Είκοσι δύο «πράσινα σημεία» σε λειτουργία στην Κύπρο

Είκοσι δύο «πράσινα σημεία» λειτουργούν αυτή την στιγμή στην Κύπρο, εκ των οποίων τα πέντε στην Επαρχία Πάφου και μια κινητή μονάδα, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, προσθέτοντας πως στόχος του Υπουργείου του είναι να δημιουργηθούν άλλα δεκατέσσερα «πράσινα σημεία» (μεγάλες υποδομές) την αμέσως επόμενη περίοδο, αλλά και δεκάδες άλλα μικρότερα στην ύπαιθρο.

Μιλώντας στο πλαίσιο περιοδείας του, στην Επαρχία Πάφου, ο κ. Καδής ανέφερε πως αυτό που φάνηκε από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής είναι ότι “χρειάζεται αποκέντρωση και να πάμε κοντά στο πολίτη”, σημειώνοντας πως όσο πιο κοντά είσαι στον πολίτη και πιο εύκολη κάνεις τη ζωή του, τόσο πιο αποτελεσματικά γίνεται η συλλογή και διαλογή, αλλά και μειώνεται αυτό που παρατηρείται στην κυπριακή ύπαιθρο, δηλαδή η παράνομη απόρριψη σε διάφορα σημεία.

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε πως στόχος, του Υπουργείου που προΐσταται, είναι να μεταβούν σε κάθε κοινότητα, να δημιουργήσουν μια πράσινη γωνιά, η οποία θα διασυνδεθεί με έναν τρόπο μεταφοράς αυτών των απορριμάτων σε αδειοδοτημένες μονάδες για την περαιτέρω διαχείριση, όπως είπε.

Ο κ. Καδής εξήγησε πως τα «πράσινα σημεία» είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, το οποίο συμβάλει στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών πολιτικών για την διαλογή στην πηγή.

Το πρώτο εγχείρημα, συνέχισε, “είχε ξεκινήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών, τώρα αναλάβαμε επίσης αυτή την εποπτεία και την υλοποίηση αυτής της πολιτικής”. Εκτίμησε ακόμη πως έχουν πάρα πολλά να συνεισφέρουν τα “Πράσινα Σημεία” και πρέπει να λειτουργήσουν σωστά.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Πάφο, ο Υπουργός συνεχάρη τον Δήμαρχο και το Συμβούλιο Διαχείρισης των αποβλήτων στην Επαρχία Πάφου, διότι, όπως είπε, κατάφεραν να δημιουργήσουν «πράσινα σημεία» τα οποία αποτελούν πρότυπο για την υπόλοιπη Κύπρο. Παραδέχτηκε ακόμη πως τα «πράσινα σημεία» στην Πάφο λειτουργούν κανονικά σε αντίθεση, με άλλες περιοχές.

Εκτίμησε επίσης πως έχουμε να μάθουμε από τον τρόπο που λειτούργησαν τα «πράσινα σημεία» στην Πάφο και παράλληλα εξέφρασε την ετοιμότητά του να συζητήσει την επέκταση του Δικτύου και στην Πάφο και σε ολόκληρη την Κύπρο. Ήδη υπάρχουν συγκεκριμένοι προγραμματισμοί για νέα “Πράσινα Σημεία”, αλλά και για μικρότερες υποδομές, πράσινες γωνιές που ουσιαστικά είναι μικρά «πράσινα σημεία», σημεία συλλογής, όπως είπε.

Στα συγκεκριμένα σημεία, συνέχισε, θα τοποθετούνται κοντέινερ τα οποία θα μαζεύουν συγκεκριμένα ρεύματα αποβλήτων και θα συνδέονται με ένα κινητό «πράσινο σημείο».

Αυτές οι νέες πολιτικές, είπε ο Υπουργός Γεωργίας “μπαίνουν σε εφαρμογή, τις συζητάμε με τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης” ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι και στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, η Πάφος και ολόκληρη η Κύπρος θα δει καλύτερες μέρες.

Είπε τέλος πως θα δούμε μια πολύ διαφορετική εικόνα, διότι «αφενός δημιουργούμε υποδομές όπως είναι τα ‘πράσινα σημεία’, αφετέρου βελτιώνουμε πολύ το θεσμικό πλαίσιο μέσα από μια σειρά από νομοθεσίες οι οποίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο συζήτησης αυτή την στιγμή στην Βουλή των Αντιπροσώπων».

Πηγή: ΚΥΠΕ