Παναπεργία στα κατεχόμενα στο «δημόσιο» και εκδήλωση διαμαρτυρίας

Με σύνθημα «Θα αντισταθούμε στην φτωχοποίηση» εκατοντάδες Τ/κ, μέλη των 6 συντεχνιών που πραγματοποιούν σήμερα την παναπεργία στον ευρύτερο «δημόσιο» τομέα, συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη «βουλή» ζητώντας επαναφορά της ΑΤΑ που παγοποίησε η «κυβέρνηση» για 4 μήνες.

Την παναπεργία πραγματοποιούν οι συντεχνίες «δημοσίων υπαλλήλων» KTAMS, KAMUSEN, Kamu-İş, η συντεχνία των εργαζομένων στα «τελωνεία» Güç-Sen, η συντεχνία των εργαζομένων στο «τμήμα εσόδων και φόρων» Vergi-Sen και η συντεχνία νοσηλευτών και μαιών. Σήμερα το πρωί ανακοίνωσαν συμμετοχή στην απεργία και οι «κυβερνητικοί» γιατροί μέσω της συντεχνίας τους, TIP-İŞ.

Οι απεργοί σχημάτισαν σύντομη πορεία με μουσικά όργανα που κατέληξε μπροστά από τη «βουλή» όπου στήθηκε εξέδρα και μουσική σκηνή. Στην αρχή της πορείας ήταν οι ηγεσίες των έξι συντεχνιών φορώντας μαύρα ρούχα. Είμαστε για τον αγώνα του μεροκάματου στους δρόμους, δεν μας χωράνε οι πλατείες, είμαστε στους δρόμους για δημοκρατία και δικαιοσύνη, ήταν μερικές από τις κύριες αναφορές των επικεφαλής των συντεχνιών ενώ οι εργαζόμενοι καλούσαν την «κυβέρνηση» σε παραίτηση και πως «αυτό είναι μόνο η αρχή, θα συνεχίσουμε».

Ο πρόεδρος της ΚTAMS, Γκιουβέν Μπενγκιχάν ανακοίνωσε ότι την εκδήλωση και τους απεργούς στηρίζουν και οι οργανωμένοι εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα. Καταδίκασε τον διαχωρισμό «δημοσίων» και ιδιωτικών υπαλλήλων που προσπαθεί να κάνει η «κυβέρνηση» για να τους βάλει σε αντιπαράθεση και ξεκαθάρισε ότι οι συντεχνίες είναι στο πλευρό όλων των εργαζομένων.

Καταδίκασε επίσης εκ μέρους όλων των συντεχνιών και τις επιθέσεις και βρισιές εναντίον του ιστορικού ηγέτη των Τ/κ, Φαζίλ Κιουτσιούκ.

Ο πρόεδρος Kamu-İş, Αχμέτ Σερντάρογλου κάλεσε την «κυβέρνηση» σε παραίτηση λέγοντας ότι αυτό που περιμένουν από αυτή είναι έργο, αποτέλεσμα και όχι καβγάδες και διαπληκτισμούς.

Όσοι δεν είναι δίπλα στον κόσμο, θα πληρώσουν το τίμημα, είπε ο πρόεδρος της Kamu-Sen, Μετίν Ατάν λέγοντας ότι είναι η «κυβέρνηση» που σε καιρό πανδημίας εξαναγκάζει τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους και ο πρόεδρος της Güç-Sen, Αμπντουλάχ Οζντογάν είπε ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν να μην ακουμπά κανείς το κεφάλαιο αλλά να βάζουν χέρι στις τσέπες του κόσμου.

Δεν πρόκειται να επιτρέψουν περικοπές των εργασιακών δικαιωμάτων τους και να τους βάλουν σε αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, είπε ο πρόεδρος της συντεχνίας νοσοκόμων και μαιών, Αλί Οζγκιοτσμέν.

Η εκδήλωση έληξε χωρίς επεισόδια με την διακριτική παρουσία «αστυνομικών». Κάποιοι «βουλευτές», από το ΡΤΚ και το ΚΚΔ, βγήκαν από την «βουλή» και μίλησαν με τους διαδηλωτές.

Πηγή: ΚΥΠΕ