Αντεπίθεση της Κυβέρνησης για το φρένο στις μεταρρυθμίσεις – «Προεκλογικές σκοπιμότητες» τούμπαραν το νομοσχέδιο

Βουλή – Ολομέλεια Συνεδριακό Κέντρο, Λευκωσία, Κύπρος Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία. // House of Representatives – Plenary session Conference Centre, Lefkosia, Cyprus Plenary session of the House of Representatives at Filoxenia Conference Centre.

Στην αντεπίθεση πέρασε η κυβέρνηση μετά την καταψήφιση από την βουλή της πρότασης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο Υπουργός Εσωτερικών σε σημερινές του δηλώσεις ήταν ιδιαίτερα έντονος τονίζοντας ότι μεγάλος χαμένος είναι ο Κύπριος πολίτης και παράλληλα εξαπέλυσε πυρά κατά της  αντιπολίτευσης.

«Προτάθηκε ένα συγκεκριμένο σενάριο από την κυβέρνηση στη βάση συγκεκριμένης μελέτης, για 17 νέες οντότητες. Ζητήσαν να τεθεί ενώπιον του κυρίαρχου λαού αυτό το ερώτημα, και ήθελαν να δοθεί η δυνατότητα στον κόσμο να τοποθετηθεί. Έχουν στερήσει το δικαίωμα αυτή της επιλογής και δυστυχώς με την έναρξη της νέας Βουλής θα ξαναβρεθούμε μπροστά από το ενδεχόμενο συζήτησης, όπως είπε, για το πόσες θα πρέπει να είναι οι νέες οντότητες, εάν θα πρέπει να υπάρξουν οι Α ή Β αλλαγές», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Ο υπουργός Εσωτερικών υπέδειξε ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν να επιλυθούν τα προβλήματα υποστηρίζοντας πως η διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων είναι ανέφικτη και αντισυνταγματική.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος που μίλησε για προεκλογικές σκοπιμότητες της αντιπολίτευσης πίσω από την καταψήφιση του δημοψηφίσματος για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης..

«Και εγώ ξέρω όπου πάω να τους πω ότι θέλουν να ακούσουν, σήμερα Γεροσκήπου αύριο σε άλλο χωρκόν ότι πουν έχουν δίκαιο πάνω από οποιοδήποτε τοπικό είναι ο τόπος και δεν με νοιάζει να χάσω ψήφους. Αυτό που παρατηρώ είναι ένα παραλήρημα ακρότητας μια κούρσα μπας και αφήσουν ψήφο διαμαρτυρίας να χαθεί», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε ότι η μεταρρύθμιση ουσιαστικά θα βοηθήσει τον τόπο αλλά και τους δήμους που θα γίνουν πιο λειτουργικοί.

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Η παράταση που παίρνει η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης θέτει σε κίνδυνο την εξασφάλιση εκατοντάδων εκατομμυρίων κοινοτικών κονδυλίων από την Κυπριακή Δημοκρατία. Η χώρα μας προκειμένου να αντλήσει ένα ποσό της τάξης του 1,2 δις από τα ταμεία της ΕΕ οφείλει να παρουσιάσει και να υλοποιήσει ένα συγκεκριμένο πλάνο σχετικά με μεταρρυθμίσεις και μεταξύ αυτών είναι και αυτό της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Αμέσως μετά την καταψήφιση της πρότασης για το δημοψήφισμα, ήταν ότι κινηθήκαμε τάχιστα προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να πείσουμε και να άρουμε τις ενστάσεις τους αναφορικά με το θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης», είπε ο ΥΠΕΣ.

Σε περίπτωση που η χώρα μας δεν πείσει την ΕΕ ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι εφικτό να γίνουν τότε μέρος του κονδυλιού πιθανό να μην δοθεί ποτέ.

«Ελπίζω να έχουμε μια θετική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν το τέλος αυτού του μήνα, ώστε να μην υπάρξουν παγιοποιήσεις σχετικά με τα κονδύλια που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης», ο ανέφερε ο Νίκος Νουρής.

Με τη σειρά του ο Αβέρωφ Νεοφύτου χαρακτήρισε απαραίτητες τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να εξασφαλίσουμε τα εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.