Αναστασιάδης: Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας μετά τις βουλευτικές εκλογές

Θέλουμε ένα κοινωνικό κράτος που να νοιάζεται για όσους πολίτες έχουν ανάγκη από στήριξη είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, o οποίος σημείωσε πως μετά τις Βουλευτικές Εκλογές θα προχωρήσει στον διορισμό Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επίσκεψη του στον Ξενώνα Νεανίδων, στο Πλατύ Αγλαντζιάς, συνοδευόμενος από την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου, είπε ότι «η επίσκεψη εδώ εντάσσεται μέσα στα πλαίσια του εξαγγελθέντος προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με επικεντρωμένη σήμερα την προσοχή στον πέμπτο πυλώνα που αφορά την εργασία, την κοινωνική πρόνοια, τις εναλλακτικές μορφές εργασίας.

Χαίρομαι που διαπιστώνω τη φροντίδα του κράτους για τους εφήβους μας που βρίσκονται κάποια στιγμή σε δύσκολη θέση και είναι υποχρεωμένοι να φιλοξενηθούν σε οικείο περιβάλλον εκτός των οικογενειών τους. Λειτουργούν οκτώ συνολικά (ξενώνες) για εφήβους, πέραν των όσων στεγάζουν μικρότερης ηλικίας παιδιά.

Το έργο που επιτελείται, από ό,τι έχω διαπιστώσει, είναι εξαιρετικό. Τα παιδιά ζουν σε ένα οικογενειακό κυριολεκτικά, περιβάλλον. Υπάρχει τέτοια μέριμνα, κάθε παιδί έχει τον ιδρυματικό του λειτουργό, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας είναι επί 24ώρου βάσεως διαθέσιμες, γενικότερα, για να πω το ελάχιστο. Θερμά συγχαρητήρια στη Διευθύντρια της Κοινωνικής Πρόνοιας και βεβαίως στο έργο που επιτελούν οι ιδρυματικοί και κοινωνικοί λειτουργοί.

Την ίδια ώρα, προκειμένου να πετύχουμε την ακόμα πιο ενισχυμένη κοινωνική πρόνοια και μέριμνα θα πρέπει να πω ότι με βάση το σχέδιο Ανάκαμψης, με το σχέδιο Συνοχής, το ΘΑΛΕΙΑ, 400 εκ. ευρώ θα διατεθούν για δύο μεταρρυθμίσεις και πέντε αναπτυξιακές επενδύσεις. Οι δύο μεταρρυθμίσεις αφορούν την αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού και των κοινωνικών Υπηρεσιών, αλλά και των εναλλακτικών τρόπων εργασίας. Οι πέντε επενδύσεις αφορούν, ακριβώς, στέγες για πολυδύναμα κέντρα παιδιών, στέγες για εφήβους στους οποίους καταγράφεται μια συμπεριφορά που απαιτεί μια διαφορετική φροντίδα, γενικότερα αναφέρονται στους νέους μας και την προστασία τους και έτσι μέσα από αυτά τα προγράμματα θα ενδυναμωθεί η παρεχόμενη μέχρι σήμερα κοινωνική πρόνοια. Θέλουμε ένα κοινωνικό κράτος που να νοιάζεται και για τους ανάπηρους και για όσους πολίτες έχουν την ανάγκη στήριξης του κράτους».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει διορισμός Υφυπουργού Πρόνοιας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ήδη έχει εγκριθεί ο Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας. Ευθύς μετά τις εκλογές, αφού θα απουσιάζω και στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα διοριστεί έτσι ώστε αυτό που επιζητούσαμε από την αρχή, δηλαδή να δοθεί έμφαση στις Κοινωνικές Υπηρεσίες, στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους» και να είναι επιτυχής.