Γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας για τον τρόπο αναγραφής των κομμάτων στα ψηφοδέλτια φέρνει τα πάνω κάτω

Τα νερά των επικείμενων βουλευτικών εκλογών της 30ής Μάϊου ταράζει η Νομική Υπηρεσία με γνωμάτευσή της σε σχέση με τον τρόπο αναγραφής της επωνυμίας των κομμάτων στα ψηφοδέλτια. Σύμφωνα με την γνωμάτευση που έφερε στην επιφάνεια η εφημερίδα “ο φιλελεύθερος” κανένα κόμμα δεν μπορεί να εγγραφεί στο ψηφοδέλτιο των εκλογών με άλλη ονομασία ή συνδυασμό που θα περιλαμβάνει άλλο όνομα, εκτός από το όνομα το οποίο είναι εγγεγραμμένο στο μητρώο κομμάτων.

Ανάμεσα στα κόμματα που επηρεάζονται είναι το ΑΚΕΛ το οποίο κατέρχεται στις εκλογές από το 1991 ως «ΑΚΕΛ – Αριστερά- Νέες Δυνάμεις», η ΕΔΕΚ η οποία εξαιτίας της συνεργασίας της με την Συμμαχία Πολιτών προτίθεται να κατέλθει στις εκλογές με την επωνυμία «ΕΔΕΚ- Κοινωνική Συμμαχία», το Κίνημα Ανεξάρτητων που θα κατέλθει στις εκλογές σε συνεργασία με το Κόμμα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών το οποίο είναι εγγεγραμμένο στο μητρώο των κομμάτων σε αντίθεση με τους Ανεξάρτητους, ενώ και η Δημοκρατική Παράταξη που θα έχει στο ψηφοδέλτιο της πρόσωπα από την νεοσύστατη Πλατφόρμα «Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων».

ΠΟΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ

Το ΑΚΕΛ κατέρχεται στις εκλογές από το 1991 ως «ΑΚΕΛ – Αριστερά- Νέες Δυνάμεις»

– Εγγεγραμμένο στο μητρώο ως «ΑΚΕΛ»

 

Η ΕΔΕΚ προτίθεται να κατέλθει στις εκλογές με την επωνυμία «ΕΔΕΚ- Κοινωνική Συμμαχία»

– Εγγεγραμμένη στο μητρώο ως  «ΕΔΕΚ»

 

Το Κίνημα Ανεξάρτητων που θα κατέλθει στις εκλογές σε συνεργασία με το Κόμμα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών

– Εγγεγραμμένο στο μητρώο είναι μόνο το Κόμμα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών

 

Η Δημοκρατική Παράταξη σε συνεργασία με την Πλατφόρμα «Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων»

– Εγγεγραμμένη στο μητρώο μόνο η ΔΗ.ΠΑ.

«Η πρώτη μας αντίδραση είναι έντονα αρνητική. Επιμένουμε ότι έχουμε συμμετάσχει σε 16 εκλογικές αναμετρήσεις με το όνομα ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις που δεν υποδηλοί διαφορετικά οργανωμένα σύνολα τα οποία συνεργάζονται σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Είναι απλός ένα εκλογικό όνομα. Θεωρούμε λοιπόν απαράδεκτη την γνωμάτευση του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή», δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ‘Αντρος Κυπριανού.

«Αυτό δεν μας αφορά εμάς, είμαστε εγγεγραμμένοι ως Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών από το 2015, αλλά σίγουρα θα μελετήσουμε κι εμείς το πόρισμα του Γενικού Εισαγγελέα. Το βρίσκουμε λίγο επίφοβο το γεγονός ότι αυτό το ζήτημα βγαίνει τώρα με μόνο μία εβδομάδα να μένει εργασιών της Βουλής των Αντιπροσώπων», δήλωσε η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Έφη Ξάνθου.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία η αναγραφή των κομμάτων επηρεάζει και το αποτέλεσμα στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση καθώς ένα κόμμα μπορεί να συμμετάσχει στη δεύτερη κατανομή εδρών, με ποσοστό 3,6% ενώ αν είναι συνασπισμός δύο κομμάτων, θα πρέπει να λάβουν ποσοστό 10%.

«Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα γίνει απόλυτα σεβαστή η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας και η οδηγία όπως δόθηκε από πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών», δήλωσε η Εκπρόσωπος Τύπου ΕΔΕΚ, Μαρία Παναγιώτου.

«Για την Δημοκρατική Παράταξη Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων η εξέλιξη αυτή δεν ήταν έκπληξη. Από την πρώτη στιγμή όταν ανακοινώσαμε την συνεργασία μας είχαμε πει ότι θα αλλάξουμε το όνομά μας και θα είναι Δημοκρατική Παράταξη Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου ΔΗΠΑ, Μαρίνος Κλεάνθους.

Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν αποκλείεται η συγκεκριμένη νομοθεσία να τροποποιηθεί κατά την τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να τα κόμματα που επηρεάζονται να επικαιροποιήσουν την ονομασία τους.