Κωστρίκης για συγκέντρωση Ομονοιατών – Ήταν η «τέλεια» καταιγίδα

Να ρίξει τους τόνους επιχείρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τις χθεσινές εικόνες συνωστισμού στην μεγαλύτερη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την εισβολή της πανδημίας στις ζωές μας.

Οι εικόνες που εξελίχθησαν στο προπονητικό κέντρο της Ομόνοιας δημιουργούν ανησυχία στην Κυβέρνηση, ωστόσο ο Νίκος Αναστασιάδης δεν έριξε λάδι στη φωτιά αλλά επέδειξε κατανόηση στο συναίσθημα των χιλιάδων φιλάλθων.

«Ουδείς θέλει, είμαι βέβαιος, ούτε και η διοίκηση του συγκεκριμένου Σωματείου θα ήθελε, να εκτραπούν. Όμως την ίδια ώρα, να αναλογιστούμε και τα αισθήματα ενός φίλαθλου κόσμου που ύστερα από 11 χρόνια η ομάδα του κερδίζει. Κακώς παραβίασαν. Αλλά είναι δύο μέτρα και δύο σταθμά, ή θα έπρεπε να παρέμβει η Αστυνομία για να δημιουργηθούν επεισόδια και να έχουμε ακόμα μία εκτροπή η οποία δεν θα ήταν επιθυμητή από κανένα;», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας αν και συμφωνεί με την διαχείρισει της κατάστασης από πλευράς Αστυνομίας, εντούτοις παραδέχτηκε πως όσα συνέβησαν με πρωταγωνιστές του φιλάθλους της Ομόνοιας ήταν απαράδεκτα και κατά παράβαση των διαταγμάτων. Μιλώντας στις ΑΙΧΜΕΣ ο Κωνταντίνος Ιωάννου διευκρίνισε πως το Υπουργείο Υγείας κατέβαλε κάθε δυνατή ,προσπάθεια σε συνεργασία με το σωματείο, ώστε να αποτραπεί ο συνωστισμός στους δρόμους της πρωτεύουσας.

«Στην επιστολή του μάλιστα το Σωματείο ανέφερε πως σε περίπτωση που δεν είχε εγκριθεί το αίτημά τους τότε δεν θα μπορούσαν να ελέγξουν τους οπαδούς τους με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα. Εμείς αυτό που ήταν η εισήγηση για να ελεγχθεί και η αφθόρμητη ανεξέλεγκτη κάθοδος των οπαδών στους δρόμους το κάναμε, επιτρέψαμε στο γήπεδο, δεν υπήρχαν παρατράγουδα στο γήπεδο, προσήλθε ο κόσμος, υπήρχαν οι αποστάσεις», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας.

Με τον Υπουργό Υγείας να να κάνει επίκληση στην ατομική ευθύνη των πολιτών προκειμένου να μην υπάρξει πισωγύρισμα.

«Η λύση του προβλήματος είμαστε εμείς, όλοι, οι πολίτες. Ούτε πρέπει να τα περιμένουμε όλα από το κράτος, ούτε περιμένουμε το κράτος να είναι πανταχού παρών και η Αστυνομίας, ούτε είμαστε αστυνομοκρατούμενο κράτος. Δλδ αν αύριο 200 άτομα αποφασισουν να πάνε σε μία καφετέρια να την ανοίξουν και να κάτσουν μέσα θα φταίει η Αστυνομία πάλε;», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ. «Αυτού του είδους οι εκδηλώσεις πρέπει να γίνονται με τήρηση των σχετικών πρωτοκόλλων», δήλωσε ο Άντρος Κυπριανού.

“Η ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ”

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει από την πλευρά του ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας Λεόντιος Κωστρίκης, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο του active εκφράζει έντονη ανησυχία και κάνει λόγο για σενάριο αυξημένης μεταδοτικότητας του ιού σε διάφορα επίπεδα της κοινωνίας με αφορμή τους χθεσινούς πανηγυρισμούς των χιλιάδων φιλάθλων της Ομονοίας.

«Όταν στέκονται πολλά άτομα μαζί και αυτοί που φορούσαν προστρατευτικές μάσκες ήταν λίγοι τουλάχιστον στις πρώτες γραμμές φαινόντουσαν ορισμένοι, αλλά ήταν σποραδικά τα άτομα που φορούσαν μάσκα. Αντιλαμβάνεσται ότι αυτό ακριβώς το σενάριο είναι αυτό που ονομάζω εγώ τέλεια καταιγίδα για μετάδοση», δήλωσε ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Λεόντιος Κωστρίκης.

Ενώ θέτει ως επιτακτική ανάγκη την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος και τα αυξημένα τεστ κορωνοϊού.

«Δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε επίπεδο εμβολισμού που να μας επιτρέπει να κάνουμε αυτούς τους πανυγυρισμούς, ελπίζω σύντομα να μπορούμε να τα κάνουμε και αυτά αν το εμβολιαστικό επίπεδο φτάσει και με τις δύο δόσεις σε επίπεδο περίπου 70-75%. Μέχρι τότε εγώ δεν θα είμαι ήσυχος», ανέφερε ο κ. Κωστρίκης.

Με τον Λεόντιο Κωστρίκη να εκφράζει την ελπίδα πως οι χθεσινές εικόνες δεν θα γκρεμίσουν την εξαιρετική προσπάθεια που καταβάλλεται τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από τους πολίτες.

Πηγή: omegalive