Ξαφνικά το ΔΗΚΟ θέτει θέμα Οδυσσέα

Αυτό που γίνεται με τα κόμματα και τη Βουλή είναι τουλάχιστον απαράδεκτον. Κάθε φορά που έρχεται στην επιφάνεια ένα θέμα που αγγίζει τα πάρε-δώσε των κομμάτων και των βουλευτών με οικονομικά ή άλλα συμφέροντα, κινούν θεούς και δαίμονες να μην αποκαλυφθούν ονόματα και διευθύνσεις. Σε αντίθεση με τον ζήλο και σωστά, που επιδεικνύουν να αποκαλύψουν και να εκθέσουν παρανομίες και διαπλοκές άλλων, όταν πρόκειται για παρόμοια δικά τους θέματα, επικρατεί σύμπνοια και αλληλοκάλυψη. Με διάφορα εφευρήματα και το πιο πρόσφορο είναι τα λεγόμενα προσωπικά δεδομένα, καταφέρνουν να αχρηστεύουν πορίσματα ερευνών και να θέτουν στα συρτάρια υποθέσεις που βοούν. Το ζήσαμε πολλές φορές στο παρελθόν με κορυφαία στιγμή την περιβόητη λίστα Γιωρκάτζη που για ολόκληρα χρόνια κρατείτο μυστική.

Τώρα ανάλογο παιγνίδι παρατηρείται με το θέμα των δανείων σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα. Επιστρατεύονται τεχνηέντως διαφωνίες, ασυνεννοησίες, παρεξηγήσεις για να αποφύγουν τις συνέπειες μιας αποκάλυψης που πιθανόν να προκαλέσει πολιτικό σεισμό, να απειλήσει πολιτικές καριέρες και να επιφέρει μείωση κομματικών ποσοστών στις εκλογές του Μαϊου. Το θέατρο που παίχτηκε την περασμένη Τετάρτη στην  ad hoc επιτροπή που εξετάζει το θέμα είναι ενδεικτικό των προθέσεων των βουλευτών να μην αφήσουν να διαρρεύσει, τουλάχιστον πριν τις εκλογές, το πόρισμα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που ερεύνησε το θέμα.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ η εν λόγω επιτροπή αυτοδιαλύθηκε και πλέον δεν πρόκειται να εξετάσει οποιοδήποτε άλλο ζήτημα βρίσκεται σε εκκρεμότητα και αφορά τα Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα (ΠΕΠ). Μια τέτοια εξέλιξη που θα αφορούσε την εν λόγω επιτροπή, θα ήταν η πολύ-αναμενόμενη και με καθυστέρηση ειδική έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τις διαγραφές δανείων ΠΕΠ στο Συνεργατισμό. Παρά τις ειλικρινείς προσπάθειες μεμονωμένων βουλευτών να δημοσιοποιηθεί η έκθεση, μεθοδεύτηκε, με διάφορες αιτιάσεις, ο τερματισμός των εργασιών της επιτροπής για να μη ληφθεί απόφαση. Ανάμεσα στα άλλα έγινε αναφορά ότι  η Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων έχει φέρει κάποιες ενστάσεις ως προς το αν καλύπτεται νομικά η Ελεγκτική Υπηρεσία να δημοσιοποιήσει τα ονόματα.

Αυτό που φαίνεται πως τελικά θα συμβεί με την εν λόγω έκθεση, είναι πως τα ονόματα των βουλευτών και των υπολοίπων ΠΕΠ που περιλαμβάνονται, δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα, αλλά μόνο στον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος θα κρίνει πως θα διαχειριστεί το όλο θέμα, όπως άλλωστε έκανε και πριν τη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, κόμματα που δεν συμμετέχουν στην ad hoc επιτροπή, ζήτησαν να ενημερωθούν για τις προθέσεις του Αδάμου Αδάμου, σε περίπτωση που λάβει ο ίδιος την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή με τα ονόματα. Και όπως όλα δείχνουν θα κρατηθεί μυστική αφού σύμφωνα με τον Πανίκο Λεωνίδου του ΔΗΚΟ «δεν θα πάθει κανείς τίποτα αν δημοσιευθεί μετά τις εκλογές».  Δεν παρέλειψε μάλιστα και το καρφί του  δεδομένα, εκφράζοντας επιφυλάξεις αν ο Γενικός Ελεγκτής έχει τηρήσει τους όρους εντολής του κατά την διάρκεια της έρευνας του. Πάντως, 24 ώρες μετά τα όσα λέχθηκαν στην ad hoc επιτροπή το ΔΗΚΟ έσπευσε με μια λιτή ανακοίνωση να σημειώσει ότι η θέση του κόμματος είναι υπέρ της άμεσης δημοσιοποίησης της Ειδικής Έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα των οποίων τα δάνεια είτε έχουν διαγραφεί είτε έχουν τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης, αφήνοντας εκτεθειμένο τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο. Καθαρή θέση υπέρ της δημοσιοποίηση της έκθεσης του Γ. Ελεγκτή πήραν οι βουλευτές Γιώργος Λιλήκας και Γιώργος Περδίκης.

«Δεν γίνεται», δήλωσε ο Γιώργος Λιλλήκας, «όταν η Ελεγκτική Υπηρεσία κάνει εκθέσεις για άλλους να απαιτούμε να δημοσιοποιηθεί η έκθεση, αλλά όταν αφορά τους βουλευτές, να λέμε πως πρέπει να πάει στον πρόεδρο της Βουλής ή σε κάποια επιτροπή για να αποφασίσει».

Μάλιστα, έθιξε και το θέμα με τη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη, υποδεικνύοντας πως σε εκείνη την περίπτωση, όπου επρόκειτο για κάποια στοιχεία μη διασταυρωμένα, υπό τη λαϊκή απαίτηση και με το πρόσχημα της διαφάνειας, η βουλή έδωσε τα ονόματα στη δημοσιότητα, ενώ σε αυτή την περίπτωση που θα πρόκειται για μια έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που κατά τεκμήριο θα είναι με ελάχιστα λάθη σε σχέση με τη Λίστα Γιωρκάτζη, ζητούμε να μην δοθεί στη δημοσιότητα.

Απορίες για το ΔΗΚΟ
Πάντως η όλη στάση του Δημοκρατικού Κόμματος, εντός της ad hoc επιτροπής, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, η οποία καλεί το ΔΗΚΟ να απαντήσει,

-Αν είναι για τον ίδιο τον Γενικός Ελεγκτή που καθημερινά επικαλείται;

-Μήπως η διαφάνεια και το όλα στο φως ισχύει για την ηγεσία του ΔΗΚΟ, μόνο όταν θεωρεί ότι της συμφέρει;

-Γιατί οι πολίτες δεν θα πρέπει να γνωρίζουν σε ποια πολιτικά πρόσωπα έγιναν χαριστικές διαγραφές δανείων, και αυτό θα πρέπει να το μάθουν μετά τις εκλογές; Τι θέλουν να κρύψουν;

Οι Οικολόγοι διαμαρτύρονται
Η απόφαση της πλειοψηφίας των κομμάτων για αναστολή των εργασιών της Ad-hoc επιτροπής για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ)  με πρόσχημα τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές υποσκάπτει τη διαφάνεια και εξυπηρετεί τη διαπλοκή, αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι Οικολόγοι.

Σε ένα κράτος δικαίου ο έλεγχος των δημοσίων προσώπων είναι αυτονόητος, δεν αναστέλλεται και δεν τερματίζεται, αναφέρουν και καλούν τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα όπως αναθεωρήσουν την απόφαση τους ώστε να επαναρχίσουν άμεσα οι εργασίες της Ad-hoc Επιτροπής.

«Αναμένουμε να αφεθεί η Βουλή να προχωρήσει απερίσπαστη στη διερεύνηση:

  • τα ΜΕΔ πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων που περιλαμβάνονται στη λίστα Γιωρκάτζη
  • της λίστας για διαγραφές δανείων ΠΕΠ από το 2013, στην οποία έκανε αναφορά ο Διοικητής της Κεντρικής
  • της χαριστικής διαγραφής σχεδόν ενός εκατομμυρίου δανείου της εταιρείας TAXAN, στην οποία έχει άμεση σχέση αρχηγός πολιτικού κόμματος, τις διαγραφές δανείων ΠΕΠ από το Συνεργατισμό
  • οποιαδήποτε άλλη υπόθεση αφορά ύποπτες διευθετήσεις ΠΕΠ».