Στήριξη Έλληνα ΥΠΕΞ στην προσπάθεια επανέναρξης συνομιλιών, στην κοινοβουλευτική σύνοδο «Group Med»

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου στο Κυπριακό ενόψει της άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο, στο πλαίσιο ειδικής τηλε-συνόδου των κοινοβουλίων των κρατών-μελών της Μεσογείου.

Όπως δήλωσε στη Βουλή ο Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κύπρου στη διάσκεψη, βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, στο πλαίσιο της διάσκεψης των κοινοβουλίων της ΕΕ για θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, έγινε ειδική σύνοδος των κοινοβουλίων των κρατών-μελών της Μεσογείου, του λεγόμενου «Group Med».

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου στο Κυπριακό ενόψει της άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο.

Την ίδια ώρα, όπως είπε, ενημέρωσαν τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ζήτησαν τη στήριξή τους ώστε στην επικείμενη διάσκεψη ο ρόλος της ΕΕ να είναι εκείνος της διασφάλισης ότι το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού προβλήματος θα είναι συμβατό με τις αρχές και αξίες στις οποίες βασίζεται η ΕΕ.

Παράλληλα, ανέφερε ο κ. Δαμιανού, συζήτησαν άλλα σημαντικά ζητήματα που αφορούν την περιοχή όπως η ανάγκη ορθής και δίκαιης διαχείρισης του μεταναστευτικού ώστε να είναι συμβατός με το διεθνές δίκαιο, ζητήματα τρομοκρατίας και τα θέματα ανισομέρειας σε σχέση με την ανάπτυξη του βορά και του νότου της ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι αύριο Πέμπτη, θα συνεχιστεί η σύνοδος με την Ολομέλεια των Κοινοβουλίων στην παρουσία του και του Ύπατου Εκπρόσωπου για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση από τη Βουλή, ο κ. Δαμιανού, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ),  υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής της ΕΕ στη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό, ώστε να διασφαλιστεί ότι η επιδιωκόμενη λύση θα συνάδει με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Η παρέμβαση του κ. Δαμιανού έγινε στη διαδικτυακή συνάντηση των επικεφαλής των αντιπροσωπειών των χωρών «GroupMed», που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Διάσκεψης.

Όπως ανακοίνωσε η Βουλή, στη συνάντηση συμμετείχαν οι επικεφαλής και μέλη των αντιπροσωπειών Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας.

Κατά τη διαδικτυακή συνάντηση ο κ. Δαμιανού ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις τρέχουσες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα ενόψει της επικείμενης άτυπης Διάσκεψης για το Κυπριακό. Ο κ. Δαμιανού εξέφρασε επίσης αλληλεγγύη προς την Ελλάδα υπό το φως των εντεινόμενων τουρκικών προκλήσεων και παράνομων διεκδικήσεων στο Αιγαίο, υπογραμμίζοντας ότι και αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Ο κ. Δαμιανού σημείωσε επίσης ότι η Κύπρος επιδιώκει να διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο της, ως γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής. Υπογράμμισε δε ότι οι τριμερείς και πολυμερείς μηχανισμοί συνεργασίας, που αναπτύσσονται στην περιοχή και στους οποίους η Κύπρος συμμετέχει ενεργά, συμβάλλουν ουσιαστικά στο στόχο της επίτευξης σταθερότητας στη Μεσόγειο, που είναι και ευρωπαϊκός στόχος.

Τέλος, εκφράζοντας ικανοποίηση για το επίπεδο συνεργασίας και ανταλλαγών μεταξύ των αντιπροσωπειών των χωρών «GroupMed» στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την ΚΕΠΠΑ και την ΚΠΑΑ, αναφέρθηκε στην ανάγκη εξεύρεσης πρακτικών λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες των συμμετεχουσών χωρών.

Πηγή: ΚΥΠΕ