Αυξήθηκε ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας τον Απρίλιο

Περαιτέρω βελτίωση σημείωσε το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο τον Απρίλιο του 2021 με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 9,2 μονάδες σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2021.

Ωστόσο όπως σημειώνεται στο δελτίο του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι Έρευνες Απριλίου είχαν ολοκληρωθεί πριν από την ανακοίνωση των νέων περιοριστικών μέτρων για αναχαίτιση της πανδημίας COVID-19 στις 23 Απριλίου.

Όπως αναφέρεται,  η σημαντική αύξηση του ΔΟΣ, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, προήλθε κυρίως από ανάκαμψη της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στις υπηρεσίες και δευτερευόντως από άνοδο του οικονομικού κλίματος στο λιανικό εμπόριο, στη μεταποίηση και ανάμεσα στους καταναλωτές.

Στις υπηρεσίες το κλίμα ενισχύθηκε σημαντικά λόγω βελτίωσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών· ωστόσο, η αβεβαιότητα σημείωσε μεγάλη αύξηση τον Απρίλιο, υποδηλώνοντας ότι η ανάκαμψη της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στον κλάδο παραμένει εύθραυστη. Στο λιανικό εμπόριο το κλίμα καλυτέρευσε κυρίως λόγω πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων για τις πωλήσεις του επόμενου τριμήνου.

Στη μεταποίηση το κλίμα βελτιώθηκε ως αποτέλεσμα λιγότερο αρνητικών αξιολογήσεων για τις τρέχουσες παραγγελίες και λιγότερο απαισιόδοξων εκτιμήσεων για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου. Το κλίμα στις κατασκευές υποχώρησε οριακά, αφού οι επιχειρήσεις αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προσδοκίες για τον αριθμό των εργαζομένων τους κατά το επόμενο τρίμηνο.

Τον Απρίλιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενδυναμώθηκε περαιτέρω. Οι καταναλωτές αξιολόγησαν λιγότερο δυσμενώς την πρόσφατη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους, αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προσδοκίες τους για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση της Κύπρου και εμφανίστηκαν λιγότερο επιφυλακτικοί σχετικά με μελλοντικές δαπάνες για μεγάλες αγορές.

Πηγή ΚΥΠΕ