Ά.Κυπριανού: Συνεχής διολίσθηση στο Κυπριακό τα τελευταία χρόνια

Τα τελευταία χρόνια είχαμε συνεχή διολίσθηση στο Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας πως “η κατάσταση όπως διαμορφώνεται είναι εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη” και “χρειάζεται να προβληματιστούμε για τα περαιτέρω βήματα και ενέργειες μας”.

“Να ξεκαθαρίσουμε τον στόχο και τις προτεραιότητές μας. Να προβληματιστούμε για την τακτική που θα μας βοηθήσει στην επίτευξη τους. Με λογική και πολιτική σκέψη, όχι με συναίσθημα και συνθήματα. Να προβληματιστούμε πώς καθίστανται ανέφικτοι οι τουρκικοί στόχοι. Να αναλύσουμε αντικειμενικά γιατί φτάσαμε ως εδώ”, είπε ο κ. Κυπριανού, μιλώντας σε εκδήλωση για το μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων Άσσιας, στο Πάρκο Συν. Στροβόλου ΙΙΙ.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως “οι μέχρι στιγμής χειρισμοί του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν κατάφεραν να κάμψουν την αδιαλλαξία της Τουρκίας. Ούτε κατάφεραν να την εκθέσουν ενώπιον της διεθνούς κοινότητας. Αυτό οφείλεται στις αντιφάσεις και παλινδρομήσεις με τις οποίες χειρίστηκε το Κυπριακό ο κ. Αναστασιάδης”, συνέχισε.

Πρόσθεσε πως “οι εξελίξεις δυστυχώς δεν επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για το ποθούμενο αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια είχαμε συνεχή διολίσθηση στο Κυπριακό. Ο κ. Αναστασιάδης παρέλαβε από τον αείμνηστο Δ. Χριστόφια κοινά ανακοινωθέντα που εξασφάλιζαν βασικές διαχρονικές θέσεις της πλευράς μας. Πολλά θέματα συμφωνημένα και καταγεγραμμένα ως συγκλίσεις. Το κεφάλαιο της Ενέργειας με τεράστια προοπτική και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας διασφαλισμένα. Τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίζει ότι η πλευρά μας ήταν ένα βήμα μπροστά στην προσπάθεια για λύση του προβλήματος. Ό,τι εμπόδιο για λύση ήταν η Τουρκία”, ανέφερε.

Διερωτήθηκε τι έκανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και σε ποια φάση οδήγησε το Κυπριακό, για να σημειώσει πως θα πρέπει να προβληματιστεί και να δράσει, έστω και τώρα. “Ασφαλώς δεν παραγράφουμε τη διαχρονική ευθύνη που έχει η Τουρκία για τη μη λύση του κυπριακού προβλήματος. Ωστόσο παραμένει το ερώτημα: εμείς τι κάνουμε, ποια στάση τηρούμε έτσι ώστε να στριμώξουμε την Τουρκία και να την υποχρεώσουμε να επιστρέψει στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης;”, πρόσθεσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως το αποτέλεσμα των συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη ήταν δυστυχώς απογοητευτικό. “Όσο αναμενόμενο κι αν ήταν λόγω των τουρκικών απαράδεκτων αξιώσεων δεν παύει να είναι πολύ ανησυχητικό. Η τουρκική πλευρά κατάθεσε κι επίσημα πλέον την απαράδεκτη θέση της για λύση δύο κρατών. Αυτό μας απομακρύνει από τη λύση και επανένωση. Την ίδια στιγμή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέων προκλήσεων και τετελεσμένων από μέρους της Τουρκίας. Μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο ήταν η ξεκάθαρη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να αποδεχτεί λύση δύο κρατών”, ανέφερε.

Σημείωσε πως το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να αναλάβει την πολιτική του ευθύνη, εκφράζοντας την ελπίδα “και ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ να αναλάβουν τη δική τους. Να συστρατευτούμε όλα τα κόμματα για τη σωτηρία της πατρίδας”, ανέφερε.

Επεσήμανε πως το ΑΚΕΛ παραμένει αταλάντευτο στις διαχρονικές του θέσεις για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και ουδέποτε θα συναινέσει σε αλλαγή αυτής της βάσης που στηρίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στο διεθνές δίκαιο και στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βάση που διασφαλίζει ένα ενωμένο Κράτος, συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, σημείωσε.

Αναφερόμενος στο θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Κυπριανού είπε ως το ΑΚΕΛ είναι πάντοτε στο πλευρών των συγγενών τους. Για τους αγνοούμενους της Άσσιας είπε πως “στηρίζουμε σθεναρά τα αιτήματα για διερεύνηση συγκεκριμένου χώρου στο Δίκωμο για να διαπιστωθεί ότι πράγματι εκεί είναι ο δευτερογενής χώρος ταφής όσων είχαν δολοφονηθεί στο Ορνίθι. Τα οστά που θα βρεθούν πρέπει να παραδοθούν στις εγκαταστάσεις της ΔΕΑ στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας και να αποσταλούν για DNA. Όταν διακριβωθεί σε ποιους ανήκουν να δοθούν στους συγγενείς τους”.

Πρόσθεσε πως “στηρίζουμε επίσης την πλήρη διερεύνηση πληροφοριών που δόθηκαν στη ΔΕΑ για διακρίβωση της τύχης δεκαοκτώ από τους αγνοούμενους της Άσσιας που δεν ανήκουν στον κατάλογο των εκτελεσθέντων στο Ορνίθι. Σθεναρά υποστηρίζουμε και την τροποποίηση των πιστοποιητικών που δίνονται στους συγγενείς των αγνοουμένων με αναγραφή των πραγματικών αιτιών θανάτου”.

Πηγή: ΚΥΠΕ