Σε ποιους δήμους είναι αυξημένη η ζήτηση για τέλεση πολιτικών γάμων

Περίπου 800 πολιτικοί γάμοι στο Δήμο Αγίας Νάπας και γύρω στους 600 έχουν προγραμματιστεί για φέτος στον Δήμο Παραλιμνίου, γεγονός που ικανοποιεί ιδιαίτερα όσους ασχολούνται με τη συγκεκριμένη βιομηχανία, δίνοντας ταυτόχρονα τονωτική ένεση στον τουρισμό της περιοχής για το 2021.

Μετά την ανακοίνωση ότι η Κύπρος μπορεί να δέχεται από τον Μάιο, Βρετανούς τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί, έχει παρατηρηθεί στους Δήμους Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου αυξημένη ζήτηση για τέλεση πολιτικών γάμων, οι οποίοι είχαν αναβληθεί πέρσι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρίστος Ζαννέττου, «εντός του 2021 υπάρχουν προγραμματισμένοι γύρω στους 800 πολιτικούς γάμους από τους περίπου 1200 που τελούνται σε μια κανονική χρονιά. Δυστυχώς το 2020 υπήρξε αναβολή τέλεσης γάμων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού με αποτέλεσμα αρκετά μεγάλο ποσοστό να μεταφερθούν για φέτος».

Πρόσθεσε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις που επέφερε σε όλες τις χώρες του κόσμου η πανδημία του Covid-19, ο αριθμός ζευγαριών που έχει κλείσει τον γάμο του στην Αγία Νάπα, κρίνεται ικανοποιητικός. Ωστόσο εφόσον υπάρξει φέτος κάποιος έλεγχος στην πανδημία του κορωνοϊού για να μπορέσει ο κόσμος να μπορεί να ταξιδέψει, αναμένουμε ότι ο αριθμός των πολιτικών γάμων στη περιοχή μας θα αυξηθεί».

Ανέφερε ακόμα ότι «περίπου το 80% των κρατήσεων για τέλεση πολιτικών γάμων είναι από τη Βρετανία, ωστόσο αναμένουμε σύντομα να υπάρχουν κρατήσεις και από άλλες παραδοσιακές αγορές της Αγίας Νάπας, δηλαδή τη Ρωσία, το Λίβανο και Σκανδιναβικές χώρες».

Γενικότερα, συνέχισε «υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι από τον Ιούνιο και μετά θα υπάρχει αρκετός τουρισμός, τουλάχιστον στην Αγία Νάπα, αφού οι εμβολιασμοί τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, ειδικά σε αγορές όπως είναι η Βρετανική, προχωρούν με εντατικό και γοργό ρυθμό. Από την στιγμή που υπάρχει μειωμένος αριθμός κρουσμάτων τόσο σε ευάλωτες ομάδες όσο και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού, τότε ο κόσμος θα μπορεί να προχωρήσει σε κρατήσεις για τις διακοπές του».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ζαννέττου είπε πως «αυτή τη στιγμή είναι όλα ρευστά, όμως αναμένουμε και είμαστε πεπεισμένοι ότι ο τουριστικός τομέας στην Αγία Νάπα αλλά και στη Κύπρο γενικότερα, θα είναι σε καλύτερη μοίρα απ’ ότι τον περασμένο χρόνο. Ευελπιστούμε πως όταν αρχίσει να κινείται η τουριστική βιομηχανία, λόγω και των εμβολιασμών σε χώρες από τις οποίες λαμβάνουμε τουρισμό, όπως τη Βρετανία και τη Ρωσία, ο κόσμος θα συνεχίσει να φτάνει στο νησί μας για διακοπές μέχρι και το Νοέμβριο».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης, ανέφερε πως «το θέμα του γαμήλιου τουρισμού είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που τονώνει τόσο τις κρατήσεις όσο και την οικονομία του τόπου γενικότερα, επειδή είναι ένας τομέας όπου υπάρχει χρήση αρκετών υπηρεσιών μεταξύ των οποίων φωτογράφοι, ανθοπώλες, κομμωτήρια, ταξί και εστιατόρια».

Ο κ. Πυρίλλης εξέφρασε ικανοποίηση «για το γεγονός ότι πολλά ζευγάρια τα οποία είχαν προγραμματισμένο το γάμο τους για το 2020, τον μετέφεραν για φέτος ακόμα και για του χρόνου. Παρατηρείται αυξημένος αριθμός κρατήσεων για τέλεση πολιτικών γάμων και πιστεύουμε πως αυτό θα λειτουργήσει και ως κινητήριος μοχλός για να πάει καλύτερα η φετινή τουριστική περίοδος».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος Παραλιμνίου είπε πως «οι κρατήσεις για γάμους που έχουμε μετά τον Ιούνιο, κυρίως από τη Βρετανία, ανέρχονται γύρω στους 600, ενώ ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς. Το σημαντικό είναι ότι η ζήτηση για τέλεση πολιτικών γάμων συνεχίζεται και τα επόμενα χρόνια» είπε και σημείωσε πως «πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το ζευγάρι συνοδεύεται συνήθως από τους γονείς και φίλους τους, δηλαδή περίπου 30 ή και περισσότερα άτομα».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Πυρίλλης απάντησε πως «όλοι οι Δήμοι στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένου και του Παραλιμνίου, έχουν προχωρήσει σε αναβάθμιση ακόμα και δημιουργία νέων χώρων τέλεσης γάμων. Το σημαντικό είναι ότι ακόμα και Κύπριοι επιθυμούν να τελέσουν τον γάμο τους σε εξωκλήσια στην περιοχή του Πρωταρά, γεγονός που μας ικανοποιεί αρκετά».

Πηγή: ΚΥΠΕ