσεων για Κύπρο

Απότομη αύξηση των κρατήσεων προς Κύπρο, προέβλεψε ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βρετανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ABTA) Σον Τίπτον αμέσως μόλις επιβεβαιωθεί από το Λονδίνο η ημερομηνία που θα επιτραπούν ξανά τα διεθνή ταξίδια αναψυχής.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, είπε ότι η Κύπρος είναι «εξαιρετικά συνδεδεμένη» με τη Βρετανία ως τουριστικός προορισμός. «Το σημαντικότερο είναι ότι βλέπουμε τους Βρετανούς επισκέπτες να επιστρέφουν διαρκώς στην Κύπρο. Όλοι αυτοί είναι σε αναμονή», είπε ο κ. Τίπτον.

Στο ερώτημα για τα επίπεδα στα οποία κινούνται για την ώρα οι κρατήσεις προς Κύπρο, σημείωσε: «Οι κρατήσεις είναι πολύ πιο κάτω από μια φυσιολογική χρονιά ασφαλώς. Δεν είναι άσχημα σε σύγκριση με άλλες χώρες, αλλά για τα δεδομένα της Κύπρου είναι ακόμα χαμηλά. Είμαι όμως 100% βέβαιος ότι όταν μας πουν πως μπορούμε να αρχίσουμε να ταξιδεύουμε, θα υπάρξει απότομη αύξηση».

Σύμφωνα με τον κ. Τίπτον «είναι σημαντικό που η χώρα βγήκε και είπε ότι θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί χωρίς εμπόδια τους Βρετανούς που θα έχουν εμβολιαστεί». Εξηγεί ότι, «ο κόσμος δίνει προσοχή σε τέτοιες δηλώσεις. Αυτοί που κάνουν τις κρατήσεις μέχρι τώρα είναι κυρίως άνω των 50 ετών, που ξέρουν ότι θα έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση μέχρι να ταξιδέψουν».

Τη «δυνατή ζήτηση» για την Κύπρο επιβεβαίωσε η Jet2, με εκπρόσωπο της εταιρείας να δηλώνει στο ΚΥΠΕ ότι «μετά από τις ανακοινώσεις από τον Υπουργό Τουρισμού στην Κύπρο για την υποδοχή των επισκεπτών από τη Βρετανία που θα έχουν εμβολιαστεί, υπήρξε τεράστια αύξηση στις κρατήσεις και έχει γίνει σαφές πως οι Βρετανοί τουρίστες ανυπομονούν να απολαύσουν τις διακοπές που αξίζουν στην Κύπρο αυτό το καλοκαίρι».

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας σημείωσε ότι οι ανακοινώσεις από τον Υφυπουργό Τουρισμού Σάββα Περδίο πρόσθεσαν ένα 200% στις ήδη αυξημένες κρατήσεις μετά από τις δηλώσεις Τζόνσον για πιθανό άνοιγμα του τουρισμού στις 17 Μαΐου.

Ο ίδιος σημείωσε πως τα στοιχεία από τις κρατήσεις δείχνουν «σημαντική άνοδο» στις κρατήσεις πακέτων οικογενειακών διακοπών στην Κύπρο από τη Βρετανία.

Αυξημένες είναι επίσης οι κρατήσεις προς Κύπρο τόσο για το καλοκαίρι του 2022 αλλά και για το φθινόπωρο-χειμώνα 2021-2022, με την Jet2 να έχει προσθέσει πτήσεις για την Πάφο τον Οκτώβριο, λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Σημειώνεται ότι η νωρίτερη πιθανή ημερομηνία για την επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών αναψυχής που έχει ορίσει η βρετανική κυβέρνηση είναι η 17η Μαΐου, με τις οριστικές αποφάσεις να ανακοινώνονται στις 12 Απριλίου.

Ο κ. Τίπτον σχολίασε ότι θεωρεί πως ίσως η 17η Μαΐου να είναι αισιόδοξο σενάριο. Αβεβαιότητα για την επίτευξη αυτού του στόχου εξέφρασε με δήλωση στο ΚΥΠΕ και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Tour Operator Ην. Βασιλείου και διευθυντής του τουριστικού γραφείου Sunvil Holidays Νόελ Ιωσηφίδης.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι μετά από την εντυπωσιακή αύξηση των κρατήσεων των τελευταίων εβδομάδων από Βρετανούς, ίσως υπάρξει μία μικρή κάμψη μέχρι να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τα διεθνή ταξίδια από το Ην. Βασίλειο.

Πολλαπλές πηγές αναφέρουν ότι οι Βρετανοί που σχεδιάζουν διακοπές στο εξωτερικό φέτος επιλέγουν να κλείσουν ταξίδια κυρίως από τον Ιούλιο και μετά, με την τάση αυτή να αποδίδεται στις ανησυχίες για τη σχετικά αργή πρόοδο των εμβολιασμών στην Ευρώπη και τα αυξημένα κρούσματα του τελευταίου διαστήματος.

Αυτό επιβεβαιώνεται από τις προσφορές εταιρειών, όπως η Tui, προς πελάτες τους να μεταφέρουν χωρίς χρέωση για αργότερα το καλοκαίρι τις κρατήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου που είχαν γίνει πέρυσι.

Η Tui, που είναι ο μεγαλύτερος tour operator της Βρετανίας, ανακοίνωσε ότι οι περισσότερες νέες κρατήσεις αφορούν διαστήματα από τον Ιούλιο και μετά.

Ο εκπρόσωπος της ABTA επιβεβαίωσε την τάση. «Πολλοί Βρετανοί “κάηκαν” πέρυσι που είχαν κανονίσει διακοπές και ακυρώθηκαν επειδή οι κυβερνητικές συστάσεις όλο άλλαζαν. Επομένως θέλουν να διασφαλίσουν ότι σίγουρα θα πάνε πριν κάνουν την κράτηση. Τα ταξίδια από το Μάιο και μετά είναι πιθανά, αλλά δεν νομίζω ότι πολλοί θα κοιτάξουν εκείνον το μήνα. Αντιθέτως, βλέπουμε περισσότερες από το συνηθισμένο κρατήσεις για Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Εδώ η Κύπρος έχει ένα πρόσθετο πλεονέκτημα, καθώς το κλίμα επιτρέπει μία πιο εκτεταμένη τουριστική περίοδο, ενδεχομένως και μέχρι το Νοέμβριο. Επομένως, οι Βρετανοί που θέλουν να είναι πιο σίγουροι ότι θα κάνουν διακοπές φέτος, μπορεί να το εκμεταλλευτούν αυτό», δήλωσε ο κ. Τίπτον.

Πηγή ΚΥΠΕ