Κλειστά τα χαρτιά των αρμοδίων για τα επόμενα βήματα με τα μέτρα – Τα ανοικτά ζητήματα

Tην ώρα που οι αρμόδιοι σπεύδουν να κτίσουν ένα “τείχος” προστασίας μέσω των εμβολιασμών η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου παραμένει σε βαθύ κόκκινο.

Μάλιστα, το ποσοστό θετικότητας παγκύπρια έφτασε το 2% με τους ειδικούς ωστόσο να ερμηνεύουν τα αποτελέσματα ως μη ανησυχητικά προς το παρόν.

«Προς το παρόν δεν με ανησυχεί. Δείχνει ότι αυτοί που προσήλθαν ίσως είχαν συμπτώματα ή ήταν επαφές κρουσμάτων, διότι ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων αυτή την στιγμή δεν κάνουν εξετάσεις. Δεν νομίζω ότι τα χθεσινά αποτελέσματα είναι αντιπροσωπευτικά» δήλωσε χαρακτηριστικά στο OMEGA ο Πέτρος Καραγιάννης.

Θεωρούν την ίδια ώρα πως το τρίτο πανδημικό κύμα βρίσκεται στην κορύφωση του και έπεται μια κάποια πτώση τις επόμενες μέρες. Αυτός εξάλλου είναι και ο στόχος ώστε να μπορούν να μιλήσουν για “restart” από τις 10 Μαϊου και έπειτα.  Το “κλειδί” βρίσκεται στις νοσηλείες και στις εισαγωγές στις μονάδες εντατικής, όπου παρατηρείται μια κάποια σταθεροποίηση με τον μέσο όρο ηλικίας των νοσηλευομένων να φτάνει σήμερα τα 58 έτη από 70 που ήταν τον περασμένο Ιανουάριο.

«Φαίνεται ότι υπάρχει μια σταθερότητα στον αριθμό των νοσηλευομένων, υπάρχει μια μικρή αύξηση όσον αφορά τον αριθμό νοσηλευομένων στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Αναμένεται μια αύξηση αλλά όχι θεαματική αύξηση για τον λόγο ότι αν δούμε την εθνική αναφορά θα διαπιστώσουμε ότι ο μέσος όρος των θετικών περιστατικών μέσα στην κοινότητα είναι τα 36 έτη, το 50% περίπου είναι κάτω των 40, άρα δεν περιμένουμε να έχουμε μεγάλο αριθμό προσέλευσης στα δημόσια νοσηλευτήρια», είπε ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥΠΥ Χαράλαμπος Χαριλάου.

Μάλιστα, σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται 46χρονος αλλά και 28χρονος στο νοσοκομείο Λευκωσίας με κορωνοϊό, οι οποίοι παρουσίασαν σοβαρές καρδιακές επιπλοκές. Η γενική διευθυντρία του υπουργείου υγείας ανέλαβε ωστόσο άμεσα δράση και έφτασαν χθες βράδυ ειδικά μηχανήματα για εξωσωματική στήριξη της καρδίας αλλά και εξειδικευμένοι γιατροί από το Ισραήλ.

ΤΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΘΕΜΑΤΑ 

Και επειδή ο κορωνοϊός πολλές φορές ανέτρεψε τα πλάνα, όλες οι πλευρές τώρα κρατούν “κλειστά” τα χαρτιά τους για τα επόμενα βήματα και τα θέματα που έχουν στην ατζέντα τους και θα πρέπει να συζητήσουν μετά το Πάσχα, είναι πολλά. Ανάμεσα σε αυτά το λεγόμενο “green pass”, το άνοιγμα της εστίασης και φυσικά τα σχολεία.

«Υπάρχει μια προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 5 Μαϊου όπου πιθανώς να συζητηθούν αυτά τα θέματα προς το παρόν αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι στις 10 Μαϊου επανέρχονται και τα σχολεία αυτό το λέω με την επιφύλαξη των δεδομένων», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας Πρόδρομος Προδρόμου.

ΘΕΤΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 

Την ίδια ώρα εξάλλου, ο υπουργός παιδείας θα περάσει το Πάσχα σε αυτοπεριορισμό, αφού βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό μετά από την σχετική εξέταση.

«Σήμερα το πρωί είχα κάνει τεστ που βρέθηκε θετικό το αποτέλεσμα. Επειδή την περασμένη εβδομάδα υπήρξε περιστατικό εκεί στο υπουργείο για αυτό και τη Δευτέρα είχα κάνει τεστ και την Τρίτη ήταν αρνητικά, σήμερα όμως βρέθηκε θετικό και επομένως είμαι σε απομόνωση», τόνισε ο ίδιος μιλώντας στο OMEGA.

Ο ίδιος έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου πριν από μερικές εβδομάδες, λέγοντας πως δεν έχει παρουσιάσει τα όποια συμπτώματα κάτι που όπως είπε βοήθησε λόγω του εμβολίου.