Στέλλα Κυριακίδου: Η ασφάλεια των εμβολίων είναι αδιαπραγμάτευτη για την ΕΕ

H ασφάλεια για την ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτη και θα πρέπει να ακολουθηθούν οι συστάσεις που αναμένονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ΕΜΑ, τόνισε η αρμόδια Επίτροπος της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, μετά το πέρας της νέας τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Υγείας σήμερα, προειδοποιώντας ωστόσο ότι “ακόμη και με τις τεράστιες και λυπηρές προκλήσεις σχετικά με την ικανότητα παραγωγής και τις παραδόσεις εμβολίων, υπάρχουν αναφορές για αχρησιμοποίητα αποθέματα εμβολίων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση”, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις κυμαίνονται από 50 έως 100% του στοκ.

Συγκεκριμένα, η αρμόδια Επίτροπος τόνισε ότι η κατάσταση παραμένει ανησυχητική σε πολλά κράτη μέλη και κάλεσε όλα τα μέρη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να μειώσουν τον αριθμό των κρουσμάτων στο πλαίσιο της εξάπλωσης των μεταλλάξεων.

Η Επίτροπος σημείωσε ότι “αγωνιζόμαστε ενάντια στον χρόνο και η έναρξη του εμβολιασμού είναι κάτι περισσότερο από ποτέ κλειδί για τη μείωση του αριθμού των μολυσμένων ατόμων όσο το δυνατόν περισσότερο”.

Ξεκαθάρισε ότι “ακόμη και με τις τεράστιες και λυπηρές προκλήσεις σχετικά με την ικανότητα παραγωγής και τις παραδόσεις, υπάρχουν αναφορές για αχρησιμοποίητα αποθέματα εμβολίων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

“Βλέπουμε επί του παρόντος τα ποσοστά των διαθέσιμων δόσεων εμβολίου κυμαίνονται από 50 έως 100% σε όλα τα κράτη μέλη. Κάθε δόση μετράει και κάθε δόση παρέχει μια προστατευτική ασπίδα για τους εργαζόμενους στην υγεία μας, τους ηλικιωμένους ή τις ευάλωτες ομάδες μας”, προειδοποίησε.

Ειδικότερα για το εμβόλιο της ΑstraZeneca, η Eπίτροπος τόνισε ότι “η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη στα εμβόλια είναι το κλειδί για τους εμβολιασμούς”.

“Σε αυτό το πλαίσιο, σε σχέση με την AstraZeneca, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων διεξάγει επί του παρόντος έρευνα που σχετίζεται με συμβάντα θρόμβων αίματος στο πλαίσιο των αυστηρών διαδικασιών φαρμακοεπαγρύπνησης της ΕΕ”, σημείωσε η Στέλλα Κυριακίδου.

“Ορισμένα κράτη μέλη αποφάσισαν, ως προληπτικό μέτρο, να αναστείλουν τους εμβολιασμούς, κάτι που είναι απολύτως δικαίωμά τους”, επεσήμανε. “Όπως πάντα, θα βασιστούμε πλήρως στην επιστημονική αξιολόγηση και τις συστάσεις του EMA, τις οποίες θα λάβουμε την Πέμπτη. Η ασφάλεια είναι για εμάς μη διαπραγματεύσιμη”, επανέλαβε η Επίτροπος.

“Από την πλευρά μας, συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με εταιρείες για την εξασφάλιση προμηθειών, όπως φαίνεται από τη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας με την BioNTech-Pfizer για ταχεία παράδοση τεσσάρων εκατομμυρίων δόσεων για τα κράτη μέλη τον Μάρτιο. Αυτές οι προμήθειες θα φτάσουν σε συγκεκριμένες περιοχές που επηρεάζονται σήμερα περισσότερο από άλλες από τον ιό”, υπενθύμισε.

Προειδοποίησε ότι “επιπλέον, τα κράτη μέλη πρέπει να είναι έτοιμα για σημαντικά αυξημένες παραδόσεις το δεύτερο τρίμηνο”.

“Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, οι πολίτες χρειάζονται σαφήνεια για τα ταξίδια και τον τουρισμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να λάβουμε γρήγορα απόφαση σχετικά με τη χρήση πιστοποιητικών εμβολίου και για μη ιατρικούς σκοπούς”, σημείωσε η Επίτροπος. “Η πρότασή μας για ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά θα παρουσιαστεί αύριο”, ανακοίνωσε.

Τόνισε ότι “η συνέχιση των μη φαρμακευτικών μέτρων, ο γρήγορος εμβολιασμός και η οικοδόμηση ισχυρότερων συστημάτων υγείας θα είναι ο καλύτερος δρόμος από αυτήν την πανδημία και προς μια πιο βιώσιμη και πιο ανθεκτική κοινωνία”.

“Και το κλειδί για τη σταδιακή επιστροφή μας σε ένα νέο φυσιολογικό είναι τα σωστά μέτρα τη σωστή στιγμή. Αύριο θα παρουσιάσουμε επίσης ένα σχέδιο για να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη να επιτύχουν την ισορροπία μεταξύ άρσης μέτρων και διατήρησης της εξάπλωσης του COVID-19”, σημείωσε η Επίτροπος. “Θα είμαστε τόσο αποτελεσματικοί όσο ο ισχυρός συντονισμός μας, αυτό ισχύει και για τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις μας”, ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου, λαμβάνοντας υπόψη τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας στους καρκινοπαθείς στην Ευρώπη, η Επίτροπος κάλεσε τους Υπουργούς να συνεργαστούν με την Κομισιόν και να συγκεντρώσουν τους πόρους για αποφασιστική πρόοδο.

“Οι φιλόδοξοι στόχοι που έχουμε θέσει στο Σχέδιο για τον Καρκίνο, για παράδειγμα, τη μείωση της χρήσης καπνού, η αύξηση των εμβολιασμών κατά του HPV ή η βελτίωση της πρόσβασης στον έλεγχο μπορούν να επιτευχθούν μόνο εάν προχωρήσουμε μαζί”, επεσήμανε.

Υπενθύμισε ότι οι προτάσεις της Ένωσης για την Υγεία που εγκρίθηκαν από την Κομισιόν τον περασμένο Νοέμβριο και αποσκοπούν στην παροχή στην ΕΕ ενός ευρύτερου φάσματος εργαλείων για την ετοιμότητα, την επιτήρηση, την αξιολόγηση των κινδύνων και την έγκαιρη προειδοποίηση και αντίδραση.

“Με ισχυρότερες εντολές για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αυτές οι προτάσεις θα μας προσφέρουν επίσης οργανισμούς της ΕΕ που είναι κατάλληλοι για τις προκλήσεις του αύριο”, σημείωσε, κάνοντας αναφορά και στη νέα δομή με την ονομασία HERA.

Επεσήμανε επιπλέον ότι κάλεσε τα κράτη μέλη, όπως έχει κάνει με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να συνεργαστούν με την Κομισιόν για την ταχεία έγκριση αυτών των προτάσεων, καθώς η κατάσταση της υγείας σε ένα κράτος μέλος επηρεάζεται από την κατάσταση της υγείας σε άλλα.

Τέλος, σε σχέση με τη συζήτηση για το Κανονισμό Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας, η Επίτροπος τόνισε ότι η υιοθέτησή του θα συμβάλει στην υλοποίηση της φαρμακευτικής στρατηγικής της ΕΕ και του ευρωπαϊκού σχεδίου καταπολέμησης του καρκίνου, όσον αφορά την υποστήριξη της καινοτομίας, την αντιμετώπιση των ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών, ενώ προέτρεψε τους Υπουργούς να εργαστούν μαζί σε αυτήν την πρόταση και να βρουν συμφωνία το συντομότερο δυνατό.

Πηγή: ΚΥΠΕ