Ικανοποίηση Προέδρου ΔΗΣΥ για χειρισμούς Προέδρου και ΓΓ ΟΗΕ στη συνάντηση της Γενεύης

Ικανοποίηση εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για τους σωστούς χειρισμούς τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και από τον ΓΓ του ΟΗΕ ο οποίος μετέφερε ξεκάθαρα το μήνυμα στην Τουρκία και στους Τουρκοκύπριους ότι δεν μπορεί να συζητήσει οτιδήποτε άλλο εκτός του συμφωνημένου πλαισίου που καθορίζουν τα ομόφωνα ψηφίσματα και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ωστόσο, είπε, διερχόμαστε μια καμπή που μπορεί να είναι το τέλος του δρόμου για την εθνική μας υπόθεση και κάλεσε όλους “να βάλουν φρένο στον αρνητισμό”.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Νεοφύτου υπενθύμισε ότι είχε διατυπώσει την εκτίμηση και δημόσια για την άτυπη πενταμερή στη Γενεύη ότι οφείλαμε να πούμε ναι στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα, με στόχο να κρατήσουμε ζωντανή τη διαδικασία και την ελπίδα επίλυσης του Κυπριακού πάνω στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως προνοείται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Είμαι ικανοποιημένος γιατί έγιναν σωστοί χειρισμοί τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος μετέφερε ξεκάθαρα το μήνυμα στην Τουρκία και στους Τουρκοκύπριους ότι δεν μπορεί να συζητήσει οτιδήποτε άλλο εκτός του συμφωνημένου πλαισίου, που καθορίζουν τα ομόφωνα ψηφίσματα και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θέση με την οποία συμφωνούν όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Πολύ σημαντικό, πρόσθεσε, είναι και το γεγονός όπως ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας εξήγγειλε, ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια και ότι θα λάβει χώρα μια νέα άτυπη διάσκεψη σε δυο τρεις μήνες, με τη βάση λύσης για την πλευρά μας να παραμένει η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Είναι πεποίθησή μου ότι αν δεν πηγαίναμε στον διάλογο και αρνούμαστε την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα, σήμερα θα βλέπαμε νέα τετελεσμένα στα Βαρώσια, είπε ο κ. Νεοφύτου.

Δεν πανηγυρίζουμε, είπε, για να προσθέσει ότι η πατρίδα παραμένει μοιρασμένη. Οι εθνικοί κίνδυνοι είναι εκεί και παρά τις ικανοποιητικές εξελίξεις που «πρέπει όλοι να προβληματιστούμε αλλά και να κρατήσουμε την ενότητα μεταξύ μας. Διερχόμαστε μια καμπή που μπορεί να είναι το τέλος του δρόμου για την εθνική μας υπόθεση και πρέπει όλοι μας να βάλουμε φρένο στον αρνητισμό».

Πηγή: ΚΥΠΕ