Νέα μέτρα στήριξης και επιδείνωση δημοσιονομικών λόγω συνέχισης της πανδημίας

Επιπλέον €250 εκατ. για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και για τη στήριξη της οικονομίας, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης, θα δαπανήσει η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα το εκτιμώμενο δημοσιονομικό έλλειμμα για τη φετινή χρόνια να αυξάνεται στο 3,8% του ΑΕΠ, συνεπεία της συνέχισης των μέτρων, όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Οι Υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υγείας παρουσίασαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, τον οποίο ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη βδομάδα.

«Η κυβέρνηση παραμένει πιστή σε αυτό το οποίο από την πρώτη στιγμή διακήρυξε, ότι θα είναι δίπλα στον εργαζόμενο, θα είναι δίπλα στην επιχείρηση, θα είναι δίπλα στους ασθενείς καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Σε αυτό το πλαίσιο, αποσκοπεί και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ένας συμπληρωματικός προϋπολογισμό της τάξης των 250 εκατ.» ανέφερε στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο ΥΠΟΙΚ. Σημείωσε ακόμη ότι λόγω της συνέχισης της πανδημίας ο ρυθμός ανάπτυξης αναθεωρείται στο 3,5% το 2021 από 4,5%, που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Παράλληλα η Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός αφορά €140 εκατ, για στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, προσθέτοντας ότι σε αυτά περιλαμβάνονται και €30 εκατ. εφάπαξ στήριξης αυτεργοδοτουμένων και επιχειρήσεων, που θα καταβληθούν μέχρι τις 12 Απριλίου.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας είπε πως μεγάλο μέρος του συμπληρωματικού προϋπολογισμού αφορά δαπάνες €60 εκατ για την εφαρμογή της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας, δηλαδή το τρίπτυχο τεστ, εμβολιασμών και τήρησης υγειονομικών πρωτοκόλλων και ότι στο πλαίσιο αυτό έχουν προϋπολογιστεί άλλα €50 εκατ σε έκτακτες δαπάνες για αντιμετώπιση της πανδημίας. Ανέφερε ενδεικτικά ότι την προηγούμενη βδομάδα διενεργήθηκαν πέραν των 350.000 εξετάσεων,

Πηγή: ΚΥΠΕ