Εξηγήσεις για τα προβλήματα της πύλης εμβολιασμού έδωσε ο Κόκκινος – Τι λέει για τις κυβερνοεπιθέσεις

Τη διαβεβαίωση πως τόσο ο ίδιος προσωπικά, όσο και ολόκληρη η ομάδα έργου της Πύλης Εμβολιασμού (ανάδοχοι, πάροχοι και προσωπικό του Υφυπουργείου) εργάζονται νυχθημερόν, για ελαχιστοποίηση των προβλημάτων, που παρουσιάζει η Πύλη και διασφάλιση της βέλτιστης δυνατής εμπειρίας για τους πολίτες, δίδει ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος.

Σε σημερινή γραπτή δήλωση του, με αφορμή τα τεχνικά ζητήματα που παρουσιάζει η Πύλη το τελευταίο διάστημα, ο κ. Κόκκινος αναφέρει πως το Υφυπουργείο του ανέλαβε αυτό το εγχείρημα, ως η μόνη υπό τις περιστάσεις λύση, για στήριξη του Εθνικού Εμβολιαστικού Προγράμματος, δίνοντας μέσα από την Πύλη και για διευκόλυνση των πολιτών, δυνατότητα επιλογής ημερομηνίας, ώρας, εμβολιαστικού κέντρου και εμβολίου.

Εξηγεί πως «η Πύλη Εμβολιασμού αναπτύχθηκε εντός ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, στα πλαίσια επέκτασης του υφιστάμενου συστήματος του ΓεΣΥ, με συγκεκριμένες προδιαγραφές του Υφυπουργείου, οι οποίες τη δεδομένη στιγμή κρίθηκαν ως επαρκείς για ανταπόκριση του συστήματος στις ανάγκες του Προγράμματος Εμβολιασμού».

Προσθέτει, επίσης, πως η Πύλη σχεδιάστηκε αρχικά για να εξυπηρετήσει ανάγκες με μικρότερο αριθμό χρηστών, αλλά εκ των υστέρων αναβαθμίστηκε, με δυνατότητα φιλοξενίας αριθμού χρηστών για 20.000-25.000 δυνητικά δικαιούχους ανά 36ωρο άνοιγμα αρχικά και 12ωρο άνοιγμα στη συνέχεια.

Σημειώνει ότι «σε αυτές τις δυνατότητες, η πύλη μπορεί και ανταποκρίνεται με επιτυχία.

«Εξωγενείς παράγοντες πέραν του δικού μας ελέγχου, που δεν ήταν δυνατό να προβλεφθούν εκ των προτέρων, οδήγησαν σε νέα δεδομένα, στα οποία το σύστημα δεν είχε τη δυνατότητα να ανταποκριθεί επαρκώς, αφού σχεδιάστηκε για διαφορετικά δεδομένα», συμπληρώνει ο κ. Κόκκινος.

Για αντιμετώπιση των νέων αυτών προκλήσεων, αναφέρει πως το Υφυπουργείο «ανέλαβε άμεσα δράση, αναθέτοντας στις εταιρείες την υλοποίηση σειράς τεχνικών και λειτουργικών αναβαθμίσεων, στα πλαίσια που μας επέτρεπε το πρόγραμμα εμβολιασμού, καθώς κάποιες λύσεις απαιτούν περισσότερο χρόνο υλοποίησης, πράγμα το οποίο έχει επιτευχθεί».

Διαβεβαιώνει πως παραμένουν προσηλωμένοι στο στόχο τους και ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται με αποφασιστικότητα για τη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών, που παρέχουν στους πολίτες, όχι μόνο μέσω της Πύλης Εμβολιασμού, αλλά και όσον αφορά πληθώρα άλλων ψηφιακών λύσεων, που έχει αναπτύξει το Υφυπουργείο αυτό μέσα σε 14 μόλις μήνες ζωής, υπό ιδιάζουσες συνθήκες πανδημίας, με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία του τόπου.

Εκφράζει, τέλος τις ευχαριστίες του, αλλά και την εκτίμησή του προς όλη την ομάδα έργου της Πύλης και ιδιαίτερα στα στελέχη του Υφυπουργείου, του Υπουργείου Υγείας και τους εξωτερικούς του συνεργάτες, για τις άοκνες προσπάθειες και τον ζήλο που επιδεικνύουν καθ’ όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο.