Αντίδραση αντιπολίτευσης στα κατεχόμενα και νέα κρίση με αφορμή τις πρόωρες «εκλογές»

Έντονα αντέδρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΡΤΚ, ΚΚΔ και ΚΛ, στη «βουλή», μετά την απόφαση του «προέδρου» του σώματος να αναστείλει τις εργασίες στο κτίριο με το αιτιολογικό ότι λόγω της μόλυνσης με κορωνοϊό του προέδρου της συντεχνίας στην οποία υπάγονται οι υπάλληλοι, θα πρέπει να μπουν σε 10ημερη καραντίνα.

Η αντιπολίτευση το εξέλαβε ως προσπάθεια αποφυγής της συζήτησης για τις δύο προτάσεις που αφορούν την ημερομηνία διεξαγωγής πρόωρων «βουλευτικών εκλογών» καθώς τα κόμματα της «συγκυβέρνησης» ΚΕΕ, ΔΚ, ΚΑ δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο αριθμό για να περάσει η δική τους πρόταση για «εκλογές» τον Απρίλιο του 2022. Η αντιπολίτευση προτείνει 29/8/2021.

Στις δηλώσεις τους οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι θα αξιολογήσουν την κατάσταση στα συλλογικά όργανα των κομμάτων τους και δεν αποκλείεται να πάρουν και δραστικά μέτρα, όπως να παραιτηθούν από την «βουλή».

Η ευθύνη κρέμεται στο λαιμό της «κυβέρνησης μειοψηφίας», είπαν σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους έξω από την «βουλή».

Με παιχνίδια η «κυβέρνηση» δεν επιτρέπει το άνοιγμα της «βουλής», είπε ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγίτ ενώ συμβαίνουν όσα γίνονται στη «χώρα» – όπως είπε – αναφέρονται και τις παρεμβάσεις από την Τουρκία για την απόφαση του «συνταγματικού δικαστηρίου». Πλέον δεν θα μείνουμε σιωπηλοί, η ανοχή τέλειωσε, πρόσθεσε.

Η γγ του ΚΛ, Γκιουλσιάχ Σανβέρ Μανάβογλου κατηγόρησε την «κυβέρνηση» ότι δεν ενδιαφέρεται για το όφελος της κοινωνίας αλλά ασχολείται με τους καβγάδες μεταξύ των εταίρων. Καλούμε την «κυβέρνηση» να φέρει το νου της, είπε, προσθέτοντας ότι δείχνουν ασέβεια.

Το μαχαίρι μπήκε στο κόκαλο, ανέφερε ο πρόεδρος του ΡΤΚ. Τουφάν Ερχιουρμάν κατηγορώντας την «κυβέρνηση» ότι έκανε πραξικόπημα στη «βουλή» για να μην συζητήσει το θέμα των πρόωρων «εκλογών». Η απόφαση να κλείσει η «βουλή» για 10 μέρες, είπε, δεν έχει νομική βάση. «Την Πέμπτη είναι υποχρεωμένη να συνέλθουμε σε συνεδρία». Πρόσθεσε ότι η «κυβέρνηση» δεν μπορεί να έχει απαρτία στη «βουλή» και πως «έχει γεννηθεί νεκρή και συνεχίζει να είναι νεκρή».

Το αιτιολογικό του «προέδρου» της «βουλής» για το κλείσιμο μέχρι τις 29 του μήνα, ήταν ότι οι υπάλληλοι συμμετείχαν στην απεργία και την πορεία που είχαν κάνει τα 6 συνδικάτα των εργαζομένων στο «δημόσιο» στις 14 Απριλίου, όπου παρών ήταν και ο πρόεδρος της συντεχνίας KTAMS που ανακοίνωσε προχθές ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό. Το μέτρο, ανέφερε σε γραπτή του δήλωση, είναι προληπτικό.

Πηγή: ΚΥΠΕ