Τον Προϋπολογισμό της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας εξέτασε η Επ. Υγείας

Τον Προϋπολογισμό της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας, ο οποίος προβλέπει έσοδα συνολικού ύψους 1.313,975 ευρώ για το 2021, εξέτασε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπής Υγείας.

Όπως ανέφερε ενώπιον των μελών της Επιτροπής Υγείας, ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας, Χρίστος Σχίζας, ο Προϋπολογισμός της Αρχής προβλέπει έσοδα συνολικού ύψους 1.313,975 ευρώ για το 2021, τα οποία προέρχονται αποκλειστικά από την κρατική χορηγία, καθώς και συνολικές δαπάνες ύψους 1.313,975 ευρώ.

Εξάλλου, σημειώθηκε ότι για το 2021 δεν προβλέπεται να υπάρξει ταμειακό πλεόνασμα ή έλλειμμα.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας οι συνολικές δαπάνες της Αρχής για το 2021 αφορούν σε λειτουργικά και άλλα έξοδα ύψους 1.263.975 ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται αποδοχές προσωπικού 242.289 ευρώ και έξοδα αντιμισθίας Προέδρου και μελών Συμβουλίου 34.545 ευρώ.

Επίσης, οι συνολικές δαπάνες αφορούν σε μη προβλεπόμενες δαπάνες και αποθεματικό ποσού ύψους 50 χιλιάδες ευρώ. Στο μεταξύ, στον Προϋπολογισμό της Αρχής για το 2021 προβλέπεται η πλήρωση 13 κενών θέσεων προσωπικού, οι οποίες έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε στις 10 Μαρτίου του 2021 τον Προϋπολογισμό της Αρχής, εξουσιοδοτώντας τον Υπουργό Υγείας να τον καταθέσει στη Βουλή προς έγκριση.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, είπε πως πρόκειται για ένα σημαντικό θεσμό, που θα συμβάλει τα μέγιστα στη βελτίωση των θεμάτων υγείας για τους ασθενείς, σημειώνοντας ότι «κατοχυρώνει το ιατρικό απόρρητο και τερματίζει αυτό το οποίο παρατηρείτο κατά καιρούς, δηλαδή μεταφορά φακέλων από χέρι σε χέρι, οικονομική διασπάθιση, αλλά και δημιουργία προβλημάτων με το ιατρικό απόρρητο».

Όπως ανέφερε τα μέλη της Επιτροπής έθεσαν σειρά ερωτημάτων, που αφορούν στον θεσμό της ηλεκτρονικής υγείας, ενώ επισήμαναν την καθυστέρηση που υπάρχει.

Επιπλέον, είπε πως τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στη στελέχωση και στη δομή του θεσμού της ηλεκτρονικής υγείας, θέματα που αφορούν στα σχέδια υπηρεσίας, στην πλατφόρμα και πως θα υπάρχει συνεργασία μεταξύ του θεσμού της ηλεκτρονικής υγείας και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ). «Θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό να ξεκινήσει δουλειά αυτός ο θεσμός, θεωρούμε ότι βελτιώνεται σημαντικά το σύστημα υγείας», σημείωσε.

Είπε πως το ΑΚΕΛ θα παρακολουθεί τα θέματα και θα συνδράμει συνεχώς για την παρά πέρα βελτίωση και ενίσχυση του θεσμού πάντοτε στην υπηρεσία των ασθενών.

Πηγή: ΚΥΠΕ