Διαμαρτυρία πατατοπαραγωγών Αμμοχώστου

Προσφέροντας πατάτες και γαρύφαλλα σε διερχόμενα αυτοκίνητα, διαμαρτυρήθηκαν για τη μη διάθεση των προϊόντων τους, πατατοπαραγωγοί της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου.

Οι παραγωγοί με τα τρακτέρ τους και τη διακριτική παρουσία της Αστυνομίας, μετέβησαν στον αυτοκινητόδρομο από τη Λάρνακα προς την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου και στην έξοδο Ξυλοφάγου σταματούσαν διερχόμενα αυτοκίνητα, ενημέρωναν τους οδηγούς για τα προβλήματά τους και τους πρόσφεραν ένα γαρύφαλλο και ένα σάκο πατάτες σε συσκευασία εξαγωγής.

Σε δηλώσεις του ο πατατοπαραγωγός Ανδρέας Διοικητής είπε πως «τα προβλήματα της πατατοκαλλιέργειας είναι πολλά, ωστόσο σήμερα αντιμετωπίζουμε δύο προβλήματα και πιο συγκεκριμένα της μη διάθεσης των πατατών και την ανομβρία. Εδώ και ένα μήνα οι πατάτες συσκευάζονται, μπαίνουν σε κοντέινερ – ψυγεία, μεταφέρονται στη Γερμανία όπου αποθηκεύονται», αλλά επειδή οι χώροι εστίασης είναι κλειστοί, μένουν αδιάθετες.

Πρόσθεσε ότι «οι πατάτες στις αποθήκες της Γερμανίας άρχισαν να «φυτρώνουν, να βλαστούν» και θα χρειαστούμε 50 με 100 περίπου ευρώ τον τόνο για να τις πετάξουμε». Αυτή την εποχή είναι στη μέση της εκρίζωσης των πατατών από τα χωράφια, είπε και σημείωσε πως «απ’ ό,τι φαίνεται και αυτή η σοδειά θα παραμείνει απούλητη και θα αναγκαστούμε να την πετάξουμε».

Κληθείς να αναφέρει τα αιτήματα τους, ο κ. Διοικητής απάντησε πως «ζητούμε από το κράτος, όπως βοήθησε όλους τους επαγγελματίες και παραγωγούς να αποζημιώσει και εμάς για να μην καταστραφούμε». Το κράτος μπορεί να τους δώσει οικονομική βοήθεια, είπε και σημείωσε πως «παρά το γεγονός ότι σε διάφορα κράτη της Ευρώπης ακούμε ότι δίνονται υψηλές αποζημιώσεις στους παραγωγούς, στην Κύπρο δεν έχουμε λάβει τίποτε».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι «μας έχουν υποσχεθεί πως τον Ιούνιο θα λάβουμε αποζημίωση περίπου 70 ευρώ το δεκάριο για την περσινή χρονιά, που υπήρχε lockdown λόγω κορωνοϊού». Ωστόσο αυτό το ποσό δεν είναι ικανοποιητικό είπε προσθέτοντας ότι «ο λόγος που οι πατάτες δεν πουλήθηκαν είναι επειδή σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που αποστέλλονται τα προϊόντα μας ήταν σε lockdown, μεταξύ αυτών η Γερμανία, η Βρετανία και η Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο παραγωγός Αντρέας Σπυρίδης είπε πως «λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη οι πατάτες μας δεν έχουν πουληθεί και ζητούμε τη στήριξη του κράτους. Γνωρίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δίνει χρήματα στις χώρες – μέλη της, για να στηριχθούν διάφοροι τομείς της γεωργίας, αλλά εμείς δεν έχουμε πάρει ούτε το ένα δέκατο από αυτά που πρέπει να λάβουμε».

Πρόσθεσε ότι «ζητούμε να μάθουμε πόσα λεφτά πήρε το κράτος από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την γεωργία, λόγω του κορωνοϊού και να μας πει πού τα έχει δώσει». Μέχρι στιγμής πήραν μηδαμινά ποσά, περίπου τρεις χιλιάδες ευρώ, είπε αναφέροντας πως «γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα οι πατατοπαραγωγοί έχουν λάβει γύρω στα 250 – 270 ευρώ το δεκάριο, αντί 70 που δίνει μας δίνει η κυβέρνηση».

Πηγή: ΚΥΠΕ