Σε αναμμένα κάρβουνα Υπουργείο και επιστήμονες στην Κύπρο – Όλα κρέμονται από μία κλωστή

Η επόμενη μέρα των ανακοινώσεων με τις χαλαρώσεις αλλά και τα επιπρόσθετα μέτρα σε μια νέα προσπάθεια για αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκει την κυβέρνηση και τους ειδικούς να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Ο Μάρτιος είναι ο μήνας που είτε το παιχνίδι θα κερδηθεί είτε θα χαθεί εντελώς.

Τα πράγματα ωστόσο είναι πολύ πιο δύσκολα από ό,τι ήταν το προηγούμενο διάστημα.

Το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού έχει “΄κυριαρχήσει” στην κοινότητα αυξάνοντας όχι μόνο τον αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αλλά και τις εισαγωγές στα κρατικά νοσηλευτήρια. Μπορεί το πλάνο του οργανισμού κρατικών υπηρεσιών υγείας να προβλέπει τη διάθεση 300 κλινών, παρόλ`αυτά δεν θέλουν με τίποτα να φτάσουν στο ζενίθ γιατί αυτόματα σημαίνει πως δεν θα είναι σε θέση να περιθάλψουν τους ασθενείς και το σύστημα υγείας να καταρρεύσει, ένα σενάριο το οποίο είναι απευκταίο.

«Η μαζική ροή μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Σε 10 μέρες διπλασιάσαμε τον προσδοκώμενο αριθμό ασθενών. Ελπίζουμε να υπάρξει ύφεση και να δούμε κάθοδο. Εκδόθηκε εγκύκλιος με την οποία τα μη επείγοντα χειρουργεία αναβάλλονται. Έχουμε ένα μεγάλο αριθμό νοσηλευομένων φτάσαμε τους 195, στην μάχη μπήκε και το νοσοκομείο Λάρνακας δέκτηκε τους πρώτους ασθενείς, ενώ σύντομα θα μπει και η Πάφος», επισημαίνεται από πλευράς ΟΚΥΠΥ.

Στην μάχη κατά του κορωνοϊού ρίχθηκε από σήμερα το νοσοκομείο Λάρνακας ενώ τις επόμενες ημέρες και η Πάφος θα είναι έτοιμη να συνδράμει στο δύσκολο αυτό έργο.
“ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΘ” 

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο υγείας, το 70-80% όσων   προσβάλλοντια από τον ιό, δεν νοσούν καθόλου ή έχουν πολύ πολύ ήπια συμπτώματα. Το υπόλοιπο 20-30% χρειάζονται νοσηλεία.

Από αυτούς, το 10% χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη σε ΜΕΘ. Το 50% από όσους εισάγονται σε ΜΕΘ καταλήγει. Συνεπώς, στα 100 κρούσματα, στατιστικώς έχουμε δυνητικά 1 νεκρό. Στα καλά νέα όμως, με τους εμβολιασμούς θωρακίστηκαν τα ηλικιωμένα άτομα που είναι πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις του αναπνευστικού.

ΣΤΑ 100 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 1 ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΝΕΚΡΟΣ
70-80% που προσβάλλονται από τον ιό δεν νοσούν καθόλου ή έχουν πολύ ήπια συμπτώματα
20-30% χρειάζεται νοσηλεία
10% αναπνευστική υποστήριξη στις ΜΕΘ
50% όσων εισάγονται στις ΜΕΘ καταλήγει
100 κρούσματα- 1 δυνητικά νεκρός 

ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ 

Όλοι ανεξαιρέτως προετοιμάζονται για το χείριστο σενάριο, και μελετούν συνεχώς τα πλάνα δράσης τους, ενώ στην μάχη ρίχνεται και ο ιδιωτικός τομέας.

Ήδη σήμερα πραγματοποιήθηκε και   συνάντηση με τον παγκύπριο σύνδεσμο ιδιωτικών νοσηλευτηρίων για το θέμα.

Στην μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Λευκωσίας αυτή τη στιγμή βρίσκονται 23 πρόσωπα με κορωνοϊό και άλλα 20 για άλλους λόγους. Για τα 20 αυτά πρόσωπα καθώς και για όλα τα μη περιστατικά κορωνοϊού,  ο οργανισμός κρατικών υπηρεσιών υγείας βρίσκεται σε επικοινωνία με τον ΠΑΣΙΝ ώστε να μεταφερθούν αν χρειαστεί σε κάποιο ιδιωτικό νοσηλευτήριο.