Πρόεδρος Αναστασιάδης: Με αποφασιστικότητα στη Γενεύη

Με αποφασιστικότητα και ετοιμότητα πάμε στη Γενεύη για να διαπραγματευτούμε αυτό που προβλέπουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Σε δηλώσεις στο Παραλίμνι και με αφορμή την επικείμενη συνάντηση που θα έχει με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη θέτουν χαμηλά τον πήχη σε σχέση με την άτυπη διάσκεψη, στη Γενεύη. Η επίσκεψη, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «είναι στα πλαίσια προετοιμασίας για την πενταμερή. Το πού είναι o πήχης θα εξαρτηθεί από το πού και πώς θα τοποθετηθεί η Τουρκία».

Πρόσθεσε ότι «εμείς, αυτό που θέλω να διαβιβάσω και αυτό είναι που ενδιαφέρει, είναι ότι πάμε με αποφασιστικότητα και ετοιμότητα να διαπραγματευτούμε αυτό που τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών προβλέπουν, αυτό που οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας προβλέπουν και, βεβαίως, αυτά που είχαμε συμφωνήσει στις 25 Νοεμβρίου, στο Βερολίνο, όταν, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, έγινε η κοινή συνάντηση και με τον κ. Ακιντζί».

«Συνεπώς γνωρίζοντας τις καθαρές δικές μας θέσεις, εάν επιδείξουν και εγκαταλείψουν, και δεν πρέπει να παραγνωρίζεται από κανένα, τις θέσεις που προβάλλουν σήμερα, εγκαταλείποντας μία μεγάλη υποχώρηση από ελληνοκυπριακής πλευράς, έναν αδηρίτου ανάγκης συμβιβασμό, που απεδέχθη το 1977 ο αείμνηστος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, και εάν έχουν τη βούληση για τη δημιουργία ή τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος που δεν θα υπηρετεί συμφέροντα τρίτων, αλλά των κατοίκων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δεν βλέπω γιατί να μην υπάρξει λύση» είπε.

Όμως, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «όσο προβάλλονται οι απαράδεκτες θέσεις περί δημιουργίας δύο κρατών ή κυρίαρχης ισότητας, που ισοδυναμεί κατά τον ίδιο τρόπο στην αναγνώριση κυριαρχίας ή σε ένα παράνομο καθεστώς, αντιλαμβάνεστε ότι η ευθύνη δεν βαρύνει εμάς, αλλά όσους εκφεύγουν των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών».

Πηγή: ΚΥΠΕ