Σε διαδικτυακή ημερίδα για τον σχολικό εκφοβισμό συμμετείχε ο Υπ.Παιδείας

Διαδικτυακή Ημερίδα διοργάνωσε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου (Παρατηρητήριο για τη Βία στο Σχολείο, ΠΑ.ΒΙ.Σ.), με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας κατά του Σχολικού Εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας, την οποία παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τους συμμετέχοντες/ουσες καλωσόρισε η Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και την ημερίδα χαιρέτισε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου. Ο Υπουργός τόνισε τη σημασία της πρόληψης και αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού, μέσω ολιστικού σχεδίου δράσης, το οποίο προωθεί το ΥΠΠΑΝ, σε συνεργασία με άλλους φορείς. Ανέφερε ακόμη ότι η πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού στο σχολείο μπορεί να ενδυναμώσει τόσο το μαθησιακό όσο κυρίως το ψυχοκοινωνικό προφίλ των μαθητών/τριών.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε στην Εθνική Στρατηγική του ΥΠΠΑΝ για την Πρόληψη και Διαχείριση της Βίας στο Σχολείο (2018-2022), η οποία, όπως είπε, έχει σκοπό να διατηρεί και να προάγει ασφαλές και φιλικό σχολικό περιβάλλον, όπου μέσα σε συνθήκες αλληλοσεβασμού και δημοκρατικής συμπεριφοράς όλα τα παιδιά απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους, αποκτούν γνώσεις και δεξιότητες, καλλιεργούν αξίες και στάσεις ζωής ώστε να αναπτύξουν στο μέγιστο τις δυνατότητές τους, ενώ νοιώθουν ότι συμμετέχουν ισότιμα.

Οι Διευθύνσεις του Υπουργείου και οι άλλες υπηρεσίες μας εργάζονται συστηματικά για την πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση των διαφόρων μορφών βίας, στηρίζοντας τους εκπαιδευτικούς μέσα από επιμορφωτικές δράσεις, αλλά ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα τους μαθητές και τις μαθήτριες μας, συμπλήρωσε ο Υπουργός.

Είπε ακόμη ότι υπάρχει και ευρύτερο ενδιαφέρον στην κοινωνία, όπως μαρτυρά και πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας που προώθησε πρόσφατα ένα νομοθέτημα που μπορεί να μας φανεί χρήσιμο.

Η Δρ Χατζηκακού, Πρώτη Λειτουργός του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, παρουσίασε συνοπτικά την πολιτική του ΥΠΠΑΝ για τον σχολικό εκφοβισμό.

Ομιλητές στην Ημερίδα ήταν ο Δρ Κωνσταντίνος Μ. Κόκκινoς, Καθηγητής Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας – Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και ο Δρ Θεόδωρος Γιοβαζολιάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Συμβουλευτικής Ψυχολογίας – Τμήμα Ψυχολογίας, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Οι εισηγητές ανέλυσαν και επεξήγησαν τον ορισμό της δυσάρεστης αυτής κοινωνικής συμπεριφοράς διερευνώντας ποιες πράξεις ή συμπεριφορές συνιστούν εκφοβισμό και ποιες όχι, τον ρόλο των παρισταμένων σε περιστατικά εκφοβισμού καθώς και πρακτικές παρέμβασης από τους εκπαιδευτικούς.

Πηγή: ΚΥΠΕ