Καραγιάννης: Δύσκολα τα πράγματα για το Πάσχα – Βρίσκουμε κρούσματα σε εκκλησίες

Δύσκολα τα πράγματα και για το φετινό Πάσχα σύμφωνα με την υφιστάμενη εικόνα της επιδημιολογικής μας κατάστασης. Η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων μπλοκάρει το δρόμο προς τις χαλαρώσεις, κάνοντας μας να περιμένουμε ένα Πάσχα παρόμοιο με το περσινό.

Ο Καθηγητής μοριακής ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης, μίλησε στο OMEGA, στην εκπομπή “ΑΙΧΜΕΣ”, σχολιάζοντας την επιδημιολογική μας εικόνα μέχρι στιγμής τονίζοντας πως οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι εκείνες που θα μας δείξουν το δρόμο.

“Θεωρώ ότι η επιδημιολογική μας εικόνα αυτή τη στιγμή δεν είναι ότι καλύτερο, δεν είναι ρόδινη. Έχουμε αύξηση των κρουσμάτων επί καθημερινής βάσης”, ανέφερε ο κύριος Καραγιάννης.

“Σαν αποτέλεσμα αυτού του υψηλού αριθμού κρουσμάτων παρουσιάζονται και υψηλοί αριθμοί νοσηλίων και ελπίζουμε να μην πιεστούν οι μονάδες εντατικής θεραπείας διότι είναι εκείνες που θα μας δείξουν το δρόμο”, πρόσθεσε

“Είναι πολύ νωρίς να μιλούμε για το Πάσχα κάτω από αυτές τις συνθήκες”

Δεδομένων των συνθηκών δεν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα για χαλαρώσεις όσο αφορά το Πάσχα αφού σύμφωνα με τον Καθηγητή μοριακής ιολογίας η αύξηση των κρουσμάτων είναι ανησυχητική και μπορεί να ξεφύγει ανά πάσα στιγμή.

“Εάν δεν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα παραμείνουμε ως έχει”

Επιπλέον, συστήνει τη προσοχή για τη περίοδο του Πάσχα αφού όπως είπε ο ιός δεν εξαιρεί κανένα δίνοντας παράδειγμα τους ιερείς οι οποίοι προσβλήθηκαν από τον ιό.

“Είναι αρκετές οι περιπτώσεις ιερέων που βγαίνουν θετικοί, πράγμα που αποδεικνύει ότι δεν εξαιρείται κανείς από τον ιό. Πρέπει να είμαστε διπλά προσεχτικοί για το τι θα γίνει την περίοδο του Πάσχα και αυτό δεν αφορά μόνο τους ιερείς αλλά και τους πολίτες που λογαριάζουμε να εκκλησιαστούμε τις ημέρες εκείνες.”

Μεταξύ άλλων ο Κύριος Καραγιάννης μίλησε για τις ηλικιακές ομάδες που προσβάλλονται από τη μετάλλαξη του βρετανικού στελέχους λέγοντας πως η πίεση πλέον προέρχεται από νεαρότερα άτομα.

“Τώρα η πίεση προέρχεται από νεαρότερα άτομα τα οποία χρειάζεται να εισαχθούν στα νοσηλευτήρια. Ίσως αυτό οφείλεται στο μεταλλαγμένο αγγλικό στέλεχος, το οποίο έχει υψηλότερη μεταδοτικότητα.”

“Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται άτομα 40-60 ετών ενώ πριν ήταν από 65 χρονών και άνω. Έχει πέσει η ηλιακή ομάδα αυτών που νοσηλεύονται και ίσως οφείλονται στο βρετανικό στέλεχος”