Είναι Υπουργοί του Αναστασιάδη αυτοί;

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, ύστερα από οκτώ χρόνια διακυβέρνησης είναι φυσικό να δέχεται κριτική. Άλλοτε αυστηρή κι άλλοτε ηπιότερη. Άλλοτε δικαίως και άλλοτε αδίκως. Επιπρόσθετα εξωγενείς και απρόβλεπτοι παράγοντες επιβαρύνουν το κλίμα και δίνουν πατήματα στους αντιπάλους της Κυβέρνησης για επιθέσεις και κριτική. Κορυφαία περίπτωση, η πανδημία που ταλαιπωρεί εδώ και ένα χρόνο επιβάλλοντας νέους όρους στη ζωή μας και επιφέροντας καίρια πλήγματα στην οικονομία του τόπου αλλά στο επίπεδο διαβίωσης του καθενός από αυτά.

Είναι λοιπόν φυσικό, μέσα σε αυτές τις ανώμαλες συνθήκες οι πολιτικές δυνάμεις, τα κόμματα, να ασκούν κριτική πολλές φορές έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους την αποκόμιση κομματικών κερδών, ιδιαίτερα τώρα που βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Το ίδιο όμως φυσικό είναι τα μέλη της Κυβέρνησης, οι Υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι, να υπερασπίζονται το έργο της Κυβέρνησης συνολικό και επί μέρους για το κάθε Υπουργείο. Παραδόξως όμως κάτι τέτοιο δεν παρατηρούμε. Οι Υπουργοί του Προέδρου Αναστασιάδη και όταν ακόμα η κριτική αγγίζει προσωπικά τους ίδιους σιωπούν. Αμύνονται δια της σιωπής, αν είναι δυνατό. Έτσι αφήνουν όλο το βάρος της άμυνας και υπεράσπισης του κυβερνητικού έργου στο Προεδρικό. Στον ίδιο τον Πρόεδρο και τους Κυβερνητικούς Εκπροσώπους. Συμπεριφέρονται οι Υπουργοί σαν να και οι ίδιοι είναι κάποιοι τρίτοι, σαν να μη τους αφορά το θέμα. Τρανταχτό παράδειγμα το θέμα της διαφθοράς. Δεν ακούσαμε ούτε έναν Υπουργό πρωτοβουλιακά να βγει και να υποστηρίξει τον Πρόεδρο που δέχεται ανηλεή χτυπήματα, αλλά και συνολικά την Κυβέρνηση. Πολλά από τα θέματα για τα οποία η Κυβέρνηση κατηγορείται σχετίζονται με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφάσεις δηλαδή που πάρθηκαν με την ψήφο των ιδίων αυτών Υπουργών. Οι οποίοι όμως στην κριτική της αντιπολίτευσης εμφανίζονται αφωνότεροι ιχθύος. Περιορίζονται σε εξαγγελία αποφάσεων και έκθεση ιδεών. Καμιά μαχητικότητα, κανένας ζήλος να υπερασπιστούν το έργο τους, το έργο της Κυβέρνησης, τον ίδιο τον Πρόεδρο που τους διόρισε και τους ανέχεται.

Στα δύσκολα οι Υπουργοί του Αναστασιάδη κρύβονται. Σκεπτόμενοι υστερόβουλα αποφεύγουν τη σύγκρουση και αντιπαράθεση με τους πολιτικούς αντιπάλους. Λες και προσδοκούν ότι αύριο, στο μέλλον θα τους έχουν ανάγκη και δεν θέλουν να δημιουργούν «εχθρούς». Δεν τολμούν οι Υπουργοί να πάρουν θέση και να πουν την άποψή τους σε καίρια ζητήματα για τα οποία από το πρωί μέχρι το βράδυ η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δέχονται τα χτυπήματα της αντιπολίτευσης. Ούτε το προεδρικό κλίμα δεν τους έχει ξυπνήσει. Πορεύονται λες και δεν αντιλαμβάνονται τι γίνεται γύρω τους. Λες και δεν τους αφορά το κλίμα που δημιουργείται. Όμως με τέτοια συμπεριφορά η Κυβέρνηση δεν πάει πουθενά. Το ίδιο και ο ΔΗΣΥ που μπαίνει στην προεκλογική αρένα από μειονεκτική θέση και θα θέλει πολλή προσπάθεια να διασκεδάσει και να ανατρέψει εντυπώσεις που δημιουργούνται σε βάρος της Κυβέρνησης και που ο ίδιος θα πληρώσει γι’ αυτές στις εκλογές του Μαΐου.