ΣΧΟΛΕΙA: Άρχισαν… τα όργανα με τα rapid test

Με προβλήματα ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία δειγματοληψιών στα σχολεία για rapid test σε μαθητές, αφού αρκετοί σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αυτοί που είπαν όχι, αρνούμενοι να προσέλθουν για την εξέταση, επικαλούμενοι μάλιστα το ίδιο το διάταγμα του Υπουργού Υγείας, που λέει ότι όσοι δεν κάνουν τεστ δεν θα μπορούν να μπουν στην τάξη από την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά θα συνεχίσουν με τηλεκπαίδευση.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις της ΟΕΛΜΕΚ σε σχέση με το εν λόγω διάταγμα του Υπουργού Υγείας για τηλεκπαίδευση όσων μαθητών δεν παρουσιαστούν στις τάξεις, αφού θεωρούν πως η τηλεκπαίδευση είναι πρακτικώς αδύνατη και δεν παρουσιάζονται διατεθειμένοι να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη οδηγία.

Μάλιστα σήμερα αναμένεται να συνέλθει ειδικά για αυτό το θέμα η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ η οποία αναμένεται να καλέσει το Υπουργείο να κάνει δεύτερες σκέψεις για την επίλυση του προβλήματος.

Στόχος όπως αναφέρεται από την ΟΕΛΜΕΚ είναι η φυσική παρουσία των μαθητών με τεστ στις τάξεις τους, χωρίς εξαιρέσεις.

Όπως μάλιστα επισημαίνουν, από τη στιγμή που η πλειοψηφία θα βρίσκεται στις τάξεις, δεν υπάρχει τρόπος να ακολουθήσουν τα παιδιά από σπίτι σε επίπεδο διαγωνισμάτων αλλά και αξιολόγησης τους συμμαθητές τους.

Πάντως αρκετοί γονείς έχουν ήδη διαμηνύσει προς τις διευθύνσεις των Λυκείων στα οποία φοιτούν τα παιδιά τους πως θα τα πάρουν στο σχολείο και από εκεί και πέρα την ευθύνη ας την αναλάβουν, όπως ανέφεραν οι διευθυντές,

Υπενθυμίζεται πως από τις 8 του μήνα όλοι οι μαθητές των λυκείων θα πρέπει να παρουσιαστούν στο σχολείο τους με αρνητικό τεστ. Κάτι που θα πρέπει να γίνει και για τους μαθητές των Γυμνασίων που επιστρέφουν στις 16.

Να υπενθυμίσουμε ότι χθες με ανακοίνωσή του το Υπουργείο είχε κάνει γνωστό πως μέσω κινητών μονάδων διενέργειας rapid test αντιγόνου 27 κινητές μονάδες δειγματοληψίας θα διενεργούν από σήμερα Πέμπτη, 4 Μαρτίου, αντιγονικά τεστ επιτόπου σε σχολεία σε όλες τις Επαρχίες. Στόχος είναι η διευκόλυνση, στο μέτρο του δυνατού, των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές μπορούν παράλληλα να εξυπηρετούνται και στα διάφορα σημεία δειγματοληψίας που λειτουργούν καθημερινά παγκύπρια.

Συγκεκριμένα, οι κινητές μονάδες θα διενεργούν rapid test στο προσωπικό και τους μαθητές των δημόσιων και ιδιωτικών Λυκείων και Τεχνικών Σχολών στις 4 και 5 Μαρτίου (Πέμπτη-Παρασκευή), ενώ οι δειγματοληψίες θα επαναληφθούν την περίοδο 10-12 Μαρτίου (Τετάρτη-Παρασκευή). Την εβδομάδα 15-19 Μαρτίου, στους ελέγχους θα ενταχθούν και τα Γυμνάσια. Το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί έχει δοθεί στο αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας για ενημέρωση των σχολείων.

Πέραν των εκπαιδευτικών και του υπόλοιπου προσωπικού των σχολείων, που, σύμφωνα με τις οδηγίες, οφείλουν να υποβάλλονται εβδομαδιαία σε τεστ, καλούνται οι γονείς/νόμιμοι κηδεμόνες των μαθητών ηλικίας 12 ετών και άνω να δίνουν τη συγκατάθεσή τους ώστε να υποβάλλονται σε τεστ και τα παιδιά.

Με τον τακτικό έλεγχο των εργαζόμενων στις σχολικές μονάδες, αλλά και των μαθητών, εντατικοποιείται ο έλεγχος εντός των σχολείων και περιορίζεται η πιθανότητα δημιουργίας συρροών κρουσμάτων και, κατά συνέπεια του ενδεχόμενου διασποράς του ιού, καθιστώντας τα σχολεία ασφαλέστερα τόσο για τους εργαζόμενους σε αυτά όσο και για τους μαθητές.