Τι θα γίνει με τους μαθητές που δεν θα έχουν αρνητικό rapid test;-Ιδού η απάντηση!

Με… «τον σταυρό στο χέρι» τέθηκαν σήμερα σε ισχύ οι νέες χαλαρώσεις μετά την αύξηση των κρουσμάτων και τις αλυσίδες μετάδοση που εντοπίστηκαν σε σχολεία. Για το θέμα της διενέργειας τεστ από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς καθώς και για την επιστροφή των μαθητών των γυμνασίων μίλησε το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ο Υπουργός Παιδείας.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Το γεγονός ότι παρατηρήθηκαν σε αυξημένο γενικά βαθμό και σε δημοτικά σχολεία περιστατικά, έφερε την καθυστέρηση στην επάνοδο των παιδιών του γυμνασίου, δηλαδή αντί στις 8 να πάμε στις 16, αλλά όσον αφορά τις διαγνώσεις αρχικά είχε ζητηθεί από όλους τους εκπαιδευτικούς και όπως το παρατηρήσαμε υπήρξε πλήρης συμμόρφωση. Στη συνέχεια ίσχυε το 20% ένα δείγμα κάθε εβδομάδα. Αυτό είναι που κρίθηκε στη διαδρομή ότι έπρεπε να ενισχυθεί ήταν καλύτερα όλοι να περνούν από rapid test και στη συνέχεια κρίθηκε καλύτερο να έχουμε διάγνωση και όλα τα παιδιά στη μέση εκπαίδευση

Σήμερα επιστρέφουν η Α΄ και Β’  Λυκείου αλλά από χθες  που ανακοινώθηκε όλοι οι μαθητές του Λυκείου και του τρίτου έτους συμπεριλαμβανομένου θα πρέπει να προσκομίζουν κάθε εβδομάδα αρνητική διάγνωση. Θα πρέπει να περάσουν να υποβληθούν σε τεστ

Βεβαίως δεν είναι δυνατόν όλα τα σχολεία να καλυφθούν με συνεργεία τη στιγμή που καλύπτεται και όλος ο πληθυσμός. Πλην όμως θα ειδοποιούνται οι ενδιαφερόμενοι και επί τόπου συνεργεία σε ορισμένα Λύκεια και Τεχνικές Σχολές και εκεί θα μπορούν μέσα στο σχολείο να κάνουν το τεστ. Θα πρέπει μέχρι τις 8 τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο παρουσιάζοντας αρνητική διάγνωση όπως φυσικά και οι γονείς.

Όσον αφορά τη διενέργεια τεστ σε παιδιά και το κατά πόσο χρειάζονται εξουσιοδότηση από τον κηδεμόνα τους ανέφερε: «Ναι εφόσον είναι ανήλικοι γι αυτό κάνουμε και έκκληση στους γονείς, έχει γίνει και μια συνεννόηση με τη συνομοσπονδία γονέων ούτος ώστε να δίνουν τη συγκατάθεση τα παιδιά να περάσουν από το τεστ.

Από τις 8 Μαρτίου για τα Λύκεια και από τις 16 Μαρτίου για τα γυμνάσια στα δημόσια και στα ιδιωτικά ο κανόνας λειτουργίας είναι αυτός, δηλαδή θα πρέπει να προσέρχονται με αρνητική ένδειξη σε rapid test, όσοι δεν είναι σε θέση να το κάνουν αυτό δεν θα μπορούν να προσέρχονται, αλλά δεν θα αποκλειστούν από την εκπαίδευση θα παρακολουθήσουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Όσον αφορά τα δημοτικά σχολεία ξέρουμε ότι δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας αλλά και εδώ κάνουμε μια έκκλησης στους γονείς ειδικά για τις μεγαλύτερε ηλικίες που είναι ίσως πιο εύκολο, εφόσον τα παιδιά μπορούν είναι καλά τα παιδιά να χρησιμοποιούν την προστατευτική μάσκα».

Για το αν εκπαιδευτικοί και δάσκαλοι πρέπει να έχουν όλοι rapid test δήλωσε: «Για τους εκπαιδευτικούς ισχύ εδώ και μέρες. Τώρα θα ζητάμε και από τους μαθητές άρα δεν στοχοποιούνται οι εκπαιδευτικοί

Σχετικά με κρούσματα που έχουν εντοπιστεί σε σχολεία και τα οποία βρίσκονται εκτός λειτουργίας σημείωσε: «Έχουμε μερικά δημοτικά, όπως όλοι γνωρίζουν η ένταση της εξάπλωσης τώρα είναι στην επαρχία Λεμεσού, είναι τρία σχολεία και έχουν προστεθεί και ορισμένα τμήματα ενός Λυκείου στη Λευκωσία για να μην λέμε ότι είναι μόνο θέμα της Λεμεσού. Εκτός από το δημοτικό στην Έγκωμη είναι ένα Λύκειο στο οποίο έχει εμφανιστεί σε δύο τμήματα μια συγκέντρωση. Είναι το Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου».