Τί αναφέρει ο Δήμαρχος Λεμεσού στη λογοδοσία του

Κάθε μέρα, κτίζουμε με πράξεις το μέλλον της Λεμεσού, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων και δίνοντας προοπτική ανάπτυξης και ευημερίας, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαϊδης, στον σημερινό δημόσιο απολογισμό της δημοτικής αρχής για τα έτη 2017-2020.

Παρουσιάζοντας τον απολογισμό των τεσσάρων αυτών χρόνων, ο κ.Νικολαϊδης είπε ότι η προσήλωση στους κανόνες χρηστής διοίκησης, η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι υπέρτατη υποχρέωση και βασικό στοιχείο μιας δημοκρατικής και ευνομούμενης πολιτείας.

Ανέφερε δε ότι, οι βασικοί πυλώνες του απολογισμού αφορούν την στρατηγική για ολοκληρωμένη ανάπτυξη της Λεμεσού, την αναβάθμιση συνοικιών, τις κοινωνικές πολιτικές για τις λαϊκές τάξεις, τον εκσυγχρονισμό της δημοτικής μηχανής και τη βελτιστοποίηση υπηρεσιών προς τους δημότες.

«Κάθε μέρα εδώ και τέσσερα χρόνια, με πράξεις, κτίζουμε το μέλλον της Λεμεσού, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων, δίνοντας προοπτική ανάπτυξης και ευημερίας αλλά και στηρίζοντας τις λαϊκές τάξεις», υπογράμμισε ο Δήμαρχος στην εισαγωγική του ομιλία.

Τόνισε ότι, για πρώτη φορά, υπάρχει μια στρατηγική ολοκληρωμένης ανάπτυξης δεκαετίας, για όλη την αστική περιοχή της μείζονος Λεμεσού και σε συνεργασία με τους άλλους πέντε Δήμους, διεκδικούνται κονδύλια €400 εκατομμυρίων για όλη τη μείζονα Λεμεσό.

Πρόσθεσε ακόμη πως, μέχρι σήμερα και κατά τη διάρκεια της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής, έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη 40 αναπτυξιακά έργα, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου ολοκληρώνονται τα συγχρηματοδοτούμενα έργα της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

«Ιδιαίτερα έμφαση δώσαμε στις γειτονιές της πόλης και στην καθημερινότητα των δημοτών μας», ανέφερε ο κ.Νικολαϊδης, σημειώνοντας ότι, μόνο μέσα στο 2021 έχουν προγραμματιστεί έργα 13 εκατομμυρίων ευρώ, για αναβάθμιση των συνοικιών, πέραν από τα έργα που γίνονται για βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών, όπως θέματα καθαριότητας, πράσινου και κυκλοφοριακού.

Υπενθύμισε ακόμη πως, στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής βρίσκεται σε εξέλιξη, σε συνεργασία με τον ΚΟΑΓ, το έργο προσιτής στέγης, για παροχή 600 οικιστικών μονάδων, το οποίο είναι το μεγαλύτερο έργο που έγινε ποτέ στην Κύπρο σε επίπεδο Δήμων. Επίσης, συνέχισε, έχει αναβαθμιστεί η κοινωνική πολιτική του Δήμου μέσα από τις υπηρεσίες που προσφέρει το Κέντρο Επανένταξης Αστέγων «Σχεδία» και το Κέντρο Έκτακτης Ανάγκης.

Ο Νίκος Νικολαΐδης είπε, επίσης, ότι έμφαση έχει δοθεί στον πολιτισμό και στην στήριξη Κυπρίων καλλιτεχνών μέσα από διάφορες δράσεις, ενώ ιδιαίτερη αναφορά χρήζουν και οι φιλοζωϊκές δράσεις του Δήμου.

Σημαντικό καταγράφεται ακόμη «έπειτα από πολλά χρόνια ολιγωρίας και καθυστερήσεων», η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών για τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα του ΣΑΛΑ, συνολικού προϋπολογισμού €35 εκατομμυρίων, αλλά και η προώθηση αθλητικών έργων υποδομής, με την ευκαιρία της ανάδειξης της Λεμεσού σε «Ευρωπαϊκή Πόλη Αθλητισμού 20-21», οι πολιτικές αναβάθμισης της Λεμεσού σε «έξυπνη πόλη» (smart city) και η προώθηση της ως περιφερειακού κέντρου «Γαλάζιας Οικονομίας».

Κατά την τελευταία τετραετία, ολοκληρώθηκαν 12 έργα και συγκεκριμένα, η Α’ φάση σύνδεσης του παραλιακού με την λεωφόρο Φραγκλίνου Ρούσβελτ, η Α’ φάση ανάπλασης της Αγίας Φυλάξεως, η Δημοτική και Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη, η ανάπλαση της Α’ Δημοτικής Αγοράς, το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών – Αποθήκες Παπαδάκη, οι πλατείες Αριστείδη Κουδουνάρη, Φιλελλήνων, Συντάγματος και Αναγέννησης, ως επίσης ο «πράσινος περίπατος» στα θρησκευτικά, ιστορικά και αρχιτεκτονικά μηνμεία, η ανάπλαση όψεων και η ανάπλαση της οδού Βορείου Ηπείρου.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λεμεσού, εντός του 2021 παραδίδονται 12 αναπτυξιακά έργα, που αφορούν την επέκταση του Γραμμικού Πάρκου Γαρύλλη και την οργανική σύνδεση του με τη θάλασσα, την αποκατάσταση και χρήση, για κοινωνικές υπηρεσίες, των δημοτικών κατοικιών στην οδο Μισιαούλη και Καβάζογλου, το νέο κέντρο ενασχόλησης ενηλίκων και το κέντρο Καινοτομίας Ανάπλαση οδού Μισιαούλη- Καβάζογλου , το γήπεδο «Αετού», το χώρο εκδηλώσεων του συνοικισμού Αγίας Φύλας, το πάρκο της οδού Δημητρίου Χριστοδούλου, στον Άγιο Γεώργιο Χαβούζας, το νέο παζαράκι, το κτίριο μουσείου νερού κοντά στον Υδατόπυργο, το κτίριο στην οδό Σαριπόλου και το κτίριο της Φιλαρμονικής.

Άλλα 16 έργα δρομολογεί ο Δήμος Λεμεσού, μέσα στα επόμενα χρόνια, που περιλαμβάνουν περιβαλλοντικές γειτονιές στις περιοχές Ομονοίας, Αγίου Σπυρίδωνα και Αγίου Νικολάου, ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας, δημιουργία πάρκου στην οδό Γκογκέν στο Ζακάκι, περιβαλλοντικό δρόμο στην Τάσσου Αλεβίζου επίσης στο Ζακάκι, ανάπλαση της Πλατείας Ηρώων και του Φυτίδειου Αθλητικού Κέντρου – ΓΣΟ, δημιουργία μουσείου Καρναβαλιού και Αθλητικής Ιστορίας ΓΣΟ, ανάπλαση δημόσιου κήπου και βελτιωτικά έργα ζωολογικού κήπου, πολιτιστικές υποδομές επί του τεμαχίου «Επαμεινώντα», παράρτημα της βιβλιοθήκης, οικιστικές μονάδες προσιτής στέγης και αντιπλημμυρικά έργα.

Ο αναλυτικός απολογισμός του Δημάρχου και δημοτικού συμβουλίου Λεμεσού έχει κυκλοφορήσει σε έντυπη μορφή, ενώ είναι διαθέσιμος και διαδικτυακά στην ιστοσελίδα https://online.fliphtml5.com/zjdtf/xsus/

Πηγή: ΚΥΠΕ