Συνέχεια αντιδράσεων στα κατεχόμενα για τις τουρκικές απειλές και διαμαρτυρία δικηγόρων τη Δευτέρα

Εντείνονται οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα, ενώ συνεχίζονται οι επικριτικές δηλώσεις από Τούρκους αξιωματούχους για την απόφαση του «συνταγματικού/ανώτατου δικαστηρίου» για τα μαθήματα κορανίου. Οι δικηγόροι θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα, υπερασπιζόμενοι την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Ανακοίνωση του τ/κ δικηγορικού συλλόγου και των «επαρχιακών» συλλόγων αναφέρει ότι «αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε εκδήλωση και να υψώσουμε την φωνή ακόμη πιο πολύ απέναντι στις δηλώσεις από Τούρκους αξιωματούχους, που παραβιάζουν ανοικτά της αρχές της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου». Οι δικηγόροι θα κατέλθουν σε συμβολική διαμαρτυρία μπροστά από το «συνταγματικό δικαστήριο» στην κατεχόμενη Λευκωσία στις 9.30 το πρωί της Δευτέρας.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι πολιτικές αντιδράσεις. Μετά τον Μουσταφά Ακιντζί και ο επίσης πρώην ηγέτης των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με ανάρτησή του ανέφερε ότι «πρώτη φορά γίνεται τόσο ανοικτά επίθεση στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης». Και μάλιστα, όπως είπε, σε μια περίοδο που η «τδβκ υπερασπίζεται την κυριαρχική ισότητα με τους Ε/κ». «Αρα, μια τέτοια χρονική συγκυρία έχει αρκετό νόημα», πρόσθεσε συνδέοντας την με ψεύτικα επιχειρήματα εναντίον της ε/κ πλευράς πριν από τη Γενεύη. Χρησιμοποίησε τη λέξη «νόημα», που είχε πει ο Τούρκος Πρόεδρος χθες για να αφήσει υπονοούμενα εναντίον του «συνταγματικού δικαστηρίου» και της «προέδρου» του. Συμβαίνουν πρωτοφανή και απρόβλεπτα πράγματα, σημείωσε ο κ. Ταλάτ στην ανάρτησή του, προσθέτοντας ότι και η νυν «εξουσία» στα κατεχόμενα δεν λέει «η δικαιοσύνη μας είναι ανεξάρτητη, δεν ανακατευόμαστε εμείς, ούτε εσείς». «Τι κρίμα, πολύ κρίμα συνεχίζονται οι επικριτικές δηλώσεις από Τούρκους αξιωματούχους για την απόφαση του «συνταγματικού/ανώτατου δικαστηρίου» για τα μαθήματα κορανίου».

Ο κ. Ταλάτ έγραψε επίσης ότι οι Τ/κ θα υπερασπιστούν τους «θεσμούς» τους και δεν θα επιτρέψουν να αμφισβητείται η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για να ζήσουν με ειρήνη ως μέρος της διεθνούς κοινότητας. «Και αυτό μπορεί να γίνει με μια ομοσπονδιακή λύση που θα επιτευχθεί στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ».

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι, πρόσθεσε, δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η οικονομία τους «άνοιξε» με το ναι των Τ/κ το 2004 στο δημοψήφισμα και σταμάτησε ο κόσμος να τους βλέπει ως τη δύναμη που εμπόδιζε την ειρήνη, κι επιπλέον – είπε – είναι γι αυτό το λόγο, που μετά από μισό αιώνα εκλέγηκαν στο ΣΑ του ΟΗΕ και στην Προεδρία της ΚΚΣΕ.

Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι η λυδία λίθος του κράτους δικαίου, δήλωσε και ο πρόεδρος του ΡΤΚΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν λέγοντας πως οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων για την απόφαση που αφορά τα μαθήματα κορανίου «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

Οι φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν για να επικρίνουν την απόφαση ξεπερνούν τα εσκαμμένα προ πολλού, σημειώνοντας ότι αν κάποιος θέλει να επικρίνει μια απόφαση είναι πολύ σημαντικό να την έχει διαβάσει, όπως και το αιτιολογικό της. Ατοπη βρήκε δε την ερμηνεία που δόθηκε ότι με την απόφαση σταματούν τα μαθήματα Κορανίου, σημειώνοντας πως δεν τίθεται θέμα να αλλάξει η απόφαση του «συνταγματικού» σύμφωνα με το «σύνταγμα» του ψευδοκράτους.

Η πλατφόρμα «Αυτή η χώρα είναι δική μας» σε ανακοίνωσή της καταδικάζει τη νοοτροπία που προσπαθεί να κάνει κάποιους να υπακούν ασκώντας πίεση και εκτοξεύοντας απειλές, που εξαλείφουν τον αμοιβαίο σεβασμό. «Αυτό να το ξέρουν όλοι: αυτή η χώρα είναι δική μας και δεν μπορείτε να την διοικείτε, ούτε να την εκπροσωπείτε όπως θέλετε, αγνοώντας μας».

Στην ανακοίνωση η πλατφόρμα αναφέρει ότι η τ/κ κοινότητα, ο μόνος συνομιλητής στην περιοχή της Τουρκίας που βρίσκεται σε δύσκολη διπλωματική και οικονομική θέση, δεν θα μείνει σιωπηλή σε αυτές τις επιβολές και θα συνεχίσει «χωρίς να βλέπει πίσω» να περπατά στο δρόμο που έχτισε εδώ και χρόνια για μια ομοσπονδιακή λύση στη βάση της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Το θέμα κυριαρχεί σήμερα στον τ/κ Τύπο με την «Αβρούπα» να κάνει λογοπαίγνιο με τα αρχικά της Τουρκικής Δημοκρατίας στα τούρκικα TC και να προσθέτει την κατάληξη vüz, σχηματίζοντας έτσι την λέξη «βιασμός» στα τουρκικά (ΣΣ: tecavüz).

Συνεχίζονται οι δηλώσεις στην Τουρκία

Μετά τον Τούρκο Πρόεδρο και ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι προέβη σε δήλωση για την απόφαση του «συνταγματικού δικαστηρίου» αναφέροντας ότι η λήψη της ειδικά τον μήνα του Ραμαζανιού, που άρχισε, «έχουν βλάψει τη συνείδησή τους».

Με εντολές του Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε, συνομίλησε για το θέμα με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και τον «πρωθυπουργό», Ερσάν Σανέρ και αξιολόγησαν τις ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν μετά την απόφαση αυτή.

Στις αποφάσεις των δικαστηρίων που βασίζονται στην κυριαρχία του έθνους, πρέπει να αποφεύγονται διατάξεις που θα βλάψουν την ελευθερία της θρησκείας και της συνείδησης, πρόσθεσε ο κ. Οκτάι λέγοντας ότι με την απαραίτητη επίβλεψη και έλεγχο του κράτους, πρέπει να διασφαλιστεί η ελευθερία της θρησκείας και της συνείδησης όλων.

Οσον αφορά το νομικό καθεστώς του «τμήματος/διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων» στα κατεχόμενα, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι είναι απαράδεκτο να λέγεται ότι δεν έχει το δικαίωμα να «επιβλέπει και να ελέγχει» τη θρησκευτική εκπαίδευση και να καθιστούν αυτή τη δομή μη εξουσιοδοτημένη γι αυτό το σκοπό.

Όπως στην Τουρκία, πρόσθεσε, το Υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων κάνει αυτό τον έλεγχο και την επίβλεψη, στο ψευδοκράτος μπορεί να το κάνει το «τμήμα θρησκευτικών υποθέσεων».

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, αναφέρει, πριν την πενταμερή στη Γενεύη και με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και πιστεύει ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις λαμβάνοντας υπόψη την πίστη, την ελευθερία και τη βούληση του τ/κ «λαού».

Γραπτή δήλωση έκανε και ο Τούρκος Υπουργός Θρησκευτικών Υποθέσεων, Αλί Ερμπάς λέγοντας ότι «πρέπει να υπάρξει άμεση διόρθωση αυτού του λάθους».

Τσαβούσογλου – Τατάρ

Το θέμα κλήθηκαν να σχολιάσουν στη χθεσινή διάσκεψη Τύπου ο Τ/κ ηγέτης και ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι προτού ξεκαθαρίσει το δικαιολογητικό της απόφασης υπήρξαν κάποιες δηλώσεις με στόχο την «υποδαύλιση». Διαβεβαίωσε ότι δεν θα σταματήσουν τα μαθήματα κορανίου και γίνονται οι απαραίτητες διευθετήσεις.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι αυτό το θέμα δημιούργησε «μεγάλη ευαισθησία». Όλες οι χώρες σέβονται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τη δεσμευτικότητα των αποφάσεων των συνταγματικών δικαστηρίων και πιστεύουν στο κράτος δικαίου, πρόσθεσε, ωστόσο έχουν δικαίωμα να επικρίνουν μια απόφαση του «συνταγματικού δικαστηρίου» και θα επικρίνουν ευθέως το «δικαστήριο» σε περίπτωση που λαμβάνει αποφάσεις που δεν συνάδουν με το δίκαιο.

«Αυτή η απόφαση είναι μια ιδεολογική απόφαση. Γιατί; Δεν είναι μια απόφαση που λήφθηκε σύμφωνα με το σύνταγμα ή τις πρόνοιές του». Κοσμικότητα, πρόσθεσε, είναι η εγγύηση του δικαιώματος όλων για ελευθερία της θρησκείας και να μάθουν την πίστη και την θρησκεία τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ