ΥΠΟΙΚ: Ελπίζει στη ψήφιση του ν/σ των κρατικών εγγυήσεων την Πέμπτη

Την ελπίδα ότι η Βουλή θα ψηφίσει αυτή την εβδομάδα το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος δήλωσε πως έστω και αργά, η Κύπρος η οποία ήταν η πρώτη χώρα που κατέθεσε ένα τέτοιο νομοσχέδιο, ας είναι και η τελευταία που θα το εφαρμόσει.

Το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις προς τα πιστωτικά ιδρύματα για την παραχώρηση δανείων σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους βρέθηκε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, κατά την συνεδρία της οποίας αποφασίστηκε να οδηγηθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια, με την ψήφισή του ή όχι να κρίνεται από τις τροπολογίες που θα κατατεθούν.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Τετάρτη στις 09:00 η Επιτροπή Οικονομικών θα εξετάσει το περιεχόμενο των τροπολογιών, μια μέρα δηλαδή πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου κατά την τελευταία Ολομέλεια της κοινοβουλευτικής περιόδου, πριν τη διάλυση του σώματος για τις βουλευτικές εκλογές.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα ως προς τον εποπτικό έλεγχο του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων με το Δημοκρατικό Κόμμα να καταθέτει σήμερα τροπολογία, η οποία πυροδότησε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου του, Νικόλα Παπαδόπουλου και του Υπουργού Οικονομικών. Σύμφωνα με την τροπολογία το ΔΗΚΟ, ο Γενικός Ελεγκτής καθίσταται παρατηρητής της πορείας υλοποίησης του Σχεδίου.

Τι είπε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών ο Κ. Πετρίδης

Αναφερόμενος ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών στο νομοσχέδιο, ο κ. Πετρίδης είπε πως στόχος του σχεδίου είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η αποφυγή χρεοκοπιών επιχειρήσεων, ενώ σημείωσε ότι θα παραχωρηθούν δάνεια συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα προέλθει από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ, ενώ θα ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά κατά 1 δισ. 430 εκ. ευρώ.

Επιπλέον, είπε ότι τα δάνεια θα παραχωρούνται από τις τράπεζες, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, δηλαδή τα δάνεια θα είναι ίσα με το σύνολο των μισθών των εργοδοτουμένων ή το 25% του κύκλου εργασιών κατά το 2019, το κράτος θα καθίσταται εγγυητής και σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής του δανείου η ευθύνη θα καταμερίζεται σε ποσοστό 70% στο κράτος και 30% στις τράπεζες, για να προσθέσει πως το επιτόκιο των δανείων θα σχετίζεται με το ευρωπαϊκό επιτόκιο, το οποίο σήμερα είναι μηδενικό.

Επίσης, ανέφερε πως τα δάνεια θα πρέπει να εγκριθούν μέχρι το τέλος του 2021, οι επιχειρήσεις οι οποίες θα λάβουν δάνειο, δεν θα μπορούν να προβούν σε απολύσεις εργαζομένων για 6 μήνες, καθώς επίσης θα αποκλείονται επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενοι, οι οποίοι συμμετείχαν σε σχέδια διάσωσης στο παρελθόν.

Η ΚΤ στηρίζει το σχέδιο

Από την πλευρά του, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηρόδοτου, είπε πως η Κεντρική Τράπεζα στηρίζει το σχέδιο στην ολότητά του, σημειώνοντας ότι επαφίεται στην κάθε τράπεζα αν θα συμμετάσχει ή όχι.

Εξάλλου, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στους ενδεχόμενους κινδύνους που προκύπτουν, λέγοντας πως στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται όριο στο δανεισμό, οι τράπεζες θα μπορούν να μην παραχωρούν δάνεια, ενώ σημείωσε πως δεν υπάρχει ορισμός της ζημιάς.

Στο μεταξύ, υπέρ του σχεδίου τάχθηκαν το ΚΕΒΕ, η ΟΕΒ και η ΠΟΒΕΚ, ενώ ο Σύνδεσμος Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοεργοδοτουμένων (ΣΥΜΕΑ) τάχθηκε κατά του σχεδίου υποδεικνύοντας ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στις τράπεζες και ζήτησε να δίδονται τα δάνεια από το κράτος.

Κάποιοι επέλεξαν την μικροπολιτική, είπε ο ΥΠΟΙΚ

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι «είναι με λύπη που παρατηρώ ότι σήμερα δεν έγινε μια δημιουργική ζύμωση απόψεων», σημειώνοντας ότι «κάποιοι επέλεξαν την μικροπολιτική, τους υψηλούς τόνους και τους χαρακτηρισμούς».

Είναι οι ίδιοι, είπε, «που δεν ψήφισαν το σχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις την πρώτη φορά, είναι οι ίδιοι που καταψήφισαν τους προϋπολογισμούς, από τους οποίους δώσαμε μέχρι σήμερα 1,6 δισ. ευρώ για στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων και είναι οι ίδιοι που μπαίνουν τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια της Κυβέρνησης να στηρίξει αυτή την ώρα της πανδημίας τον εργαζόμενο και την επιχείρηση».

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως ήλπιζε ότι η σημερινή συζήτηση, λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που ελλοχεύουν μετά από 15 μήνες συνεχιζόμενης πανδημίας, θα ήταν πιο εποικοδομητική.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «παρά τον έντονο προεκλογικό ύφος, που προσπάθησαν να δώσουν κάποιοι, κυρίως ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί, ούτως ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αυτό το εργαλείο για να στηρίξουμε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις», για να σημειώσει ότι «από την πρώτη στιγμή είχα πει ότι αυτό το εργαλείο δεν μπορεί να αντικατασταθεί».

«Εκ των πραγμάτων, αναγκαστήκαμε να εφαρμόσουμε άλλα μέτρα, όπως την επιδότηση του επιτοκίου, την αύξηση της εφάπαξ χορηγίας, μέτρα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά κι αυτό το εργαλείο χρειάζεται», είπε και αναφέρθηκε στη διεξαγωγή πέρυσι πολύμηνης διαβούλευσης και πολλών υποχωρήσεων που έγιναν από πλευράς Κυβέρνησης «ούτως ώστε να εξευρεθεί συναίνεση».

Συνέχισε λέγοντας: «Χαίρομαι που κάποια κόμματα, τα οποία κι ως θέμα αρχής διαφωνούσαν με την όλη φιλοσοφία του νομοσχεδίου πέρσι, φαίνεται να υποστηρίζουν αυτό το νομοσχέδιο, δηλαδή τη διοχέτευση ρευστότητας μέσω των τραπεζών στην αγορά, κάτι το οποίο απέρριπταν ασυζητητί πέρσι. Φαίνεται ότι τα γεγονότα τα ίδια τους έχουν πείσει για τις ορθές θέσεις της κυβέρνησης και σε αυτό τον τομέα».

Κατά τη συνεδρία ο ΔΗΣΥ τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, ενώ το ΑΚΕΛ έθεσε σειρά ερωτημάτων, καταγγέλλοντας την υπεροπλία της Κυβέρνησης ΔΗΣΥ στα Μέσα Ενημέρωσης. Επίσης, το ΔΗΚΟ επιμένει στον έλεγχο από τον Γενικό Ελεγκτή και διερωτάται γιατί αφαιρέθηκε ο έλεγχος και από την Κεντρική Τράπεζα, ενώ η ΕΔΕΚ τάσσεται κατ’ αρχήν υπέρ, ωστόσο, έθεσε σειρά ερωτημάτων.

Σήμερα αποκαλύφθηκε το μέγεθος της παραπλάνησης της κυβέρνησης, είπε ο Ν. Παπαδόπουλος

Απαντώντας ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ υποστήριξε ότι το κόμμα του θα ζητήσει την εμπλοκή του Γενικού Ελεγκτή, ώστε «να μην πάθουμε ότι πάθαμε στην περίπτωση των χρυσών διαβατηρίων», σημειώνοντας ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα καταθέσει σχετική τροπολογία, ώστε να επανέλθει η Επιτροπή Παρακολούθησης στο νομοσχέδιο, με τη συμμετοχή του Γενικού Ελεγκτή ως παρατηρητή.

Όπως δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος «η πολιτική απάτη της Κυβέρνησης και του Δημοκρατικού Συναγερμού συνεχίζεται, όπως αποκαλύφθηκε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών», για να υπενθυμίσει ότι «πριν από ένα χρόνο η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ αποφάσισε να αποσύρει το ν/σ των κρατικών εγγυήσεων κάτω από την πίεση των τραπεζών γιατί θεωρούσαν ότι ήταν πάρα πολύ χαμηλά τα επιτόκια του νομοσχεδίου αλλά κυρίως επειδή δεν ήθελαν των έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή».

Το ΔΗΚΟ, πρόσθεσε, «πριν ένα χρόνο επέκρινε την Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ και εκ τότε ζητούσε την επαναφορά αυτού του νομοσχεδίου. Η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, ωστόσο, αποφάσισε να κρατήσει αυτό το νομοσχέδιο στα συρτάρια της για ένα χρόνο και δήλωνε κατ’ επανάληψη πως δεν πρόκειται να το επαναφέρει. Θυμήθηκε, δε, να το επαναφέρει μια εβδομάδα πριν να διαλυθεί η Βουλή κάτω από την πίεση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έμειναν ένα χρόνο χωρίς ουσιαστική στήριξη, παρά το ότι ο ΥΠΟΙΚ τους υποσχόταν πως έχει σχέδιο Β’ αλλά τελικά δεν είχε τίποτα».

Είπε ακόμα πως σήμερα με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο αποκαλύφθηκε «το μέγεθος της παραπλάνησης, αλλά και τα ψέματα που κατ’ επανάληψη έχει πει ο Υπουργός Οικονομικών», για να σημειώσει ότι οι κυβερνώντες δεν πήραν καν έγκριση από την ΕΕ για το νομοσχέδιο και θα χρειαστεί πριν εφαρμοστεί να ξαναπεράσει από τη νέα Βουλή για να εγκρίνει το σχετικό διάταγμα του ΥΠΟΙΚ. «Άρα όσα ακούσαμε τις προηγούμενες μέρες συνιστούσαν ασύστολη ψευδολογία», είπε.

ΔΗΚΟ, ΑΚΕΛ, Οικολόγοι σκαρφίζονται αιτιάσεις φόβους και ανησυχίες, λέει ο Ο. Κουλλά

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, είπε ότι «δυστυχώς και σήμερα βλέπουμε μέρος της αντιπολίτευσης, κυρίως το ΔΗΚΟ, ΑΚΕΛ, Οικολόγους, να σκαρφίζονται αιτιάσεις φόβους και ανησυχίες», για να προσθέσει ότι «όλοι εμμένουν στις απόψεις τους πολλές φορές αντιφατικές μεταξύ τους».

Είπε πως το κόμμα του εκφράζει την πεποίθηση ότι έχουν ενώπιον τους «ένα χρήσιμο και επωφελές εργαλείο για την οικονομία, την κοινωνία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, για την ανάκαμψη μας, αμέσως μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Επικρίσεις Στεφάνου για αργοπορημένη κατάθεση του νομοσχεδίου από Κυβέρνηση

Εξάλλου, το ΑΚΕΛ σε επίπεδο τροπολογιών εισηγείται ανά τριμηνία ενημέρωση της Βουλής, για τα ευρήματα της έκθεσης του Προγράμματος, καθώς επίσης όπως οι επιλέξιμες Επιχειρήσεις και Αυτοτελώς Εργαζόμενοι να μην προχωρούν σε οποιεσδήποτε απολύσεις προσωπικού. Ζητεί επίσης αναδιανομή προς τα πάνω των ποσών που αφορούν δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Κατά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση για αργοπορημένη κατάθεση του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν ζητηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών οι απόψεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ υπενθύμισε ότι τον Οκτώβριο η Κυβέρνηση έλεγε ότι δε είχε πρόθεση να στείλει ξανά στη Βουλή το νομοσχέδιο.

«Ο λαϊκισμός είναι επικίνδυνος. Όταν προέρχεται, όμως, από την Κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα γίνεται διπλά επικίνδυνος, διότι σε μια προεδρική δημοκρατία, είναι η Κυβέρνηση που αποφασίζει», είπε ο κ. Στεφάνου, ο οποίος συμπλήρωσε πως η θέση του ΑΚΕΛ ήταν πάντοτε συγκεκριμένη αναφορικά στις κρατικές εγγυήσεις.

Όπως είπε «οι κρατικές εγγυήσεις είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο όμως θα πρέπει να χρησιμοποιείται μαζί με άλλα εργαλεία και την ίδια ώρα να υπάρχει διαφάνεια έλεγχος και στόχευση στην κατανομή των εγγυήσεων για να εξυπηρετηθεί ορθολογικά ο στόχος, για να υπάρξει ρευστότητα στην οικονομία και πρωτίστως να βοηθηθούν όλες εκείνες οι επιχειρήσεις, που δεν έχουν πρόσβαση προς τις τράπεζες, για να μπορούν να τύχουν δανειοδότησης και αυτές οι επιχειρήσεις κατά βάση είναι οι μικρομεσαίες».

Σοβαρά ζητήματα που χρήζουν διερεύνησης, λέει ο Μ. Σιζόπουλος

Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε πως υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, τα οποία χρήζουν διερεύνησης, διαλεύκανσης, προτού από την πλευρά της ΕΔΕΚ αποφασίσει να ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο.

Σημείωσε, συγκεκριμένα, ότι το γεγονός ότι παραχωρείται στις τράπεζες και πάλι το δικαίωμα να επιλέγουν σε ποιους δανειολήπτες θα δίνουν το δάνειο και σε ποιους όχι, σε ποιους δανειολήπτες θα ζητούν ενυπόθηκη εξασφάλιση για την παραχώρηση του δανείου και σε ποιους θα παραχωρούν χωρίς εξασφάλιση, καθώς επίσης το γεγονός ότι το 70%-30% σε περίπτωση μη εξυπηρετούμενου δανείου, που θα κληθεί το κράτος να καταβάλει, 70% δηλαδή το κράτος και 30% η τράπεζα, είναι ένα ποσό που στις περιπτώσεις των μη εξασφαλισμένων δανείων, ενδεχομένως, να αποτελέσει ακόμα ένα σοβαρό ζήτημα, το οποίο θα πρέπει άμεσα και γρήγορα να το διαχειριστούμε.

Ως εκ τούτου, σημείωσε ότι από την πλευρά της η ΕΔΕΚ έχει καταθέσει συγκεκριμένες τροπολογίες, οι οποίες θα τεθούν προς συζήτηση και ανάλογα με την υιοθέτηση ή όχι των τροπολογιών, θα καθοριστεί και η τελική θέση του κόμματος σε ότι αφορά την ψήφιση ή όχι του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες, λέει ο Γ. Περδίκης

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι το Κίνημά του στηρίζει το πρόγραμμα της ΕΕ που επιτρέπει την παροχή κρατικών εγγυήσεων για τραπεζικά δάνεια για επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους, που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, ωστόσο, σημείωσε ότι θεωρεί σημαντικό να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες ούτως ώστε να γίνεται πραγματικός έλεγχος και να μην έχουμε τα σκάνδαλα που παρουσιάστηκαν με το πρόγραμμα των χρυσών διαβατηρίων.

Είπε ακόμα πως το Κίνημά του θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ ότι πρέπει να είναι ως παρατηρητής στην Επιτροπή Παρακολουθήσεως ο Γενικός Ελεγκτής και δια νόμου να διασφαλίζεται ότι οι εταιρείες που θα τυγχάνουν αυτού του ωφελήματος δεν θα προβαίνουν σε απολύσεις προσωπικού και ότι αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να απευθύνεται αποκλειστικά σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.

Να επανέλθει η πρόνοια για την Επιτροπή Παρακολούθησης, λέει ο Μ. Γιωργάλλας

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη, Μιχάλης Γιωργάλλας, είπε πως οι κρατικές εγγυήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν στην Ολομέλεια της ερχόμενης Πέμπτης, για να σημειώσει ότι οι επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενοι έχουν υποστεί ένα τεράστιο οικονομικό κόστος από τα διατάγματα και την πανδημία.

Όπως είπε η Αλληλεγγύη «επιμένει ότι για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα μια τέτοιας ενέργειας θα πρέπει για λόγους διαφάνειας και σωστή διαχείρισης του σχεδίου να επανέλθει πρόνοια για την Επιτροπή Παρακολούθησης», ενώ σημείωσε πως το Κίνημά του «βλέπει θετικά και την τροπολογία που κατατέθηκε για τη συμμετοχή ως παρατηρητή του Γενικού Ελεγκτή».

Επίσης, είπε πως «θα πρέπει οι Τράπεζες μέσα από τις πρόνοιες του σχεδίου να υποχρεωθούν να σεβαστούν την ισότητα και την ισοτιμία των δικαιούχων και όχι να αλιεύουν επιλεκτικά πελάτες», για να συμπληρώσει πως «θα πρέπει το σχέδιο να καλύπτει ξεχωριστά τις επενδύσεις νέων αγροτών, που θα γίνουν μέσα από το σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης, που θα ξεκινήσει να τρέχει σε λίγους μήνες».

Έτοιμοι για υποβολή συγκεκριμένων τροπολογιών, λέει ο Α. Βότσης

Ο Βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, Άγγελος Βότσης, είπε πως «η Κυβέρνηση αποφάσισε στο παρά ένα να καταθέσει ξανά το νομοσχέδιο», για να υπενθυμίσει ότι πέρσι τέτοιο καιρό η ίδια το απέσυρε, χωρίς να προχωρήσει η συζήτησή του στην Ολομέλεια.

Εμείς, είπε, «υποβάλαμε τα ερωτήματα μας και είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε συγκεκριμένες τροπολογίες επί του νομοσχεδίου και ελπίζω την Πέμπτη να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στην Ολομέλεια, ώστε την υστάτη να εγκριθεί ένα νομοσχέδιο, το οποίο θεωρούμε ότι μπορεί να βοηθήσει τις κυπριακές επιχειρήσεις, τους αυτοεργοδοτούμενους και όχι μόνο».

Πηγή: ΚΥΠΕ