Χωρίς το ΓΕΣΥ πού θα ήμασταν;

Χαρακτηρίστηκε σαν η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μιλούμε για το ΓΕΣΥ. Το σύστημα παροχής δωρεάν περίθαλψης, σε όλες τις βαθμίδες, σε όλους τους πολίτες. Το σύστημα που τα τελευταία χρόνια καλύπτει ιατρικά το σύνολο του πληθυσμού. Το σύστημα που όλοι μας έστω στα μερικά χρόνια που ισχύει το αξιοποιήσαμε για να δούμε την υγειά μας. Και διαπιστώσαμε ότι όντως είναι η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση στον τόπο.

Πολύ περισσότερο όμως διαπιστώσαμε το μέγεθος των διαστάσεων και τη χρησιμότητα του ΓΕΣΥ τους τελευταίους 15 μήνες, που διαρκεί η πανδημία. Είδαμε και βιώσαμε τη χρησιμότητά του όλο αυτό το διάστημα. Και με δέος αναλογιζόμαστε τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν δεν είχαμε σε εφαρμογή το ΓΕΣΥ. Πού θα προσφεύγαμε για αντιμετώπιση της πανδημίας; Ποιος θα αναλάμβανε τη νοσηλεία των χιλιάδων ασθενών; Πόσα θα στοίχιζε αυτή θεραπεία; Πόσοι και ποιοι θα μπορούσαν να πληρώσουν τα έξοδα αποθεραπείας μιας τέτοιας πολυδάπανης διαδικασίας.

Εφιαλτικό σενάριο που ευτυχώς δεν το ζήσαμε. Και δεν το ζήσαμε χάρις στην πολιτική και μεθόδευση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. Της Κυβέρνησης που σε αντίθεση με όλες τις άλλες που προηγήθηκαν από το 1960 και εντεύθεν δεν έμεινε στα λόγια και στις υποσχέσεις. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυβέρνησή  του υλοποίησαν ένα όραμα δεκαετιών. Τόλμησαν και εισήγαγαν το ΓΕΣΥ. Έκαναν αυτό που τόσες άλλες Κυβερνήσεις και άλλοι έξι πρόεδροι που προηγήθηκαν είτε δεν τόλμησαν είτε δεν μπόρεσαν να κάνουν. Παρά τα προβλήματα, παρά τις αναποδιές και τις διαφωνίες, τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα και την υπόσκαψη που διαχρονικά δεχόταν το εγχείρημα βρέθηκε ένας πρόεδρος με αποφασιστικότητα και πυγμή, ένας πρόεδρος που τιθάσευσε αντιδράσεις και ενστάσεις και επέβαλε το ΓΕΣΥ που αποδεικνύεται ευλογία για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Χάρις στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την Κυβέρνησή του και τη στήριξη που είχαν από τον ΔΗΣΥ και την κοινοβουλευτική του ομάδα, έγινε κατορθωτή η εισαγωγή του συστήματος υγείας που δίνει στον τομέα της υγείας, ίσες ευκαιρίες σε όλους να έχουν περίθαλψη και αποθεραπεία.

Ο λαός είδε το όραμα δεκάδων χρόνων να γίνεται πραγματικότητα. Και γνωρίζει ότι αυτό οφείλεται στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη, την κυβέρνηση που ανέδειξε και στηρίζει ο ΔΗΣΥ. Ήταν ένα επίτευγμα που έρχεται να προστεθεί στα τόσα άλλα που έχει να επιδείξει η διακυβέρνηση Αναστασιάδη στα οκτώ χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι σ’ αυτή τη διακυβέρνηση που ο λαός στηρίζει και είναι αυτό το κόμμα που ο λαός θα επιβραβεύσει με την ψήφο του για άλλη μια φορά όταν σε 15 μέρες θα πάει και πάλι στις κάλπες για να αναδείξει τη νέα Βουλή.