Τα απλήρωτα πρόστιμα ευνοούν τον κορωνοϊό

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται Κυβέρνηση και όσοι έχουν την ευθύνη για τη διαχείριση της πανδημίας. Οι ανησυχίες τους σχετίζονται με την πορεία που θα ακολουθήσει η ασθένεια, αφού κάποιοι παράγοντες λειτουργούν αποσταθεροποιητικά και ευνοούν τη μόλυνση όλο και μεγαλύτερου αριθμού προσώπων από τον κορονοϊό.

Παρά τα μέτρα και τους περιορισμούς, το μέλλον προβάλλει άδηλο, καθώς με τη βελτίωση του καιρού, την άνοδο της θερμοκρασίας και την έλευση πρώτα της άνοιξης και στη συνέχεια του καλοκαιριού, οι συνθήκες θα ευνοούν περισσότερες εξόδους και συναθροίσεις και γενικά κλίμα χαλαρότητας εκ μέρους των πολιτών. Έτσι μπορεί επιστημονικά να θεωρείται ότι οι υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν εχθρό του κορονοϊού, αλλά από την άλλη καλλιεργούν συμπεριφορές που τον ευνοούν. Με λίγα λόγια αναμένεται ότι θα παρατηρηθεί μεγαλύτερη απειθαρχία στα μέτρα και τα πρωτόκολλα. Πολύ περισσότερο που ενισχύεται η θέση ότι τα μέτρα και οι ποινές είναι παράνομες. Την άποψη αυτή έρχονται να ισχυροποιήσουν δυο συγκεκριμένα γεγονότα που έβαλαν σε σκέψεις την ηγεσία του τόπου.

Πρώτα είναι η τοποθέτηση του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου ότι δεν θα πληρώσει το πρόστιμο των 300 ευρώ που του επιβλήθηκε για τη λειτουργία και την τελετή των Φώτων. Τόσο ο ίδιος όσο και ο δικηγόρος του δήλωσαν ότι δεν θα καταβληθεί το πρόστιμο.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Μόρφου Νεόφυτου, Νίκο Κληρίδη το Διάταγμα του Υπουργείου Υγείας δεν είναι νόμος, ενώ όπως υπέδειξε μόνο μέσω νόμου μπορούν να γίνονται Διάταγμα ή κανονισμοί.

“Δεν μπορεί να πεις ότι κλείνω τις εκκλησίες ή δεν μπορεί να ανοίξει μια εκκλησία. Αυτός ο περιορισμός θίγει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος του θρησκεύεστε”, ανέφερε.

Η απόφαση για το εξώδικο λήφθηκε από τη Νομική Υπηρεσία, στην οποία αποτάθηκε η Αστυνομία συμπληρώνοντας τον φάκελο της υπόθεσης για τον εκκλησιασμό την ημέρα των Θεοφανίων. Και πλέον η υπόθεση, μετά και τη άρνηση του Μητροπολίτη Μόρφου να πληρώσει, παίρνει τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που μετέδωσε ο Alpha, το πρόστιμο δεν το πλήρωσαν ούτε οι πιστοί που έλαβαν εξώδικο εκείνη την ημέρα στην Ευρύχου, οι οποίοι θα σταθούν στο πλευρό του Μόρφου Νεόφυτου, οδηγούμενοι και αυτοί στο δικαστήριο.

Κοντά σε αυτά, ήρθε η αποκάλυψη, που μεταδόθηκε από μέσα μαζικής ενημέρωσης, ότι τουλάχιστον οι μισοί που έχουν καταγγελθεί για παραβίαση των απαγορευτικών μέτρων δεν έχουν πληρώσει το πρόστιμο που τους επιβλήθηκε. Κι αυτό αφορά τόσο επαγγελματίες όσο και πολίτες. Το γεγονός αυτό ενθαρρύνει όλο περισσότερους να αψηφούν τα μέτρα και τις καταγγελίες αφού θεωρούν ότι θα τα προσπεράσουν χωρίς συνέπειες.

Το θέμα της μη καταβολής του προστίμου, έχει να αντιμετωπίσει σε μεγαλύτερο ίσως βαθμό και η ελληνική Κυβέρνηση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αθηναϊκό τύπο, δημοσίευμα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ που επικαλείται στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας, 8 στους 10 δεν έχουν πληρώσει το προβλεπόμενο πρόστιμο. Είτε αυτό αφορά μάσκα, είτε αποστολή SMS, είτε άσκοπη μετακίνηση.