Βλέπει ξανά σήμερα τους επιδημιολόγους ο Υπ.Υγείας – Ποια θέματα θα τεθούν επί τάπητος

Κρίσιμες οι αποφάσεις που καλούνται να πάρουν επιδημιολόγοι, αρμόδιοι φορείς και Κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα, όσον αφορά το επόμενο πλάνο χαλαρώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Υγείας θα καθίσει σε τηλεδιάσκεψη σήμερα στις 12 το μεσημέρι μαζί με τους επιδημιολόγους για τις εισηγήσεις που θα προτείνουν, καθώς αύριο η ομάδα θα βρεθεί ξανά το πρωί στο Προεδρικό για να ενημερώσει τον Πρόεδρο.

Ο Υπουργός Υγείας θα έχει επίσης τηλεδιάσκεψη με την Τεχνική Επιτροπή των Υπουργείων Οικονομικών, Παιδείας και Εργασίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται από το Υπουργείο Υγείας, πάρα την αύξηση των κρουσμάτων αλλά και των νοσηλειών, η κατάσταση θεωρείται ακόμη ελεγχόμενη και θα εξαντληθούν όλα τα περιθώριά έτσι ώστε να ακολουθηθεί το πλάνο των χαλαρώσεων που εξαγγέλθηκαν για το υπόλοιπο του μήνα.

Συγκεκριμένα να επιστρέψουν οι μαθητές των Γυμνασίων στις 16 Μαρτίου με φυσική παρουσία στα σχολεία τους και παράλληλα να ανοίξει και χώρος της εστίασης.

Ειδικά για την εστίαση το άνοιγμα αναμένεται να γίνει με ακόμη πιο αυστηρά μέτρα που έχουν να κάνουν με την αποτροπή της μετάδοσης.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΟΣΙΚΑ), Φύτο Θρασυβούλου, τα πρωτόκολλα θα είναι αυστηρά και συγκεκριμένα θα υπάρχει και λίστα ελέγχου που θα έχει ο επιχειρηματίας-ιδιοκτήτης του κέντρου αναψυχής, αλλά και ο υπεύθυνος για την επιτήρηση της τήρησης των πρωτοκόλλων. Οι ποινές, συμπλήρωσε, έχουν αυξηθεί τόσο πολύ που, ανεξαρτήτως της αύξησης ή μείωσης της επιδημιολογικής κατάστασης, αν τηρηθούν τα πρωτόκολλα εκεί και όπου λειτουργήσουν τα κέντρα αναψυχής, με τον τρόπο που έχουν τεθεί, δεν θα παρατηρηθούν προβλήματα μετάδοσης του κορωνοϊού μέσω των εστιατορίων.

Μάλιστα οι χώροι δεν αποκλείεται να ανοίξουν με «ψαλίδεμα» της επέκτασης των ωρών κυκλοφορίας. Να μην είναι, δηλαδή μέχρι τις 11 όπως ήταν οι αρχικές σκέψεις αλλά μέχρι τις δέκα το βράδυ.

Την ίδια ώρα το θέμα με τους μαθητές που δεν θα κάνουν το τεστ εκκρεμεί καθώς από τη μια πλευρά το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι οι μαθητές που δεν θα προβούν σε εξέταση θα συνεχίσουν με τηλεκπαίδευση, ενώ η ΟΕΛΜΕΚ από την άλλη λέει ότι η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αφού θεωρούν πως είναι πρακτικώς αδύνατη και δεν παρουσιάζονται διατεθειμένοι να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη οδηγία.

Σύμφωνα, με την ΟΕΛΜΕΚ η οδηγία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης αφορά μόνο τους μαθητές που είναι φορείς ή επαφές και μένουν στο σπίτι και όχι για τους μαθητές που δεν θα παραστούν στο σχολείο επειδή δεν έχουν τεστ ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο που δεν δικαιολογείται.

Με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή θεωρείται απίθανη στις 16 και η κατάργηση του sms στο 8998 ειδικά στην περίπτωση που συνεχιστούν, έστω και με κάποιες επεκτάσεις, οι απαγορεύσεις στη νυχτερινή κυκλοφορία. Δεν αποκλείεται επίσης, η αύξηση των sms από δύο σε τρία ανά ήμερα.

Πηγή: omegalive