Δραματική έκκληση προς αιμοδότες – Επικίνδυνα χαμηλά αποθέματα αίματος

Το Κέντρο Αίματος απευθύνει δραματική και αγωνιώδη έκκληση για προσφορά αίματος τη Μεγάλη Εβδομάδα, λόγω επικίνδυνα χαμηλών αποθεμάτων σε παράγωγα αίματος.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Υπουργείου Υγείας οι συνεχείς αναβολές και ακυρώσεις αιμοδοσιών που ανατρέπουν τον προγραμματισμό, ο μεγάλος αριθμός πολιτών σε αυτοπεριορισμό, οι αυξημένοι αποκλεισμοί λόγω των μαζικών εμβολιασμών και γενικά η περιρρέουσα ατμόσφαιρα οδηγεί σε σημαντική μείωση της ροής αιμοδοτών σε όλη τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα, οι ανάγκες σε αίμα «κτυπούν κόκκινο», καταγράφοντας τους ψηλότερους αριθμούς όλων των εποχών. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 λόγω της γενικότερης επιδείνωσης της υγείας παρουσιάζουν πολύ χαμηλή αιμοσφαιρίνη και αιμορραγίες και χρειάζονται πολύ συχνά μεταγγίσεις, σημειώνεται.

Απευθύνοντας έκκληση προς τους αιμοδότες να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθειά ανατροπής του κλίματος, το Υπουργείο Υγείας και το Κέντρο Αίματος υπενθυμίζουν ότι, σύμφωνα με το Διάταγμα και ενόψει της έναρξης των μέτρων από αύριο, η μετακίνηση για μετάβαση σε Κέντρο Αιμοδοσίας εξαιρείται του περιορισμού αποστολής γραπτού μηνύματος και ότι στους αιμοδότες θα παραχωρείται γραπτή βεβαίωση από το Κέντρο Αίματος.

Πρόσθετοι λόγοι αποκλεισμού αιμοδοσιών λόγω της πανδημίας είναι:

  • 14 ημέρες σε αιμοδότες που ήρθαν σε στενή επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο περιστατικό προσβολής από κορωνοϊό.
  • 14 ημέρες σε αιμοδότες που ταξίδεψαν οπουδήποτε εκτός Κύπρου.
  • 14 ημέρες σε αιμοδότες που έχουν συμπτώματα ίωσης ή/και οποιασδήποτε κλινικά αποδεδειγμένης αναπνευστικής νόσου (από την πάροδο των συμπτωμάτων).
  • 21 ημέρες από το θετικό αποτέλεσμα, σε ασυμπτωματικά άτομα τα οποία βρέθηκαν θετικά στον ιό SAR-CoV-2 (7 ημέρες μετά την αποδέσμευση από την απομόνωση).
  • 28 ημέρες, μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, σε άτομα τα οποία νόσησαν με COVID-19 (ήπια ή μέτρια νόσος).
  • 7 ημέρες μετά από κάθε δόση εμβολιασμού των εταιρειών Pfizer και Moderna και 28 ημερών των εταιρειών AstraZeneca και Johnson&Johnson.

Στη Λευκωσία ο σταθμός Έγκωμης θα λειτουργεί απο αύριο Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη από 7:30πμ μέχρι 8:00μμ και την Πέμπτη από τις 7:30πμ μέχρι 6:00μμ.

Στη Λεμεσό ο σταθμός στην αίθουσα της εκκλησίας Αγίου Γεωργίου Χαβούζας θα λειτουργεί από αύριο Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη από 7:30πμ μέχρι 8:00μμ και την Πέμπτη από τις 7:30πμ μέχρι 6:00μμ.

Στη Λάρνακα ο σταθμός αιμοδοσία στη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου Λάρνακας θα λειτουργεί από αύριο Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη από 7:30πμ μέχρι 700μμ και την Πέμπτη από τις 7:30πμ μέχρι τις 6:00μμ.

Στην Πάφο στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσόγης “Γεώργιος Χρίστου” θα λειτουργεί από αύριο Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη από 7:30πμ μέχρι 700μμ και την Πέμπτη από τις 7:30πμ μέχρι τις 3:00μμ.

Στην Αμμόχωστο τη Δευτέρα θα λειτουργεί το Κέντρο στην αίθουσα της εκκλησίας της Παναγίας στο Λιοπέτρι από 12.00 μέχρι τις 1700μμ και την Τρίτη το ίδιο Κέντρο από 7:30πμ μέχρι 700μμ. Την Τετάρτη θα λειτουργεί στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Δημητρίου στο Παραλίμνι από από 7:30πμ μέχρι 700μμ και την Πέμπτη ο ίδιο Κέντρο από τις από 7:30πμ μέχρι 3.00μμ.

Πηγή: ΚΥΠΕ