Ιορδανία: Δεν συνωμότησα και «δεν θα υπακούσω στις εντολές», λέει ο πρίγκιπας Χάμζα

Ο Ιορδανός πρίγκιπας Χάμζα, που κατηγορείται ότι συμμετείχε σε συνωμοσία κατά του ετεροθαλούς αδελφού του, του βασιλιά Αμπντάλα ΙΙ, δήλωσε ότι δεν θα υπακούσει στις εντολές, σε ηχητική καταγραφή που αναρτήθηκε την περασμένη νύκτα στο Twitter.

«Είναι βέβαιο ότι δεν θα υπακούσω (στις εντολές του αρχηγού του στρατιωτικού επιτελείου, του στρατηγού Γιουσέφ Χουνέιτι) όταν μου λέει ότι δεν μπορώ να βγαίνω, να χρησιμοποιώ το Twitter, να επικοινωνώ με ανθρώπους και ότι δεν μπορώ να συναντήσω παρά την οικογένειά μου», λέει ο πρίγκιπας Χάμζα κατά την διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας.

Το Σάββατο, ο αρχηγός του επιτελείου πήγε στην κατοικία του πρίγκιπα Χάμζα για να του ζητήσει να σταματήσει «όλες τις κινήσεις και ενέργειες κατά της ασφάλειας και της σταθερότητας της Ιορδανίας», αλλά η συνάντησή τους δεν εξελίχθηκε θετικά, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιορδανικής κυβέρνησης Αϊμάν Σαφάντι.

«Κατέγραψα ολόκληρη την συνομιλία και την κοινοποίησα…Τώρα περιμένω να δω τι θα γίνει και τι θα κάνουν. Δεν θα κινηθώ διότι δεν θέλω να επιδεινώσω την κατάσταση», λέει ο πρίγκιπας Χάμζα, στην καταγεγραμμένη τηλεφωνική συνομιλία.

Το Σάββατο, ο πρίγκιπας Χάμζα ανακοίνωσε ότι ετέθη σε κατ’ οίκον κράτηση στο παλάτι του στο Αμάν. Σε βίντεο που δόθηκε στο BBC από τον δικηγόρο του, δηλώνει ότι ο αρχηγός του επιτελείου του ιορδανικού στρατού τού ανακοίνωσε ότι δεν του επιτρέπεται να βγει από το σπίτι του. Αρνήθηκε ότι έχει λάβει μέρος σε συνωμοσία, κατηγορώντας τις ιορδανικές αρχές για διαφθορά και ανικανότητα.

Σύμφωνα με τον Αϊμάν Σαφάντι, ο Μπασέμ Αουντάλα, πρώην υπουργός, και ο Σερίφ Χασάν μπεν Ζαΐντ, μέλος της βασιλικής οικογένειας, καθώς και 14 έως 16 ακόμη άτομα συνελήφθησαν για απόπειρα αποσταθεροποίησης» του βασιλείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ