Τρέμουν όλοι την αύξηση στα νοσοκομεία – Όλα πλέον από μία κλωστή στην Κύπρο

Με τον πλέον δραματικό τρόπο κυβέρνηση και ειδικοί σε μια ύστατη προσπάθεια να προλάβουν τα χειρότερα και συγκεκριμένα το γενικό σύστημα υγείας της χώρας να καταρρεύσει και τότε όλα να πάρουν άσχημη τροπή, απευθύνουν εκ νέου έκκληση προς τους πολίτες, με όσα ψυχικά αποθέματα τους έχουν απομείνει, να τηρούν πιστά τα πρωτόκολλα και τους κανόνες υγιεινής.
«Η διαθεσιμότητα μας σε ανθρώπινο δυναμικό συγκεκριμένων ειδικοτήτων δεν είναι ανεξάντλητη. Κατά μέσο όρο εισάγονται για νοσηλεία περίπου 7-10 άτομα, αριθμός μεγαλύτερος από τα άτομα που λαμβάνουν εξιτήριο. Είναι θέμα χρόνου να φτάσουμε στα όρια του συστήματος υγείας όπου πλέον δεν θα είναι εφικτό να προσφέρουμε ποιοτική περίθαλψη στους ασθενείς», τονίζει ο Υπουργός Υγείας.

Τα κρατικά νοσηλευτήρια ξεπέρασαν και το 80% της πληρότητας τους. Οι ασθενείς με κορωνοϊό αλλά και με άλλες παθήσεις είναι πάνω από 1000 και ήδη έγιναν οι πρώτες παραπομπές μη περιστατικών covid από την μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Λευκωσίας στον ιδιωτικό τομέα. Ο οργανισμός κρατικών υπηρεσιών υγείας σύμφωνα και με πληροφορίες του OMEGA , αναμένει πως θα γίνουν άλλες 90 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό τις επόμενες τρεις ημέρες και θα δοθούν μόλις 60 περίπου εξιτήρια. Το πλάνο διαχείρισης μάλιστα προβλέπει και αύξηση των κλινών αν χρειαστεί από 300 να γίνουν 400. Στην μάχη κατά του κορωνοϊού μπαίνει εντός των επόμενων ημερών και το νοσοκομείο Πάφου, ενώ αύριο ο υπουργός υγείας θα έχει σχετική σύσκεψη για το θέμα με τον οργανισμό κρατικών υπηρεσιών υγείας.
SOS ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΑ — Ξεπέρασαν και το 80% της πληρότητας τους 

  • 1000 και πλέον ασθενείς με κορωνοϊό και άλλες παθήσεις 
  • Παραπομπές μη περιστατικών Covid από ΜΕΘ Λευκωσίας στον ιδιωτικό τομέα 

Εκτιμήσεις επόμενων 3 ημερών:

90 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό 
60 εξιτήρια
Περαιτέρω αύξηση κλινών: Μέχρι 400 

“ΠΡΟΣΗΛΩΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ” 
«Απευχόμαστε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Είναι άδικο, λίγο πριν το τέλος, να καταστρέψουμε όσα με θυσίες και στερήσεις καταφέραμε τον τελευταίο χρόνο¨επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Ο Μάρτιος πάντως δεν προβλέπεται ο μήνας της σταθεροποίησης της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Η κατάσταση συνεχίζει να είναι ευμετάβλητη, ενδεχομένως και ευχόμαστε να αλλάξει αυτό το επόμενο διάστημα, όμως ο Μάρτιος ενδεχομένως να μην είναι ένας τέτοιος μήνας», δηλώνει η Ζωή Δωροθά Πανά.

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ “ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ” 

Όλοι ανεξαιρέτως γνωρίζουν πως οι νέες χαλαρώσεις που τέθηκαν σε ισχύ θα φέρουν αναπόφευκτα ακόμα περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων. Όσο μάλιστα και να προσπαθούν με νύχια και με δόντια να μην προχωρήσουν με τοπικά μέτρα στην επαρχία Λεμεσού, αν τις επόμενες ημέρες δεν υπάρξουν σημάδια βελτίωσης τότε και πάλι όλα μπαίνουν στο τραπέζι.

«Να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την εικόνα είτε αυτό αφορά την κοινότητα, είτε τα νοσοκομεία για να μην υποχρεωθούμε παγκύπρια να ακολουθήσουμε το φαινόμενο του ακορντεόν, να μπούμε αναγκαστικά προς τα πίσω σε περιοριστικά μέτρα που δεν θα μας βοηθήσει ούτε οικονομικά ούτε ψυχοκοινωνικά», είπε η κ. Πανά.

Οι ελπίδες πάντως εναποθέτονται και στους εμβολιασμούς, παρά τα σκαμπανεβάσματα που δημιουργούνται, αλλά και στο γεγονός ότι η χώρα εισήλθε στην άνοιξη σημεία που θεωρούν πως θα βοηθήσουν έτι περισσότερο στο να υπάρξει μια κάποια ύφεση της πανδημίας του κορωνοϊού.