Προθεσμία ΕΔΑΔ σε Τουρκία για παρατηρήσεις σε υποθέσεις ε/κ περιουσιών σε Βαρώσια και Τύμπου

Προθεσμία μέχρι τις 14 Μαΐου έλαβε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) η Τουρκία για να υποβάλει γραπτώς τις παρατηρήσεις της σε δύο υποθέσεις, που αφορούν ελληνοκυπριακές περιουσίες σε Βαρώσια και Τύμπου.

Πρόκειται για τις υποθέσεις «K.V. Mediterranean Tours Limited εναντίον Τουρκίας» και «Θεοδώρα Παναγή και Ευδοξία Σιάρτου εναντίον Τουρκίας», αντίστοιχα, τις οποίες χειρίζεται ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, με αίτημα την αποκατάσταση των περιουσιών και αποζημίωση για την απώλεια χρήσης. Στην πρώτη υπόθεση που αφορά την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, το ΕΒΚΑΦ παρουσιάζεται ως εμπλεκόμενο μέρος, προβάλλοντας τη θέση ότι μεγάλο τμήμα της περίκλειστης πόλης του ανήκει.

Με μονομερή δήλωση στις 27 Ιανουαρίου 2020 η Τουρκία είχε προσφέρει συνολικά 11.000 ευρώ στους αιτητές, πλέον έξοδα, ώστε να κλείσουν οι υποθέσεις στο ΕΔΑΔ και να επιστρέψουν στην “επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας” στα κατεχόμενα. Τη μονομερή δήλωση είχε απορρίψει η πλευρά των αιτητών, ενώ το Δικαστήριο, που συνεδρίασε στις 23 Μαρτίου 2021 για να εξετάσει το προδικαστικό αίτημα, αποφάσισε επίσης να απορρίψει τη μονομερή τουρκική δήλωση.

Παράλληλα κάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη να υποβάλουν γραπτώς τις παρατηρήσεις τους για το παραδεκτό και την ουσία των δύο υποθέσεων. Πρώτη θα κληθεί να το πράξει η τουρκική Κυβέρνηση μέχρι τις 14 Μαΐου και ακολούθως θα απαντήσει γραπτώς η πλευρά των αιτητών. Η κυπριακή Κυβέρνηση αναμένεται επίσης να κληθεί από το Δικαστήριο να υποβάλει τυχόν σχόλια σε όσα υποβληθούν από τα μέρη.

Ο κ. Δημητριάδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «και οι δύο υποθέσεις προχωρούν, με την Τουρκία να έχει χάσει στα προδικαστικά και να είναι αναγκασμένη τώρα να βάλει τις παρατηρήσεις της μέχρι 14 Μαΐου 2021».

Για την υπόθεση του Βαρωσιού, ο δικηγόρος σημειώνει την εμπλοκή του ΕΒΚΑΦ και τη δυνατότητα ανάκτησης κατοχής της περιουσίας, καθώς δεν υπάρχει χρήστης. Στην δε υπόθεση της Τύμπου, συμπληρώνει, «το σημαντικό είναι ότι χωρίς να εξαντληθούν τα εσωτερικά ένδικα μέσα η υπόθεση προχωρεί στο ΕΔΑΔ με σκοπό να αποδείξουμε την αναποτελεσματικότητα της `επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας` της Τουρκίας».

Είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει «να αναθεωρήσει τη στάση της και να δώσει τελικά εκτίμηση για την απώλεια χρήσης και να αρχίσει σοβαρά να ασχολείται με το θέμα, όπως γινόταν παλιά». Σημειώνει τέλος ότι οι ατομικές αυτές προσφυγές, όπως και η υπόθεση «Τιτίνας Λοϊζίδου εναντίον Τουρκίας» αποτελούν δεσμευτικό προηγούμενο για όλους και λέει πως θα είναι «τραγικό η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι απούσα».

Πηγή: ΚΥΠΕ