Το συρματόπλεγμα της διχοτόμησης

To ότι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τις ανεξέλεγκτες ροές προσφύγων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι γεγονός αναντίλεκτο. Όπως παραδεχτό είναι και το γεγονός ότι οι δίοδοι που προσφέρει η γραμμή Αττίλα είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να φτάσουν οι πρόσφυγες κάθε κατηγορίας στα ελεύθερα εδάφη της Δημοκρατίας. Στη σοφία της η Κυβέρνηση αποφάσισε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την εγκατάσταση συρματοπλεγμάτων σε μεγάλο μήκος της γραμμής Αττίλα στην περιοχή Αστρομερίτη. Δεν μας είπε όμως η σεβαστή Κυβέρνηση σε ποιες άλλες ενέργειες προέβη για να ανακόψει τις ροές, μέχρι να αποφασίσει να τοποθετήσει συρματοπλέγματα. Για παράδειγμα ανέπτυξε δίκτυο πληροφοριών για να γνωρίζει έγκαιρα πού και πότε αναμένονται πρόσφυγες; Φρόντισε να ελέγξει το κύκλωμα διακινητών που υπάρχει και δρα τόσο στα κατεχόμενα, όσο και στις ελεύθερες περιοχές. Ζήτησε τη συνδρομή είτε της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αυξήσει τις δυνατότητές της να αποτρέψει κι άλλους πρόσφυγες φτάσουν στις ελεύθερες περιοχές; Ενίσχυσε τις δυνάμεις ασφαλείας και παρατηρητών που επιχειρούν στη γραμμή Αττίλα ειδικά για το θέμα της διέλευσης μεταναστών;

Αυτά είναι μερικά μόνο ερωτήματα που ένας απλός πολίτης σκέφτεται. Είναι μέτρα που ένας απλός πολίτης θα μπορούσε να εισηγηθεί για μεγαλύτερο έλεγχο της γραμμής Αττίλας. Άλλοι, σε άλλα επίπεδα πρέπει να έχουν σκεφθεί και επινοήσει πολλά άλλα μέτρα μέχρι να φτάσουν στην τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων. Πολύ φοβούμαστε όμως ότι κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει και προχωρούν σε ένα μέτρο που ενέχει περισσότερους κινδύνους από εκείνους που επιχειρούν να αποτρέψουν. Αποκοπή της νεκρής ζώνης πέραν των συρματοπλεγμάτων ουσιαστικά χαρίζει την περιοχή στους Τούρκους. Στέλνει μηνύματα ως προς τις προθέσεις μας για λύση του Κυπριακού. Αποστερεί κατοίκους των περιοχών αυτών από τις περιουσίες τους, τις οποίες πολλές φορές και με κίνδυνο της ζωής τους φρόντισαν τόσο καιρό να διατηρήσουν υπό τον έλεγχό τους.

Στις κατηγορίες για την ενέργεια αυτή, το Υπουργείο Εσωτερικών παρέπεμψε στο παράδειγμα του Έβρου. Το ολιγότερο ατυχή μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς το επιχείρημα αυτό του Υπουργείου. Ο φράκτης που ανεγέρθηκε  στον Έβρο  χωρίζει δυο διαφορετικά κράτη, αν σημαίνει κάτι για τους αρμοδίους του δικού μας Υπουργείου. Σε μας αποστερεί από τη Δημοκρατία επί πλέον εδάφη, ενώ θα μπορούσαμε να πούμε και πολλά άλλα, τόσο σε θέματα πρακτικά-καθημερινά που αφορούν τους πολίτες που ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή αλλά κυρίως και για τα πολιτικά μηνύματα που στέλνουμε στο εξωτερικό.

Άστοχη λοιπόν η απόφαση των ιθυνόντων. Ιδιαίτερα αν αναλογισθούμε ότι η  μεγάλη ροή προσφύγων γίνεται από τις βάσεις, δίπλα από το Πέργαμος, όπου όχι μόνο δεν υπάρχουν συρματοπλέγματα, αλλά αρκετοί αγροτικοί δρόμοι οδηγούν απευθείας στη Λύση και στο Άρσος. Άρα η παράνομη είσοδος στα ελεύθερα εδάφη της Δημοκρατίας δεν επιτυγχάνεται. Η λαθρομετανάστευση δεν αποτρέπεται, ή έστω περιορίζεται ελάχιστα, αλλά οι συνέπειες είναι μεγαλύτερες για τον τόπο. Πριν φτάσουν σ’ αυτό το μέτρο οι αρχές έπρεπε να είχαν εξαντλήσει όλα τα άλλα πιθανά μέτρα.  Έπρεπε να είχαν συνυπολογίσει τις επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα για να δουν αν το συρματόπλεγμα είναι η λύση. Από τα λίγα που παραθέσαμε φαίνεται ότι έγιναν λανθασμένες εκτιμήσεις και βεβιασμένες κινήσεις που μας οδηγούν σε νέες περιπέτειες, παραμονές μάλιστα εξελίξεων στο πολιτικό επίπεδο που έχουν να κάνουν με τη σύγκληση της πενταμερούς διάσκεψης.