Πρόεδρος: Η λύση παραμένει εκείνη που εισηγούνται τα ψηφίσματα του ΟΗΕ

Η λύση παραμένει εκείνη που εισηγούνται τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, οι παράμετροι του Γενικού Γραμματέα, οι ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και το ανακοινωθέν της 25ης Νοεμβρίου 2019 στο Βερολίνο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης, εάν η Τουρκία έρθει αποφασισμένη για μια λύση που θα προστατεύει το σύνολο των κατοίκων της Κύπρου, δεν θα παραγνωρίζει τις ανησυχίες και των Ελληνοκυπρίων, δεν βλέπει τι θα αποτελέσει το πρόβλημα για να εξευρεθεί λύση.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μετά από επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΥ και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την πολιτική επικαιρότητα, είπε ότι ακόμα δεν έχει τύχει ενημέρωσης για την επίσκεψη των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στην Τουρκία, αλλά με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε συνεννοηθεί πως θα τύχει ενημέρωσης εντός των ημερών.

Ερωτηθείς τι θα θέσει ενώπιον της Υφυπουργού Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου με την οποία θα έχει συνάντηση αργότερα σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα θέσει τις ξεκάθαρες θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως τέθηκαν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και προς κάθε συνομιλητή. «Δηλαδή, ότι η λύση παραμένει εκείνη που εισηγούνται τα ψηφίσματα των ΗΕ, οι ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά και οι παράμετροι του ΓΓ των ΗΕ, με βάση και την ανακοίνωση της 25ης Νοεμβρίου 2019, όταν είχαν συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ υπό την αιγίδα του, και τον κ. Ακιντζί».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ φαίνεται να έχει χαμηλές προσδοκίες από την άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε αρχικά ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει, σημειώνοντας ότι οι προσδοκίες εξαρτώνται από την πολιτική βούληση της Τουρκίας. «Εάν (η Τουρκία) έρθει με απόφαση να βρεθεί μια λύση που θα προστατεύει το σύνολο των κατοίκων της Κύπρου, που δεν θα παραγνωρίζει τις ανησυχίες και των Ελληνοκυπρίων, δεν βλέπω τι θα είναι το πρόβλημα για να εξευρεθεί λύση», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις από πλευράς αντιπολίτευσης εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και ενόψει της άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο και κατά πόσο αυτό επηρεάζει με οιονδήποτε τρόπο το θέμα της άτυπης διάσκεψης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι δεν επηρεάζει ποσώς και δεν πρόκειται για προεδρικές εκλογές. «Αφορά Βουλευτικές εκλογές. Δεν είμαι εμπλεκόμενος στις Βουλευτικές εκλογές και δεν έχω πρόθεση να εμπλακώ. Έχουμε δημοκρατία, το κάθε πολιτικό κόμμα, η κάθε πολιτική δύναμη μπορεί ελεύθερα να εκφράζεται».

Αυτό που είναι επιθυμία του, πρόσθεσε, είναι απλούστατα να τηρούνται χαμηλοί τόνοι, «να παύσουν κάποιοι να μου ζητούν να διαπραγματευτούμε από αέρος. Δεν είναι μεταξύ μας που θα διαπραγματευτούμε. Είναι με την τουρκική πλευρά».

Οι δικές του θέσεις, συνέχισε, είναι σαφέστατες, ξεκάθαρες, τις έχει διατυπώσει στο Εθνικό Συμβούλιο και δεν είναι ανάγκη κάθε τόσο να καλείται να πει δημόσια τι είναι αυτό που θα διεκδικήσει. «Αυτό δεν έχω πρόβλημα να το πω. Αλλά εκείνο που ενοχλεί είναι τι πρέπει να αποδεχθώ. Αυτό θεωρώ ότι υπερβαίνει κάπως αυτό που θα ανέμενε κανείς, ιδιαίτερα όταν κάποιος πάει σε διαπραγματεύσεις. Κανένας δεν αποδέχεται χωρίς να πάρει», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ