Σε ποσοστό 25,7% το βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού στην Κύπρο

Σε ποσοστό 25,7% ανιχνεύεται το βρετανικό στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 στην κοινότητα της Κύπρου, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.

Σε ανακοίνωσή του, το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρει ότι σύμφωνα με τις εξειδικευμένες εξετάσεις, που έγιναν σε θετικά δείγματα, που στάλθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC), προκύπτει ότι η νέα πιο μεταδοτική μετάλλαξη του ιού, υπάρχει στην κοινότητα, προκαλώντας σε μεγάλο βαθμό διασπορά της νόσου και αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών.

Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι το ECDC ενημέρωσε ότι ανιχνεύθηκε το βρετανικό στέλεχος στα 56 περιπτώσεις από επιπλέον 208 θετικά δείγματα, στα οποία διεκπεραιώθηκε επιτυχώς η αλληλούχιση (sequencing).

Συνολικά, μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η αλληλούχιση από το ECDC για 338 δείγματα και έχει εντοπιστεί το βρετανικό στέλεχος σε συνολικά 87 περιπτώσεις, ποσοστό δηλαδή 25,7%.

Πρόκειται για θετικά δείγματα που αφορούν στην περιόδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρεται και σε έκθεση του ECDC, το βρετανικό στέλεχος είναι πάνω από 50% πιο μεταδοτικό, επηρεάζει άτομα νεαρότερης ηλικίας και οδηγεί σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσηλευτήρια.

Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι όπως δείχνουν τα δεδομένα, τα πιο πάνω χαρακτηριστικά της βρετανικής μετάλλαξης παρατηρούνται και στην Κύπρο, αφού οι εισαγωγές στα νοσηλευτήρια των τελευταίων 10 ημερών αφορούν κυρίως υγιή άτομα νεαρότερης ηλικίας, τα οποία εκδηλώνουν αναπνευστικά προβλήματα.

Χαρακτηριστικά, σημειώνει, το 70% των νοσηλευόμενων είναι από την Επαρχία Λεμεσού, όπου παρατηρείται μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση.

Καταληκτικά το Υπουργείο Υγείας αναφέρει πως το μοναδικό όπλο για την προστασία της υγείας είναι η τήρηση των βασικών μέτρων αποστασιοποίησης, ατομικής υγιεινής και μείωσης των κοινωνικών επαφών, σημειώνοντας ότι μαζί με την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, η ορθή χρήση μάσκας και η προσεκτική κοινωνικοποίηση μπορεί να σώσει τη ζωή μας και να οδηγήσει σε ασφαλή βαθμιαία επιστροφή στην κανονικότητα και να συμβάλει στην ταχύτερη επανεκκίνηση το επόμενο διάστημα.

Πηγή: ΚΥΠΕ