ΥΠΕΣ: Η Κυβέρνηση στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι είναι έμπρακτα δίπλα στις Τοπικές Αρχές

Με την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής η Κυβέρνηση στέλνει ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα ότι είναι έμπρακτα δίπλα στις Τοπικές Αρχές, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ο οποίος μαζί με τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Γιάννη Καρούσο τέλεσαν τα εγκαίνια της Λεωφόρου 1ης Απριλίου στο Παραλίμνι.


Στον χαιρετισμό του ο κ. Νουρής είπε πως το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και σε συνεργασία με άλλα Κυβερνητικά Τμήματα, διαμορφώνει την αστική Κυκλοφοριακή Πολιτική, μέσα από την κατασκευή, βελτίωση ή και ανάπλαση βασικών οδικών αξόνων τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην ύπαιθρο. «Μέσα από την πολιτική ενεργούς πολεοδομίας, στόχος μας η βελτίωση των δυνατοτήτων και επιλογών διακίνησης, σε ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον οδικής ασφάλειας, αισθητικής, αλλά και δημιουργίας ευκαιριών παρόδιων εμπορικών ή άλλων αναπτύξεων», επεσήμανε.

Πρόσθεσε ότι οι οδοί Σταδίου και 1ης Απριλίου αποτελούν δρόμους δευτερεύουσας σημασίας, αλλά είναι άξονες δραστηριότητας, στους οποίους οι ζώνες επιτρέπουν εμπορικές και άλλες δραστηριότητες. Το Εργο, ανέφερε, εντάχθηκε σαν Πολεοδομικό στον προγραμματισμό του Υπουργείου Εσωτερικών. «Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ετοίμασε το Ρυθμιστικό Σχέδιο καταβάλλοντας προσπάθεια να ικανοποιηθούν όλες οι ανάγκες του δρόμου και να συνδυαστεί ο κυκλοφοριακός του ρόλος με τον εμπορικό, με έμφαση στη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας, τόσο για τα οχήματα όσο και για τους πεζούς», είπε.

Η κατασκευή πεζοδρομίων και διαβάσεων πεζών και η τοποθέτηση οδικού φωτισμού σε όλο το μήκος των δρόμων αυτών, συνέχισε, «έχει στόχο να αναβαθμίσει το επίπεδο οδικής ασφάλειας για τους πεζούς, ενώ η κατασκευή ποδηλατόδρομου αναδεικνύει την περιβαλλοντική σημασία που αποδίδουμε στον δρόμο».

Ιδιαίτερης σημασίας είναι και οι πρόνοιες για τα ΑΜΕΑ που εντάχθηκαν σε όλο το Έργο, δίνοντας τη δυνατότητα διακίνησης στα άτομα με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα, ενώ η ενσωμάτωση 130 παρόδιων θέσεων στάθμευσης (on street parking), είναι μέτρο στήριξης της αυξανόμενης εμπορικής δραστηριότητας, είπε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ακόμα ότι η υλοποίηση του έργου μήκους ενός και πλέον χιλιομέτρου έχει ιδιαίτερη σημασία, για την ευρύτερη περιοχή. Το κόστος ανήλθε γύρω στα δύο εκατομμύρια ευρώ και καλύφθηκε κατά 80% από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και κατά 20% από τον Δήμο Παραλιμνίου, ενώ την ευθύνη των μελετών, της προσφοροδότησης και της επίβλεψης της κατασκευής είχε το Τμήμα Δημοσίων Εργων.

Αφού ανέφερε ότι «τέτοιου είδους αναπτυξιακά έργα αποτελούν πρωταρχικό στόχο της Κυβέρνησης, η οποία αποδεικνύει την έμπρακτη στήριξη της προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση», ο κ. Νουρής αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιήθηκαν, βρίσκονται σε εξέλιξη και έγινε ή αναμένεται να γίνει η προσφοροδότηση τους μεταξύ των οποίων το Πολεοδομικό Οδικό Έργο Βελτίωσης του δρόμου που συνδέει τη Δερύνεια με τη Σωτήρα και η διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας του Δήμου Παραλιμνίου.

Ο Υπουργός στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε και στη σημασία της ονομασίας του δρόμου, αφού όπως είπε «φέρει το όνομα μιας ιστορικής ημέρας για τον κυπριακό λαό και αποτελεί μια απόδειξη της τιμής, που η Πολιτεία οφείλει σε όσους αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ίδια τη ζωή τους, προκειμένου να απαλλαγεί ο τόπος από τον αγγλικό ζυγό και να αποκτήσει ο λαός την ελευθερία του».

Παραδίδουμε, συνέχισε, «σήμερα τον βελτιωμένο και εκσυγχρονισμένο δρόμο της 1ης Απριλίου, για να αποτελεί ακόμα ένα σημείο αναφοράς και τιμής σ΄ αυτούς στους οποίους χρωστούμε την ελευθερία μας».

Ο κ. Νουρής είπε επίσης ότι «μέσα σε μια δύσκολη οικονομικά χρονιά ελέω πανδημίας, με την υλοποίηση ανάλογων σημαντικών έργων υποδομής, η κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα, ότι δεν αποκλίνει από τον προγραμματισμό και τις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι η πεποίθηση μας ότι μέσα από επενδύσεις σε έργα υποδομής θα επαναφέρουμε την οικονομία στους επιθυμητούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «με τέτοια και τόσης έκτασης έργα όπως αυτά που εξαγγέλθηκαν σήμερα από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το μήνυμα της Κυβέρνησης προς τις Τοπικές Αρχές και τους πολίτες είναι και ξεκάθαρο και ηχηρό, είμαστε έμπρακτα δίπλα σας».

Στον δικό του χαιρετισμό ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος είπε ότι η Λεωφόρος 1ης Απριλίου και η οδός Σταδίου, αποτελούν πρόνοια της Δήλωσης Πολιτικής Παραλιμνίου ως μέρος του δικτύου των βασικών δρόμων δευτερευούσης σημασίας. Οι δρόμοι αυτοί παραλαμβάνουν μεγάλο όγκο κυκλοφορίας, καθώς η μεν Λεωφόρος 1ης Απριλίου αποτελεί επέκταση του αυτοκινητόδρομου Δεκέλειας – Πρωταρά που μέσω της, η κυκλοφορία των οχημάτων διοχετεύεται στην κεντρική περιοχή του Δήμου Παραλιμνίου, στο Δήμο Δερύνειας και αλλού, ενώ η οδός Σταδίου αποτελεί τη σύνδεση με τις αθλητικές εγκαταστάσεις «Τάσος Μάρκου».

Πρόσθεσε ότι «οι εργασίες με προϋπολογισμό 2 εκατομμύρια ευρώ, ξεκίνησαν στις 16 Ιανουαρίου 2019 και ολοκληρώθηκαν πλήρως το Σεπτέμβριο 2020. Η Λεωφόρος διαλαμβάνει δύο λωρίδες κυκλοφορίας, πλακόστρωτα πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομο, νησίδες πρασίνου και λεκάνες δέντρων, παρόδιους χώρους στάθμευσης, διαβάσεις πεζών και στάσεις λεωφορείων».

Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο «το Εργο βελτιώνει σημαντικά τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα της ευρύτερης περιοχής Αμμοχώστου, ενώ στο πλαίσιο του κατασκευάστηκαν 2 κυκλικοί κόμβοι και εγκαταστάθηκαν φωτοελεγχόμενες διαβάσεις πεζών τύπου Πέλικαν (Pelican) σε επτά σημεία τα οποία στοχεύουν στην αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας του δρόμου για όλους τους χρήστες». Ειδικά, συνέχισε, «η κατασκευή του κυκλικού κόμβου στη διασταύρωση της Λεωφόρου 1ης Απριλίου με τις οδούς Σταδίου και Ασκληπιού αναμένεται να συμβάλει στη δραστική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων που ήταν συχνό φαινόμενο στη συγκεκριμένη διασταύρωση».

Ακόμα υπογειοποιήθηκαν όλες οι υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας, έγινε τοποθέτηση κεντρικού συστήματος απορροής των ομβρίων υδάτων και εγκατάσταση οδικού φωτισμού.

Αφού ανέφερε ότι «η βελτίωση του οδικού δικτύου βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης», ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως «το οδικό δίκτυο είναι η ραχοκοκαλιά των οικονομικών και εμπορικών δραστηριοτήτων του τόπου μας και γι’ αυτό δεν θα πάψει ποτέ να αναβαθμίζεται, ώστε να ανταποκρίνεται επαρκώς στις ανάγκες των πολιτών».

Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο «στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου μπαίνουν σε πορεία υλοποίησης πολύ σημαντικά και πολυαναμενόμενα από τις τοπικές κοινωνίες Έργα τα οποία εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» μεταξύ των οποίων και η βελτίωση της Λεωφόρου Κάππαρη, που στην προέκταση της μελλοντικά θα συναντά τη γνωστή Λεωφόρο Κέννεντυ του κατεχόμενου Δήμου Αμμοχώστου, με προϋπολογισμό 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: ΚΥΠΕ