Οι προθέσεις για τα μέτρα στην Κύπρο – Κόκκινος συναγερμός στα νοσοκομεία

Ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου παραθέτει συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση των νέων μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Φρένο στις όποιες ελπίδες για χαλαρώσεις των μέτρων ενόψει Πάσχα, βάζει η Κυβέρνηση.

Η δραματική επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεικτών, και το κρατικό σύστημα υγείας που βρίσκεται στα όρια του σήμαναν συναγερμό στην κυβέρνηση, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλεί σήμερα εκτάκτως στο Προεδρικό, σύσκεψη με τους υπουργούς Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας, προς επισκόπηση των δεδομένων.

«Η κατάσταση, όπως εξελίχθηκε, δυστυχώς, δεν μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε περαιτέρω χαλαρώσεις το επόμενο διάστημα, όπως ήταν η πρόθεση της Κυβέρνησης, μέχρις ότου έχουμε τα αναμενόμενα οφέλη από το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος.

Δεν υπάρχει καμία πρόθεση χαλάρωσης αλλά ούτε και αυστηροποίησης των μέτρων ενόσω το σύστημα το αντέχει, ανέφερε μιλώντας στο OMEGA ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η Κυβέρνηση εκπέμπει σήμα κινδύνου, και σε δραματικό τόνο απευθύνει εκ νέου έκκληση στους πολίτες.

«Καλούμε όλους να συνεργαστούν σε αυτή την κοινή μας προσπάθεια, επιλέγοντας να εμβολιαστούν, τηρώντας τα προστατευτικά μέτρα και τα μέτρα ατομικής υγιεινής. Μόνο έτσι θα βγούμε το συντομότερο δυνατόν από αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση. Η πανδημία μας επηρεάζει όλους. Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε», ανέφερε o Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Τα επόμενα εικοσιτετράωρα, είναι και αυτά που θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα, με τα μέλη της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής να ετοιμάζουν τις εισηγήσεις τους τις οποίες και θα μεταφέρουν εντός των επόμενων ημερών, ενώπιον του Υπουργού Υγείας.

«Ναι είναι ανησυχητικό αλλά την ίδια ώρα δεν θέλουμε να ανοιγοκλείνουμε τη στρόφιγγα της οικονομίας και της κοινωνίας, γιατί πλέον και η κοινωνία έχει κουραστεί. Εκεί και όπου χρειάζεται αναθεώρηση, επικαιροποίηση, ή επανασχεδιασμός σε όλα τα επίπεδα της αντιμετώπισης της πανδημίας αυτό να είστε βέβαιοι θα γίνει», δήλωσε το μέλος Επιδημιολογικής Ομάδας, Πέτρος Αγαθαγγέλου.

Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΗ ΜΑΧΗ

Τα δημόσια νοσηλευτήρια, δίδουν την πιο δύσκολη και κρισιμότερη μάχη από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα.

Ο εφιάλτης γίνεται πραγματικότητα, καθώς οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας γεμίζουν ασφυκτικά.

Το ταβάνι των τριακοσίων κλινών για περιστατικά κορωνοϊού απειλείται, την ώρα που και οι αντοχές των επαγγελματιών υγείας είναι στα όρια τους.

«Έχει ληφθεί μέριμνα από τον ΟΚΥπΥ ώστε να ανοίξουν κλίνες στο νοσοκομείο Λάρνακας σε περίπτωση που υπάρξει μεγαλύτερη ανάγκη να είναι έτοιμο το σύστημα υγείας», δήλωσε η επιστημονική διευθύντρια Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου, Αμαλία Χατζηγιάννη.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

Μόνο στο νοσοκομείο αναφοράς, από την έναρξη της πανδημίας έως χθες βράδυ, νοσηλεύθηκαν 1310 ασθενείς κορωνοϊού εκ των οποίων οι 1043 έλαβαν εξιτήριο, και οι υπόλοιποι 267, είτε χρειάστηκε να μεταφερθούν σε άλλο νοσηλευτήριο για να διασωληνωθούν, είτε απεβίωσαν.

ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Από τις 11 Μαρτίου 2020 έως τις 17 Απριλίου 2021

Νοσηλεύθηκαν 1310 ασθενείς

Έλαβαν εξιτήριο 1043 ασθενείς

Διασωληνώθηκαν / απεβίωσαν 267 ασθενείς

«Τις τελευταίες ημέρες οι εισαγωγές είναι πολύ περισσότερες από ότι τα εξιτήρια. Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο αναφοράς φτάνει το 96% της πληρότητας του δηλαδή, νοσηλεύονται 72 ασθενείς εκ των οποίων οι 6 σε ΜΑΦ», δήλωσε η κ. Χατζηγιάννη.

Η αυξημένη υγειονομική πίεση, έφερε το σύστημα υγείας στα όρια του, με τον ΟΚΥπΥ να πραγματοποιεί συσκέψεις επί συσκέψεων προς εξεύρεση λύσης.