Τούρκος ΥΠΕΞ: Αν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό η ΕΕ θα είναι ξανά παρατηρητής

Αν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό η ΕΕ θα είναι ξανά παρατηρητής, εδώ δεν αποκλείουμε την ΕΕ, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου αν και ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα η ΕΕ να είναι μέρος των διαπραγματεύσεων. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι δεν θα είναι το τέλος του κόσμου εάν στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη. 

Σε δηλώσεις του στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι για την επίλυση ενός προβλήματος μπορεί να συμβάλουν όλοι και όλοι μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους. “Αλλά η ΕΕ δεν είναι μέρος των διαπραγματεύσεων και δεν μπορεί να είναι. Γιατί; Επειδή η ε/κ πλευρά είναι μέλος της ΕΕ. Έγινε μέλος με άδικο τρόπο αντίθετα με τις συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο. Μέχρι σήμερα η ΕΕ πήρε το μέρος της ε/κ πλευράς και αγνόησε τα δικαιώματα της τ/κ πλευράς, αγνόησε την τ/κ πλευρά. Δηλαδή έγιναν συμβολικές διαπραγματεύσεις, την αγνόησε”, υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Υποστηρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα η ΕΕ να είναι μέρος των διαπραγματεύσεων ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε άλλωστε ότι οι συνομιλίες διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στις προηγούμενες συναντήσεις η ΕΕ συμμετείχε ως παρατηρητής. “Τώρα θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση 5 συν 1. Στόχος αυτής της συνάντησης – ήταν δική μας πρόταση – είναι να δούμε εάν υπάρχει έδαφος μεταξύ των πλευρών για διαπραγματεύσεις. Επειδή η ΕΕ δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος και επειδή υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης, ειδικά η τδβκ δεν θέλει εδώ την ΕΕ. Ας μην δείχνει υπερευαισθησία η ΕΕ λόγω αυτού καθώς δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος. Δηλαδή δεν μπορεί να πει δεν θα παρατηρηθούν οι απόψεις μου. Αλλά αν υπάρξει έδαφος διαπραγμάτευσης και ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, η ΕΕ θα είναι ξανά παρατηρητής. Εδώ δεν αποκλείουμε την ΕΕ”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο έχει αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεις για 53 χρόνια αλλά δεν έχει επιτευχθεί αποτέλεσμα. “Τι θα διαπραγματευτούμε για άλλα 53 χρόνια; Γιατί να διαπραγματευτούμε για κάτι που δεν θα συμβεί; Γιατί να καταναλώνουμε την ενέργειά μας; Θα είναι το τέλος του κόσμου εάν υπάρχουν δύο κράτη; “, είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι δεν υπήρξε καμία χώρα που να χάρηκε επειδή δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι “αν ληφθεί απόφαση για κυρώσεις γνωρίζουν τι απάντηση θα λάβουν. Αλλά εμείς δεν το συζητάμε αυτό καν και στις διαπραγματεύσεις δεν αφήνουμε καν να υπονοηθεί το ερώτημα ‘στις σχέσεις, υπάρχει μια θετική ατμόσφαιρα, δεν σκέφτεστε κυρώσεις έτσι;’. Αυτό το στάδιο το έχουμε ξεπεράσει προ πολλού ως Τουρκία. Εμείς συζητάμε πως θα αναπτύξουμε τη συνεργασία μας με συγκεκριμένα βήματα”, ανέφερε.

Για την Αίγυπτο ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν συνομιλίες μεταξύ διπλωματών και αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών. «Οι επαφές μας σε διπλωματικό επίπεδο με την Αίγυπτο ξεκίνησαν επισήμως» είπε. Διπλωματικό άνοιγμα έκανε και προς Σαουδική Αραβία. «Δεν υπάρχει λόγος να μην βελτιωθούν οι σχέσεις μας με τη Σ. Αραβία. Αν κάνουν κάποιο θετικό βήμα, θα κάνουμε κι εμείς. Το ίδιο ισχύει και τα ΗΑΕ» ανέφερε.

Πηγή ΚΥΠΕ