Στο ΡΙΚ δεν ξέρουν τι κάνουν και τι τους γίνεται

Κοινή είναι η διαπίστωση ότι το ΡΙΚ εδώ και καιρό βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο. Χωρίς έλεγχο, ο καθένας κάνει ό,τι θέλει για δικό του (ή των φίλων και γνωστών του,) όφελος ή προβολή, ποιότητα προγραμμάτων ολοένα και περισσότερο υποβαθμισμένη, λάθη επί λαθών, τραγικά γλωσσικά λάθη, συχνότατα τεχνικά προβλήματα και γενικά μια εικόνα θλιβερή. Είναι αρκετό να παρακολουθήσει κανείς μια σατιρική εκπομπή άλλων σταθμών για να διαπιστώσει ότι το ΡΙΚ με τα λάθη, τις ατέλειες και την ποιότητά του, είναι ο καλύτερός τους πελάτης. Οι θεατές και ακροατές του ΡΙΚ έφτασαν στο σημείο να κάνουν συγκρίσεις και αξιολογήσεις και να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός δεν διαφέρει πολύ από έναν αντίστοιχο συνοικιακό σταθμό.

Ο άλλοτε κραταιός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός που ήταν υπόδειγμα για την ποιότητα και το επίπεδο των εκπομπών του και την άψογη τεχνική υποστήριξη, ακόμα και για σταθμούς του εξωτερικού, έπεσε σε επίπεδα ανυποληψίας και έγινε περίγελως των σατιρογράφων. Κι όλα αυτά είναι καθημερινό φαινόμενο κι όχι μεμονωμένες ατυχείς στιγμές, όπως ίσως θα ισχυριστούν οι κύριοι του ΡΙΚ.

Άλλο ένα, πρωτοφανές(;) περιστατικό που αποτυπώνει την εικόνα που περιγράψαμε πιο πάνω σημειώθηκε την Δευτέρα το απόγευμα, στη διάρκεια του προγράμματος του ΤΡΙΤΟΥ «Απογευματινός Καφές». Η παρουσιάστρια της εκπομπής αναγκάστηκε περίπου 15 λεπτά πριν τις 5μμ, να ζητήσει συγγνώμη από τον φιλοξενούμενό της γιατί έπρεπε να διακόψουν το πρόγραμμα.  Ανέφερε ότι ακολουθούσε περιγραφή ποδοσφαιρικού αγώνα κάτι για το οποίο δεν είχε ενημερωθεί. Το αποκορύφωμα είναι ότι η παρουσιάστρια ενημέρωνε «από αέρος» και την επόμενη φιλοξενούμενη, για την περίοδο 5-6μμ, να μην προσέλθει γιατί ακυρώνεται το πρόγραμμα εφόσον το ΡΙΚ θα μετέδιδε περιγραφή ποδοσφαιρικού αγώνα.

Αυτός είναι ο προγραμματισμός και συντονισμός που υπάρχει στο ΡΙΚ, ένας σταθμός που απομυζά ετησίως 35 εκατομμύρια ευρώ. Και η απορία είναι πού πάνε αυτά τα χρήματα κι αν αξίζει να σπαταλούνται. Μια δεύτερη απορία είναι τι κάνει το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος. Τι κάνει ο γενικός διευθυντής και οι άλλοι διευθυντές και τμηματάρχες και δεν είναι λίγοι, και ποια είναι τα καθήκοντά τους. Ποιον έλεγχο ασκούν και ποια ευθύνη έχουν οι ίδιοι και πώς κατανέμουν την ευθύνη από εκεί και κάτω. Όλοι αυτοί αμείβονται πλουσιοπάροχα και ασφαλώς δεν πνίγονται και στη δουλειά. Μάλιστα αν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι πρόσφατα στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων  εγκρίθηκαν αυξήσεις και αναβαθμίσεις υπαλλήλων, τότε τα πράγματα είναι χειρότερα. Τι λέει το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Οικονομικών;