Συνάντηση Αναστασιάδη και Μητσοτάκη: Όσα ειπώθηκαν με αφορμή την αυριανή επέτειο

Την κοινή διαπίστωση ότι τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρέπει να συμβαδίζουν με τα όσα καταγράφονται στην Εκθεση Μπορέλ, εξέφρασαν στις δηλώσεις τους ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι εδώ για να τιμήσουμε τα 200 χρόνια από το 1821. Έναν αγώνα στον οποίο η Κύπρος συμμετείχε αλλά και από τον οποίο εμπνέεται», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης και τόνισε ότι στη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη συζητήθηκε τόσο το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και η προετοιμασία για την Άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό στη Γενεύη.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε την επιτυχία της Πενταμερούς, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πάμε σε μια νέα σύνοδο για την Κύπρο, με στόχο μια λύση που καθορίζεται και δεν θα αποκλίνει από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προσθέτοντας ότι ο στόχος είναι ένα βιώσιμο και λειτουργικό κράτος εντός των αρχών της ΕΕ.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπήρξε σύμπτωση απόψεων για τη διαχείριση των θεμάτων που είναι στην ημερήσια διάταξη για τη Σύνοδο Κορυφής. «Το ανακοινωθέν θα πρέπει να είναι συμβατό με την Έκθεση Μπορέλ. Θέλω να πιστεύω ότι θα επιτευχθεί εκείνη η συναίνεση που θα επιτρέψει τον προβληματισμό στην Άγκυρα ότι αν θέλει να συμβαδίζει με την ΕΕ θα πρέπει να δέχεται προϋποθέσεις και αρχές της Ευρώπης για την επικράτηση της ειρήνης στη Μεσόγειο», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι συζητήθηκε η προετοιμασία της Πενταμερούς για το Κυπριακό και υπογράμμισε ότι οι δύο ηγέτες επιμένουν στην ανάγκη συμμετοχής και της ΕΕ.

«Συμφωνήσαμε επίσης ότι στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής πρέπει να επιμείνουμε στη διττή προσέγγιση απέναντι στην Τουρκία. Χαιρετήσαμε το περιεχόμενο της Έκθεσης Μπορέλ και τονίσαμε την ανάγκη τα Συμπεράσματα να κινούνται σε αυτή τη κατεύθυνση», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η τουρκική προκλητικότητα εις βάρος της Κύπρου παραμένει και υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας αλλά και των διαβουλεύσεων για το Κυπριακό. «Απόδειξη η άρνησή της να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα για το Βαρώσι», είπε.

«Είναι στο χέρι της Τουρκίας να δείξει συνέχεια στην αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και να αποδείξει ότι δεν πρόκειται για κάποιον ελιγμό. Ευχόμαστε να παραμείνει η Τουρκία σε ευρωπαϊκή τροχιά. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι στόχος είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και των αποφάσεων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Αξιώσεις περί λύσης δύο κρατών είναι εκτός πλαισίου ΕΕ και ΟΗΕ και απορρίπτονται.

Κοινή θέση για κατάργηση των εγγυήσεων και της απόσυρσης των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί. Επιθυμούμε μια καλή σχέση με τους γείτονες. Η Ελλάδα είναι ειλικρινής όχι όμως και αφελής», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: ΚΥΠΕ