Τα δεδομένα λίγες ώρες πριν τις κρίσιμες ανακοινώσεις

Με την κλεψύδρα να αδειάζει επικίνδυνα, η κυβέρνηση καλείται να λάβει ίσως από τις δυσκολότερες αποφάσεις από την έναρξη της πανδημίας στην Κύπρο, αφού επιδημιολογικά η χώρα κρέμμεται από μια κλωστή που είναι έτοιμη να κοπεί και οι συνέπειες που θα φέρει αυτό κοινωνικά και οικονομικά να είναι αλυσιδωτές.

Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να διεμήνυσε προ ημερών πως δεν θα υπάρξουν νέες χαλαρώσεις ή αυστηρότερα μέτρα, εντούτοις, η ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών θορύβησαν την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα το υπουργικό συμβούλιο να δίνει “παράταση” 12 ωρών στις τελικές του αποφάσεις. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είδε εσπευσμένα απόψε τα μέλη της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής, ενώ αύριο προτού συνέλθει εκ νέου το υπουργικό, θα ενημερώσει και τους πολιτικούς αρχηγούς σε συνεδρίαση του Εθνικού συμβουλίου.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να ενημερώσει για την κατάσταση αλλά και για τις προθέσεις της Κυβέρνησης και τους αρχηγούς των κομμάτων. Πρόκειται για δύσκολες αποφάσεις, αξιολογήθηκε η κατάσταση από τους υπουργούς και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και θεώρησαν πως είναι φρονιμότερο να γίνει σύσκεψη με τους επιδημιολόγους και τους αρχηγούς», επισήμανε σε γραπτή δήλωση του μετά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΚΑΘΟΛΙΚΟ LOCDOWN Ή ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ;

Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε μεγάλο δίλημμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του omega, ενώπιον του προέδρου Αναστασιάδη τέθηκε πρόταση από τον ίδιο τον υπουργό υγείας για καθολικό lockdown δύο εβδομάδων λόγω της κατάστασης που επικρατεί στα κρατικά νοσηλευτήρια. Η ψυχολογική όμως κόπωση των πολιτών και ο οικονομικός αντίκτυπος από την άλλη, προβλημάτισε κάποια από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, θέτωντας εναλλακτική πρόταση, για στοχευμένα μέτρα όπως έγινε τον Ιανουάριο, σε συγκεκριμένους τομείς, με παράλληλλη μείωση των επιτρεπόμενων sms σε ένα την ημέρα.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΛΗΜΜΑ
1. Καθολικό lockdown 10 ημερών
2. Lockdown Ιανουαρίου – Στοχευμένα μέτρα σε συγκεριμένους τομείς

8998: 1 μήνυμα την ημέρα

ΤΙ ΕΙΣΗΓΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Στο τραπέζι τέθηκαν και οι εισηγήσεις των μελών της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής. Πρότειναν την παράταση των υφιστάμενων μέτρων μέχρι 15 Μαϊου με διαφοροποιήσεις στα πρωτόκολλα για τον εκκλησιασμό και τα γυμναστήρια. Παράλληλα, τα σχολεία να παραμείνουν μια επιπλέον εβδομάδα κλειστά μετά τις διακοπές του Πάσχα με εξαίρεση την Γ` Λυκείου, ενώ έβαλαν “φρένο” στην αύξηση του επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων σε οικίες.

Πάντως, έγκυρες πηγές του OMEGA, αναφέρουν πως στην τελευταία τους τηλεδιάσκεψη, κάποια μέλη της ομάδας μίλησαν για αυστηροποίηση των μέτρων και τον καταρτισμό οδικού χάρτη με κόκκινες γραμμές, και δεν αποκλείεται να θέσουν την άποψη τους αυτή ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας.

ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ

  • Παράταση των υφιστάμενων μέτρων μέχρι 15 Μαϊου
  • Διαφοροποίηση πρωτοκόλλων για γυμναστήρια και εκκλησίες
  • Κλειστά για μια εβδομάδα ακόμη τα σχολεία μετά το Πάσχα- εξαίρεση η Γ` Λυκείου
  • Καμία αύξηση στον αριθμό συναθροίσεων σε οικίες (4 πρόσωπα μόνο)

ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ;

Τα πράγματα περιπλέκονται λόγω και της Μεγάλης Εβδομάδας. Είτε με ένα καθολικό lockdown είτε με στοχευμένα μέτρα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν το φετινό Πάσχα θα είναι όπως το περσυνό, δηλαδή να βρει τους πολίτες και πάλι στα μπαλκόνια, ή αν δοθεί κάποια εξαίρεση για το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα και τα “σπουδαία” να αναμένονται εντός των επόμενων ωρών.

Πηγή: omegalive