Υπ.Υγείας: Αντιλαμβάνεται την κόπωση του κόσμου – Τί λέει για τα κρούσματα, τους εμβολιασμούς και τα self tests

Την εκτίμηση ότι μέχρι τα μέσα με τέλη Μαΐου «θα έχουμε αναπτύξει το τείχος της ανοσίας, μέσω των εμβολιασμών και θα μας επιτρέπει πλέον να άρουμε τους οποιοδήποτε περιορισμούς», εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος έκανε παράλληλα έκκληση στον κόσμο να συνεργαστεί, να τηρεί τα μέτρα ατομικής προστασίας, διότι είναι ο μόνος τρόπος, όπως είπε, να εμποδίσουμε την διασπορά του ιού.

«Για να έχει αποτέλεσμα η στρατηγική μας βασίζεται στο τρίπτυχο εμβολιασμοί – αυτή την εβδομάδα αναμένουμε γύρω στις 60.000 δόσεις -, τήρηση των μέτρων και πολλά διαγνωστικά τεστ», είπε ο κ. Ιωάννου κατά την επίσκεψη του μαζί με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Δήμαρχο Στροβόλου Ανδρέα Παπαχαραλάμπους στο σημείο διεξαγωγής Rapid Test στη διασταύρωση Σταυρού και Ιωσήφ Χατζηιωσήφ στο Στρόβολο.

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «τα χθεσινά αποτελέσματα αλλά και ολόκληρης της εβδομάδας είναι ανησυχητικά» και τόνισε ότι «απαραίτητη προϋπόθεση διατήρησης της επιδημιολογικής εικόνας είναι και η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων».

«Πέραν των στοχευμένων και πληθυσμιακών τεστ που κάνουμε – ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που μας δίδει την δυνατότητα έγκαιρα να εντοπίζουμε λοιμώξεις, να απομονώνονται και να γίνεται ιχνηλάτηση και να εμποδίζεται η διασπορά του ιού – απαραίτητη είναι και η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και η τήρηση της ατομικής προστασίας», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι «οποιοσδήποτε εφησυχασμός ή χαλάρωση θα φέρει επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων».

Ο κ. Ιωάννου είπε ότι την τελευταία εβδομάδα βλέπουμε μιαν αύξηση 50% της θετικότητας ειδικά στα rapid test, από 0,4% στο 0,6%, ανέφερε και πρόσθεσε πως αυτό είναι ανησυχητικό, αν και ήταν αναμενόμενο ως ένα σημείο, όπως είπε, λόγω και των χαλαρώσεων που είχαν δοθεί πριν τρεις εβδομάδες.

Ερωτηθείς αν θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα με δεδομένο ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη λαμβάνονται πιο αυστηρά μέτρα, ο κ. Ιωάννου είπε ότι στις πλείστες χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης επικρατεί από τον περασμένο Νοέμβριο καθεστώς λοκντάουν και πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι η τελευταία χώρα που μπήκε σε λοκντάουν και η χώρα που βγήκε πρώτη από λοκντάουν.

«Αυτό οφείλεται και στη συνεργασία του κόσμου και στην στρατηγική μας με τα πολλά και στοχευμένα τεστ – ειδικά με τις μεταλλάξεις ήταν απαραίτητος πυλώνας – και είναι αυτό που μας κρατά την επιδημιολογική εικόνα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι πλείστες χώρες στην Ευρώπη είναι σε αυστηρό λοκντάουν.

Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «είμαστε προς το τέλος» και αντιλαμβάνεται την κόπωση του κόσμου αλλά μέχρι τα μέσα με τέλη Μαϊου, όπως είπε, «θα έχουμε αναπτύξει ανοσία με τον εμβολιασμό και θα μας επιτρέπει πλέον να άρουμε τους οποιοδήποτε περιορισμούς».

Σε παρατήρηση ότι το Υπουργείο Παιδείας στην Ελλάδα προχωρεί με τους αυτοελέγχους (self test) για να ανοίξουν όλα τα σχολεία, ο κ. Ιωάννου είπε ότι «στην Κύπρο κάνουμε τεστ εβδομαδιαία σε όλα τα σχολεία και αναγκαστικά σε όλους τους μαθητές», προσθέτοντας ότι «έχει τεράστια διαφορά το self test που εναπόκειται στον ίδιο τον μαθητή» να το διενεργήσει.

Ανέφερε ότι όταν το τεστ «το κάνουμε εμείς, επιβεβαιωνόμαστε ότι όλοι οι μαθητές το κάνουν δηλώνονται τα αποτελέσματα και αρχίζει αμέσως η ιχνηλάτηση» και «άρα είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά σε αυτό».

Σε ερώτηση σχετικά με την προώθηση ενός αυστηρότερου νομοθετικού πλαισίου για τις περιπτώσεις όπου καθηγητής αρνείται να υποβληθεί σε τεστ, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι δεν είναι πολλές αυτές οι περιπτώσεις και εξήγησε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι επί της παρούσης.

«Το σημαντικό είναι να αντιληφθούμε την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα των τεστ, να προσερχόμαστε να κάνουμε τα τεστ. Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι αρνούνται, υπάρχουν όμως οι τρόποι επίλυσης μέσω του Υπουργείου Παιδείας», κατέληξε ο κ. Ιωάννου.

Πρόεδρος ΔΗΣΥ

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συνεχάρη τον Υπουργό Υγείας και τους συνεργάτες του «για τη άψογη διοργάνωση των τεστ» και εξέφρασε αισιοδοξία για την χώρα. «Είμαστε από τις κορυφαίες χώρες στην Ευρώπη στην διαχείριση της πανδημίας, η πέμπτη καλύτερη σε όλο τον κόσμο, η χώρα με τον λιγότερο χρόνο σε λοκντάουν, η χώρα που σχεδόν ενώ οι πλείστες χώρες στην Ευρώπη βρίσκονται κάτω από λοκντάουν, εμείς βρισκόμαστε στο 90% της ομαλότητας και της καθημερινότητας», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «οι εμβολιασμοί συνεχίζουν και μέχρι τα μέσα Μαϊου, όπως είπε ο Υπουργός, θα έχουμε ικανοποιητικό ποσοστό για την ανοσία και πάμε σε πλήρη κανονικότητα» και συνέστησε στον κόσμο «ακόμη λίγη υπομονή».

Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία πως «αν συνεχίσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα θα κάνουμε κανονικά το Πάσχα σε μερικές εβδομάδες». Ανέφερε επίσης ότι με την σωστή διαχείριση της πανδημίας βλέπει «σιγά – σιγά την οικονομία να ενδυναμώνεται, το κράτος δίπλα στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, διαθέτοντας μέχρι σήμερα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ για στήριξη» και πρόσθεσε ότι «όλοι μαζί μπορούμε για ακόμη μια καλύτερη Κύπρο».

Σε παρατήρηση ότι πολιτικές κινήσεις και πολιτικά κόμματα πραγματοποιούν εκδηλώσεις, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «την ώρα που καλούμε τον κόσμο να σέβεται τα διατάγματα είναι ό,τι χειρότερο να στέλνεις μήνυμα ως οργανωμένο κόμμα, και μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, να παραβιάζουν με τις ευλογίες τους ή με την καθοδήγηση τους τα διατάγματα της πολιτείας».

«Όλοι κρινόμαστε και κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «όταν η χώρα έχει κρίση, όλοι πρέπει να ενώνουμε δυνάμεις για να ξεπερνούμε τις κρίσεις και όχι να προσπαθούν κάποιοι να εκμεταλευτούν την κρίση για μια χούφτα ψήφων», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το ΔΗΣΥ τα αγνοεί αυτά.

Ανέφερε ότι «τα ίδια ζήσαμε και το 2013 όταν κάποιοι μέσα στην φωτιά προσπαθούσαν να σώσουν την χώρα και τα ίδια ζούμε και σήμερα» και πρόσθεσε ότι «είμαστε μαθημένοι με τέτοιες συμπεριφορές, δικαίωμα τους, κριτής μας ο λαός».

Δήμαρχος Στροβόλου

Εξάλλου, ο Δήμαρχος Στροβόλου είπε ότι ο Δήμος Στροβόλου είναι υποβοηθητικός στο έργο του Υπουργείου Υγείας για την διενέργεια των τεστ και πρόσθεσε όλες τις Τοπικές Αρχές είμαστε δίπλα του Υπουργείου για να βοηθήσουμε.

Ανέφερε ότι στο σημείο βρίσκονται και ομάδες του Δήμου Στροβόλου «που βοηθούν τον κόσμο με όποια έκτακτη ανάγκη χρειαστεί γιατί αυτή η υπόθεση αφορά όλους μας».

Πηγή: ΚΥΠΕ