Υπ.Παιδείας: Τα ιδανικά και η πνευματική ανάταση της επανάστασης του 1821 εμπνέουν και σήμερα

Το μήνυμα ότι τα ιδανικά και η πνευματική ανάταση της ελληνικής επανάστασης του 1821 εξακολουθούν και σήμερα να μας εμπνέουν, έστειλε ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, μετά την πανηγυρική δοξολογία, στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Φανερωμένης, για την εθνική επέτειο των 200 χρόνων της επανάστασης του 1821.

Αναφέροντας ότι σήμερα είναι διπλή γιορτή, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου του 1821, ο κ. Προδρόμου δήλωσε ότι «εδώ στο περίβολο του ιερού ναού Φανερωμένης, δίπλα στο μαυσωλείο, θυμόμαστε και την συμβολή της Κύπρου στην μεγάλη επανάσταση γιατί εδώ έχουν μεταφερθεί τα οστά των μαρτύρων της 9ης Ιουλίου».

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι η Κύπρος, τότε, πλήρωσε με φόρο αίματος τον αγώνα των Ελλήνων για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Ανέφερε ότι φέτος γιορτάζουμε με ιδιαίτερη λαμπρότητα την επανάσταση γιατί έχουμε την επέτειο των 200 χρόνων και γι΄ αυτό το λόγο, όπως είπε, «είναι που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα προσκεκλημένος της ελληνικής Κυβέρνησης».

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι στο πλαίσιο αυτών των εορτασμών θυμόμαστε ότι η ελληνική επανάσταση του 1821 υπήρξε το σημαντικότερο ιστορικό γεγονός της εποχής της. «Αντίθετα από άλλες εξεγέρσεις στην Ευρώπη, η επανάσταση εκείνη ήταν μια εθνική επανάσταση, η οποία στηρίχθηκε στον νεοελληνικό διαφωτισμό, σε παρακαταθήκες πνεύματος που συνένωναν την κλασική ελληνική κληρονομία με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά ρεύματα», πρόσθεσε.

Μάρτυρας, σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, είναι οι μεγάλες φυσιογνωμίες του στοχαστή Αδαμάντιου Κοραή και του πολιτικού οραματιστή Ρήγα Φεραίου. Πρόσθεσε ότι τα ίδια ιδανικά και την πνευματική αυτή ανάταση εξακολουθούν και σήμερα να μας εμπνέουν «και είναι το μεγάλο μήνυμα που μεταφέρουμε αυτές τις μέρες και μέσα στην εκπαίδευση και στα σχολεία».

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι η Κύπρος συμμετέχει στους εορτασμούς καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων που στηρίζονται σε εισηγήσεις επιτροπής για τους εορτασμούς που προεδρεύεται από τον καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη. Ανέφερε επίσης ότι σήμερα η κεντρική εορταστική εκδήλωση θα μεταδοθεί τηλεοπτικά, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, και από το διαδίκτυο στις 6.30 το απόγευμα, από το ΡΙΚ.

Πρόσθεσε ότι χαιρετισμό θα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώ κύριος ομιλητής θα είναι ο κυπριακής καταγωγής, καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Πασχάλης Κιτρομηλίδης. Επιπλέον, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι θα φωταγωγηθούν με τα εθνικά χρώματα αριθμός σχολείων, το ΓΣΠ και άλλα κτίρια στην Κύπρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ