Θέματα τουριστικής ανάπτυξης της Λάρνακας συζήτησε ο Υπ.Μεταφορών με φορείς της πόλης

Θέματα που επηρεάζουν την τουριστική και επιχειρηματική ανάπτυξη της Λάρνακας, συζήτησε χθες ο Υπουργός Μεταφορών με την ΕΤΑΠ, το ΕΒΕΛ και το Κοινοτικό Συμβούλιο Βορόκληνης.

Σε κοινή γραπτή ανακοίνωση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ), του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας (ΕΒΕΛ) και του Κοινοτικού Συμβουλίου Βορόκληνης αναφέρεται ότι χθες κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Γιάννη Καρούσου στην Λάρνακα συζητήθηκαν θέματα που επηρεάζουν την τουριστική και επιχειρηματική ανάπτυξη της Λάρνακας.

Συγκεκριμένα,, αναφέρεται, «συζητήθηκε το θέμα της κατασκευής του δρόμου Λάρνακας-Δεκέλειας (φάση γ’) που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εκκρεμούντα έργα υποδομής της επαρχίας Λάρνακας, το οποίο επηρεάζει άμεσα την τουριστική βιομηχανία». Ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι σύμφωνα με τους προγραμματισμούς, η προσφορά για κατασκευή του έργου αναμένεται να προκηρυχθεί τον προσεχή Μάιο ενώ όσον αφορά τις απαλλοτριώσεις υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.

Οι φορείς της Λάρνακας «απηύθυναν έκκληση προς τον Υπουργό όπως, εφόσον είναι εφικτό, καταβληθούν προσπάθειες ώστε οι ξενοδοχειακές μονάδες στον συγκεκριμένο δρόμο να επηρεαστούν στον μικρότερο δυνατό βαθμό από την εκτέλεση των εργασιών, ειδικότερα κατά την καλοκαιρινή σεζόν. Οι εργασίες υπολογίζεται να διαρκέσουν 30 μήνες».

Προστίθεται ότι «θετικές χαρακτηρίζονται επίσης οι εξελίξεις όσον αφορά τη δημιουργία κυματοθραυστών στις περιοχές Βορόκληνης και Περβολιών, αφού αναμένεται πως εντός Απριλίου θα γίνει η κατακύρωση της προσφοράς. Η διάρκεια κατασκευής του έργου θα είναι δύο χρόνια».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών, «το μεγαλόπνοο έργο της ενιαίας ανάπτυξης Λιμανιού-Μαρίνας προχωρεί ομαλά και ήδη τέθηκε σε ισχύ η μεταβατική περίοδος του ενός έτους, στα πλαίσια της οποίας ο επενδυτής θα προβεί μεταξύ άλλων σε συναντήσεις με τους επηρεαζόμενους φορείς, στην πρόσληψη προσωπικού, στην ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού και στην εξασφάλιση των σχετικών αδειών».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης και τα θέματα των αρχαιοτήτων της Λάρνακας με έμφαση στην επαναλειτουργία του Επαρχιακού Αρχαιολογικού Μουσείου για το οποίο ο Υπουργός Μεταφορών έδωσε διαβεβαιώσεις ότι ολοκληρώθηκαν όλες οι μουσειολογικές μελέτες και θα λειτουργήσει τον προσεχή Ιούλιο. Η είσοδος στο Μουσείο θα είναι ελεύθερη, ενώ θα είναι ανοικτό και τα Σαββατοκύριακα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι εκπρόσωποι του Τμήματος Αρχαιοτήτων ενημέρωσαν ότι το Μουσείο Λάρνακας θα έχει μια εντελώς αναβαθμισμένη εικόνα, η οποία θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ευρήματα από πρόσφατες ανασκαφές, ενώ η συλλογή του Μουσείου θα παρουσιάζεται σε ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες».

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Μεταφορών σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας θα προωθήσει τη δημιουργία Master Plan για ενοποίηση του Μουσείου με το αρχαίο λιμάνι, τον αρχαιολογικό χώρο Κιτίου και το ψηφιδωτό με τους άθλους του Ηρακλή και ως εκ τούτου αναμένεται η ανάθεση της σχετικής μελέτης. Σε σχέση με το αρχαίο λιμάνι, αναμένεται ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η κατεδάφιση των γηπέδων αντισφαίρισης στην οδό Κιλκίς, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι ανασκαφές από την γαλλική αρχαιολογική αποστολή τον προσεχή Οκτώβριο.

Οσον αφορά το ψηφιδωτό που απεικονίζει τους άθλους του Ηρακλή στην οδό Αγίου Νεοφύτου, ο Υπουργός ενημέρωσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι οι ανασκαφές συνεχίζονται και για σκοπούς επιτόπιας ανάδειξής του θα προωθηθεί σχετική μελέτη σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι «σχετικά με το πάγιο αίτημα της ΕΤΑΠ Λάρνακας για τη δυνατότητα τέλεσης πολιτικών γάμων σε αρχαία μνημεία και συγκεκριμένα στο Κάστρο Λάρνακας, ο Υπουργός Μεταφορών ενημέρωσε ότι προωθούνται οι σχετικοί κανονισμοί στη Βουλή». Ακόμα θα καταβληθεί προσπάθεια για επανακαθορισμό των προτεινόμενων τελών, κατόπιν αιτήματος φορέων του τουρισμού για μείωση του ύψους του ενοικίου.

Ο κ. Καρούσος «ενημέρωσε επίσης ότι προωθείται εντός του τρέχοντος έτους η προσθήκη κατασκευών για εμπλουτισμό των τεχνητών υφάλων στη νέα θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή Λάρνακας και σε άλλες περιοχές της Κύπρου από τα Τμήματα Δημοσίων Εργων και Αλιείας, έργο που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού».

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση ήταν παρόντες οι Πρόεδροι της ΕΤΑΠ Ντίνος Λευκαρίτης και του ΕΒΕ Λάρνακας Σταύρος Σταύρου και ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Βορόκληνης Νεόφυτος Φακοντής.

Πηγή: ΚΥΠΕ