Εισαγγελέας τύπος και υπογραμμός

H κυπριακή κοινωνία ταλανίζεται τους τελευταίους μήνες από τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση γυναικών. Η αρχή έγινε με την καταγγελία γνωστής αθλήτριας της σκοποβολής και ακολούθησαν και αρκετές άλλες. Η αθλήτρια είχε καταγγείλει σεξουαλική κακοποίηση και άσεμνη επίθεση από πρώην παράγοντα της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, κατά την διάρκεια αγώνων στο εξωτερικό. Ύστερα από πολύμηνες εξετάσεις, ανακρίσεις και καταθέσεις, η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας μελέτησε τον φάκελο της υπόθεσης και επισημαίνοντας διάφορα νομικά κωλύματα, γνωμάτευσε ότι ήταν αδύνατη η στοιχειοθέτηση ποινικής δίωξης.

Ασφαλώς εμείς δεν έχουμε στοιχεία  για να αποφανθούμε αν ορθώς ή λανθασμένα η Νομική Υπηρεσία, για την ακρίβεια ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, κατέληξε στη συγκεκριμένη απόφαση. Αυτό όμως που αβίαστα μπορούμε να κρίνουμε και να επαινέσουμε είναι η αντικειμενικότητα με την οποία ενήργησε ο κ. Σαββίδης. Έχοντας να χειριστεί μια όχι και τόσο συνηθισμένη υπόθεση, αλλά κυρίως μια υπόθεση που τέθηκε υπό τη λαϊκή κρίση, ανεπηρέαστα και στη βάση αρχών που διέπουν τη νομική επιστήμη, προχώρησε στη δική του ετυμηγορία. Ο θόρυβος που ξεσήκωσε η καταγγελία της αθλήτριας, η εκδίκαση της υπόθεσης από τον τύπο και από την κοινωνία δεν εμπόδισαν τον κ. Σαββίδη να πάρει τη δική του απόφαση, βασιζόμενος στα στοιχεία και δεδομένα που είχε μπροστά του κι όχι αγόμενος από συναισθηματισμούς ή με πρόθεση να ικανοποιήσει αυτό που λέμε λαϊκό αίσθημα.

Ο χειρισμός της συγκεκριμένης υπόθεσης με την τελική  απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα όπως έγινε γνωστή, επιβεβαιώνει ότι έχουμε να κάνουμε με έναν σοβαρό και νομομαθή Εισαγγελέα που τάχθηκε να υπηρετήσει τη δικαιοσύνη όπως εξ αντικειμένου αυτή ορίζεται. Επισφραγίζει η απόφαση αυτή του κ. Σαββίδη την ως τώρα διαδρομή του επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς τάσεις αυτοπροβολής, εργάζεται αθόρυβα για αναστήλωση του θεσμού. Γνώμονας των αποφάσεών του είναι ο νόμος και μόνο ο νόμος. Αδιαφορεί για τα λαϊκά δικαστήρια που στήνονται για τις διάφορες υποθέσεις. Κωφεύει στις φωνές ομάδων και καταστάσεων που τάσσονται υπέρ ή κατά υπόπτων που σκοπό έχουν να διαμορφώσουν κοινή γνώμη. Δεν επηρεάζεται από τάσεις ανθρωποφαγίας. Δεν ενδιαφέρεται να καλλιεργεί δημόσιες σχέσεις για να εξασφαλίζει άκριτα φίλους και υποστηρικτές. Άξονας των ενεργειών και αποφάσεών του παραμένει σταθερά οι νομικές αρχές που διέπουν το δικαιϊκό σύστημα της Δημοκρατίας.

Είναι σίγουρο ότι στο πρόσωπο του κ. Σαββίδη η κυπριακή δικαιοσύνη βρήκε τον σωστό καραβοκύρη που θα οδηγήσει το καράβι της μακριά από φουρτούνες που για χρόνια τώρα απειλεί να το ρίξει σε ξέρες. Υπό την ηγεσία του κ. Σαββίδη και με τη στήριξη και των άλλων παραγόντων του τομέα της δικαιοσύνης, ο θεσμός θα ανακτήσει την αίγλη του. Κυρίως όμως θα επανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, εξέλιξη που θα βοηθήσει και τις άλλες εξουσίες του κράτους να ξανακερδίσουν το κύρος τους έναντι του λαού.